6 ok, amiért csicsókát kell ennünk

6 ok, amiért csicsókát kell ennünk

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 6 ok, amiért csicsókát kell ennünk

Minden évben novemberig érik, így télen sok helyen kapható növény a csicsóka. Jeruzsálemi articsókának is nevezik, de nálunk leginkább a csicsóka név van használatban. Nagyon sokoldalú növény, felhasználási lehetőségei alapján a burgonyához áll a legközelebb.

Cukorbetegség

Cukorbetegségben szenvedők előszeretettel fogyasztják szinte minden nap a csicsókát. Stabilizálja a vécukorszintet, így kifejezetten segít mindenkinek, akinek szervezete nehezen vagy nem egyenletesen tudja feldolgozni a bevitt cukormennyiséget.
Napi egy csicsóka nyersen fogyasztva már sokat segíthet a cukorbetegeknek.

Szívbetegségek

Főleg a szívkoszorúér-problémákkal küzdőknek ajánlják a csicsóka fogyasztását. Ha naponta juttatunk belőle a szervezetünkbe, akkor azzal vértisztító hatást érhetünk el.
A csicsókában található hatóanyagoknak köszönhetően ugyanis a vérben emelkedik az érvédő HDL-koleszterinérték.

Étrend

A csicsóka nélkülözhetetlen eleme a testsúlycsökkentő étrendeken kívül a holisztikus, a diabetikus és a hipoglikémiás diétáknak is.
Nem csak egészségre gyakorolt pozitív hatása miatt népszerű, de egyben csökkenti az édesség iránti vágyunkat, másrészt pedig segít frissességünk megőrzésében.

Emésztés

A csicsóka gyorsítja az emésztésünket, így kiváló kiegészítője lehet a fogyókúránknak is, valamit sokat segít, ha szorulásban szenvedünk.
Mindezt a növény fő hatóanyagának, az inulinnak a következménye: míg nagyon sok kórokozó a mesterségesen finomított cukor bomlástermékén szaporodik el, addig a csicsóka anyagain ugyanez a folyamat nem megy végbe.

Ételallergia gyerekeknél

A gyermekkori ételallergiának is hasznos ellenszere lehet a csicsóka, azon belül is az inulin. Ha étellaergia jeleit tapasztaljuk egy gyereken, akkor érdemes kis mennyiségben inulint adni neki.
A legegyszerűbb, ha elrágcsál naponta legalább egy fél nyers csicsókát, az így bevitt inulin már képes megtisztítani a bélflórát és megszüntetni az allergiás tünetet.

Gombás fertőzések

Ha rendszeresen csicsókát fogyasztunk, azzal csökkentjük olyan gombás fertőzések kialakulását, mint a hüvelybomba vagy a candida.
A növényben megtalálható inulin ugyanis komoly szerepet játszik a szervezetben felgyülemlő méreganyagok megkötésében, ezáltal segíti a szervezetet a gombák elleni védekezésben.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!