Az alma és a zöld tea akár a ráktól is megvéd

Az alma és a zöld tea akár a ráktól is megvéd

Címlap / Hírek / Az alma és a zöld tea akár a ráktól is megvéd

Minden nap egy alma az orvost távol tartja – a mondás, úgy tűnik, nem alaptalan, legalább is egy friss kutatás szerint. A titok a flavonoidokban rejlik, amelyekből ha eleget fogyasztasz, csökkentik a rák kialakulásának esélyét – minél többet viszel be a szervezetedbe, annál kevésbé valószínű, hogy kialakul a betegség.

VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?

A kutatáshoz 53 ezer dán felnőtt adatait vetették össze az étrendjükkel, ez már statisztikailag elég jelentős alanymennyiség ahhoz, hogy messze menő következtetéseket le lehessen vonni a tanulmányban. A kutatók remélik, hogy az eredmények arra ösztönzik majd az embereket, hogy egyenek több zöldséget és gyümölcsöt, a flavonoidok ugyanis nagyrészt ezekben találhatók meg.

Az almán kívül vannak még ilyenek magasabb arányban a zöld teában, az áfonyában, a brokkoliban vagy például a narancsban is.

Szakértők szerint nagyjából napi 500 milligramm flavonoidra van szükség ahhoz, hogy a jótékony hatások működni tudjanak, ennyi bőven van például 100 gramm áfonyában vagy ugyanennyi brokkoliban. A kutatás érdekes módon azt is kimutatta, hogy bár a szívproblémák esetében nem volt jelentősebb javulás a statisztikákban akkor, ha valaki az előírtnál is több flavonoidtartalmú ételt fogyasztott, a rák esetében azonban az arányok maradtak: minél több ilyet fogyasztott valaki, annál inkább csökkent a hajlama a rákra.

Oldalak: 1 2 3

A cikk folytatódik, lapozz!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!