Állj félre a saját utadból! Hangulattáblák saját kezűleg

Állj félre a saját utadból! Hangulattáblák saját kezűleg

Címlap / Otthon / Hobbi / Állj félre a saját utadból! Hangulattáblák saját kezűleg

Azt, hogy a képek milyen erős emocionális hatással vannak ránk, nem kell magyarázni. Főleg, ha az adott kép saját személyes élményeinkből merítkezik és kellemes emléket, jó érzéseket idéz fel bennünk. A hangulatos múltidézéshez a fényképek mellett személyes tárgyakat, koncertbelépőket, ruhadarabokat, ékszereket, tengerparti kavicsokat, sőt bármi olyat felhasználhatunk, ami elősegíti az emlékezés kellemes élményét.

A memory board, magyarul emléktábla vagy hangulatfal a neokamasz felnőttek folyamatosan változó gyűjteményét jelenti. Rendszerint új elemekkel bővül egy-egy nyaralás, baráti beszélgetés, buli vagy különleges eseményt követően. Legtöbbször fényképek kusza összevisszaságának tűnik a laikus kívülállók számára, míg tulajdonosának a legvidámabb feltöltődést biztosítja, ezért nem is az esztétikum és a szabályszerű, rendezett elhelyezés a fő szempont.

Állj félre a saját utadból! Hangulattáblák saját kezűleg

A széles, üvegezett képkeretekbe zárt hangulatfalakhoz tárgyakat is felhasználhatunk. Akár egyetlen nyaralásból is összeállíthatunk ilyen falat, de az évek alatt összegyűjtött közös kincseket is rendszerbe foglalhatjuk. Akik hadilábon állnak az idő múlásának nyomon követesével, azok saját kézzel írt vagy helyi napilapból kivágott dátummal egészíthetik ki a kollekciót.

Állj félre a saját utadból! Hangulattáblák saját kezűleg

Több generáció emléktömegét vagy házasságkötés után a két család tárgyi emlékeit jelenítheti meg az a hangulattábla, melyek alapján később hosszas történetmesélésbe kezdhetünk a gyermekeinknek. A legapróbb tárgyakra is igaz, hogy amint adódik a kérdés: ez mi?, akár órákon át tartó élménybeszámolóval is válaszolhatunk rá.

A családi emlékek ráadásul segítenek eligazodni a világban, megerősítik a gyökereinket, tudatosítják, hogy kik vagyunk és mi a szerepünk.

Állj félre a saját utadból! Hangulattáblák saját kezűleg

Hangulattáblát nem csak emlékekből készíthetsz, hanem motiváló céllal is. Ilyenekre bizony mindenkinek szüksége van néha, mert bármennyire is szeretjük láttatni, hogy erősek és határozottak vagyunk, sokszor az ellenkezőjét érezzük legbelül.

A sokat mondó idézetek, az inspiráló fotók például a fogyókúra, a sportcélok vagy egy sikeres vizsga hosszútávú kitartásában segítenek.

Állj félre a saját utadból! Hangulattáblák saját kezűleg

Néhány motiváló mondat, melyeket kitűzhetsz a hangulatfaladra:

  • Tedd meg! És sokkolj mindenkit.
  • Látni akarom, mi történik, ha nem adom fel.
  • Egy nap elmondhatom: megcsináltam!
  • Az élet a komfortzónánkon kívül kezdődik.
  • Ne beszélj senkinek az álmaidról…mutasd meg őket!
  • A különbség álom és valóság között: a tett.
  • A sport legnehezebb része eljutni az ajtóig és átlépni rajta.
  • Légy az, aki fiatalon lenni szerettél volna!
  • Állj félre a saját utadból!
  • Mozogj! De ne azért, mert utálod magad, hanem azért, mert szereted.

A hangulattáblák az Egyesült Államokban a közoktatásban is fontos szerepet kapnak. Az osztályok a saját tantermeikben készítik el azt a falat, mellyel a legjobb teljesítmény elérésére ösztönzik a fiatalokat. Helyet kapnak a sportversenyen, vetélkedőkön elért eredményeik, az osztálykiránduláson készült fotók, néha vicces, máskor inspiráló erővel bíró mondatok és bárki bármikor feltűzhet egy odaillő tartalmat.

Állj félre a saját utadból! Hangulattáblák saját kezűleg

De nem csak a pedagógia eszköze lett ez a módszer. A cégek is felfedezték a közösségépítő lehetőségeket a hangulattáblákban. Az alkalmazottak bármit megoszthatnak a többi alkalmazottal, nem kötelező munkahelyi indíttatásúnak lennie, sokan a családjukról készült fotókat is szívesen kitűzik.

A hangulattáblák tehát egyedien variálhatók, az egyetlen kikötés, hogy semmi olyan ne szerepeljen rajta, ami egy kicsit is szomorú, lehangoló vagy demotiváló lehet a későbbiekben.

S, ha változnak a körülmények, bátran változtass a táblán is! A végén persze az elért eredményhez fűződő boldog emlékeket is tűzd fel a falra, hogy a következő akadály megugrásában már ezek is tudjanak erősíteni.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!