Az allergiák lelki háttere

Az allergiák lelki háttere

Címlap / Életmód / Egészség / Az allergiák lelki háttere

Az allergia nem újkeletű civilizációs betegség. Már Hippokratész is ismerte az allergiás asztmát illetve egyes élelmiszerallergiákat, míg a szénanátha működését csak a XIX. században sikerült megérteni.  Nem is az a fő gond manapság, hogy egyre többféle anyaggal találkozunk, hanem az, hogy egyre kevesebb az időnk magunkkal foglalkozni. 

Nap, mint nap az immunrendszer idegen anyagok és mikroorganizmusok tucatjaival kerül kapcsolatba, az a dolga, hogy ezektől megvédjen minket. A túlterhelődése miatt azonban sok esetben mi is ludasok vagyunk, rohanunk, stresszelünk, helytelen életmódot folytatunk, elhanyagoljuk a mentálhigiénét. A lélek a betegségek, különös állapotok, tünetek útján próbál velünk kommunikálni. Az allergia is ilyen figyelmeztetés. 

Ha valamire rendszeresen negatívan reagál a test, azt jelenti, hogy az nagyon nincs ínyére. De miért teszi ezt velünk a testünk, hiszen éveken keresztül megvoltunk vele, szerettük, szívesen fogyasztottuk? Egyáltalán miért alakul ki allergia olyasmikkel szemben, amikkel az embernek korábban semmi problémája sem volt? Miért járványos az olyan élelmiszerekkel szembeni allergiák terjedése, amelyet az emberiség évezredek óta fogyasztott? Talán a modern gondolkodásunk és életfelfogásunk az oka? 

Ássuk ki a gyökerét

Az allergia hátterében egy rosszul kezelt gondolat áll, az allergia ennek manifesztációja valamilyen fizikai anyag segítségével. Szinte bármivel kapcsolatban kialakulhat allergia, de tudni kell, hogy sem az allergén, sem az immunrendszer nem hibáztatható. Óriási ostobaság lenne elnyomni emiatt gyógyszeresen az immunrendszert, mert az allergiából ki lehet gyógyulni, de ehhez a probléma gyökeréhez kell leásni. Ha nem egyértelmű a kiváltó ok, érdemes szakember segítségét igénybe venni a diagnózis felállításához. 

reklamlar/istockphoto.com

Túlreagáljuk!?

Az allergiát az immunrendszer tévedésének, túlreagálásának tartják. Túlreagáljuk a dolgot? Valóban erről lenne szó vagy esetleg éppen az a baj forrása, hogy valaminek nem akarunk figyelmet szentelni? A szervezetünk leginkább abba fárad bele, hogy rendszeresen ugyanazzal a problémával kell szembenéznie, amiről próbálunk tudomást sem venni.

Ezért aztán tennie kell valamit, hogy végre észrevegyük.

Az allergia arra hívja fel a figyelmünket, hogy az életünk egy vagy több területével nem vagyunk kibékülve, elutasítjuk, semmit sem teszünk, hogy feloldjuk a belső feszültséget.

Ez a feldolgozatlan érzés vagy trauma ilyen formában próbálja magára vonni a figyelmünket. 

Érdekes megfigyelések

Mivel alvás közben nem reagál a szervezet, ezért arra következtethetünk, hogy az allergiás reakciót a tudat működteti. Arra pedig lehet hatni, ahogy azt az 1962-es japán gyerekekkel végzett szömörce- kísérlet is bizonyította. Olyan gyerekeket válogattak, akik rendkívül hevesen reagáltak erre a növényre.

A kutatást végzők a gyermekek egyik karját bedörzsölték a szömörce levelével, miközben azt állították róla, hogy ártalmatlan dologról van szó. A másik karjukat egy másfajta, nem allergén levéllel hozták kontaktusba, de azt mondták róla, hogy szömörce. Döbbenetes módon az ártatlan, de szömörcének hitt levéllel bedörzsölt karja mindenkinek bepirosodott, míg a 13 gyermek közül 11- nél semmit sem tapasztaltak azon a helyen, ahol a valódi allergénnel kezelték. 

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást