Az állatok jelzik az időjárást! Bevált időjárási megfigyelések

Az állatok jelzik az időjárást! Bevált időjárási megfigyelések

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Az állatok jelzik az időjárást! Bevált időjárási megfigyelések

Vigyél magaddal esernyőt és biztosan nem lesz eső; menj fodrászhoz, és biztosan esni fog – babonaságok, melyek vagy bejönnek, vagy nem. Ám ha annakidején figyeltünk arra, amit nagyszüleink mondtak, meg lehet jósolni az időjárást.

Vadlibák

A vadlibák jellegzetesen V alakban repülnek. A különálló populációk más-más úton vonulnak, eltérő helyeken telelnek.

Emiatt a vonulásra, időjárásra vonatkozó állítás, miszerint a vadlibák hozzák a hideget, csak itthon érvényes. A Fekete-tenger vidéki állomány például helyben marad, nem vándorol.

A nálunk fészkelő madarak viszont egészen Tunéziáig is lejutnak. A régiek megfigyelése szerint – én is megfigyeltem –, ha a vadlibák észak felé tartanak, akkor meleg jön, ha dél felé, akkor hideg időszak várható.

Méhek, hangyák és fecskék

A méhek, ha nem akarnak reggel kirepülni a kaptárból, nem mennek messzire, vagy tömegesen mennek vissza a kaptárba, szinte biztos, hogy hamarosan nagy zivatar várható.

Nagy eső lesz, ha a hangyáknál az egész kolónia felbolydul. Ez csak abban az esetben igaz, ha hangyatojásaikat cipelik tömegesen biztonságosabb járatokba. A fecskék alacsony röpte is esőt jelez.

A rovarok az eső előtt tömegesen felbolydulnak, a fecske pedig hatékonyabban kapja el őket, a nagy számok törvénye alapján.

Földrengés és forgószél

Bizonyított, hogy nagyobb földrengés előtt egy nappal a kutyák, macskák, egyéb háziállatok, de a vadállatok is, biztonságos helyet keresnek – úgymond, a helyüket keresik, kicsit meg vannak zavarodva.

Forgószéllel járó hatalmas vihar előtt pár órával a madarak először nagyon csivitelnek, aztán kis idő után teljesen csend lesz, és ez így is marad.

Halak és békák

A horgászoknak nem újdonság, tudják, hogy eső lesz, ha kiugrálnak a vízből a halak, ahogy azt is, ha a felszín alatt úszkálnak eső idején, hamarosan jobbra fordul az idő.

Nagy vihar esetén pedig befúrják magukat az iszapba a halak, ahogy nagy melegben is.

A levelibéka, ha túl hangosan brekeg este, másnap nagy valószínűséggel eső lesz.

Juhok, kecskék és marhák

Ha a juhok maguktól megindulnak lefelé a völgy felé, eső várható. De akkor is, ha nem akarnak reggel kijönni az akolból, vagy sokat bégetnek, és meg vannak zavarodva a karámban.

A kecskék maguktól visszamennek a karámba, ha vihar közeledik. A marhák magasra tartják a fejüket, amikor a közeledő az eső illatát keresik, és szintén nagyon nyugtalanok.

Égi jelek

A János vitézből mindenki ismeri azt a két sort: Piros az ég alja, alighanem szél lesz. Nos, ez így van, ám ez csak akkor igaz, ha nagy felületen piroslik az ég a látóhatárnál, akkor viszont másnap egész nap igen szeles idő várható.

Érdemes figyelni a csillagokra is, főleg téli, tél közeli estéken. Erős éjszakai fagyot, másnapra nulla fok alatti hőmérsékletet jelent az, ha este rengeteg csillagot látunk, azaz nagyon tiszta az égbolt.

Varjak és vadállatok

A városiak számára a legjobb időjós a varjú, ugyanis, ha jön a hirtelen hideg, csapatostul szállják meg a városi parkokat, ligeteket. A hosszan tartó tél jele, ha tél végén folyamatosan a városban tartózkodnak csapatostul a varjak.

Jellemző vidéken az, ha nagyon hosszú és hideg lesz a tél, hogy az állatok bemerészkednek a faluba – egyrészt ott egy kicsit melegebb van, másrészt, könnyebben jutnak élelemhez.

Már nagyon sajnálom azt, hogy nem beszélgettem többet a nagyszüleimmel és nem tanultam meg azokat a dolgokat, melyekre gyerekként csak legyintettem. Sokkal többet tudnék most a világról…

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!