Állandóan éhes maradsz este? Próbáld ki ezeket a praktikákat és nem kell korgó gyomorral lefeküdnöd

Állandóan éhes maradsz este? Próbáld ki ezeket a praktikákat és nem kell korgó gyomorral lefeküdnöd

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Állandóan éhes maradsz este? Próbáld ki ezeket a praktikákat és nem kell korgó gyomorral lefeküdnöd

Nem telik el úgy nap, hogy ne korgó gyomorral feküdjél le? Már szinte minden praktikát kipróbáltál, de mégis folyton rád tör az éhség? Ez éppúgy lehet egy rossz szokás, mint a helytelen táplálkozás eredménye. Próbáld ki az alábbiakat, és meglátod, neked sem kell éhesen elaludnod!

Bőségesen reggelizz!

Ez az, ami nagyon sok embernek nehezen megy, de érdemes megpróbálni, és csupán néhány napig nehéz tartani az új rendszer, utána már magától értetődő lesz az egész. De mi is a gond a reggeli elhagyásával? Az alakod szempontjából az, hogy ha kimarad a nap első étkezése, akkor eltolódik a összes étkezés is, és túlságosan késői időpontra esik majd a vacsora. Ha későn eszel este, akkor reggel nem leszel éhes, és az egész kezdőik elölről. A megoldás tehát az, ha igenis erőt veszel magadon, megreggelizel, és meglátod, néhány hét után már nem fog nehezedre esni, hogy ne falatozz még este tízkor is.

Ami a reggelit illetően fontos, hogy ne csak gyors felszívódású szénhidrátokat egyél, hanem lassúakat is, illetve a fehérjét szintén érdemes pótolnod. Ha nem csak finom, hanem tartalmas is a reggelid, az egész délelőttre, de minimum tízóraiig feltölt, és sokkal kiegyensúlyozottabbá válik ezáltal a délelőttöd. Tökéletes reggeli pl. egy gyümölcsös smoothie, némi extra fehérjével (akár fehérjeporral) és lassú felszívódású gabonával, pl. hajdinapehellyel.

Fokozatosan pótold a szénhidrátokat

Sok esetben a késői falatozás, nassolás nem más, mint szimpla rossz szokás. Ennek függvényében mérlegelned kell, hogy milyen volt a vacsorád, illetve szükséges-e megreformálnod a nap utolsó étkezését annak érdekében, hogy ne legyél éhes szinte azonnal. Ideális esetben a vacsora legnagyobb arányban fehérjét, kisebb arányban pedig szénhidrátot, végül pedig csak minimális, kivédhetetlen mennyiségű zsírt tartalmaz. Ha kifejezetten a fogyás a célod, vacsorára nagyon jó választás a fehérjeturmix, de természetesen nem csak iható formát választhatsz, hiszen egy friss, zöldségekre építő saláta, kevés sovány hússal, vagy tofuval ugyancsak kiváló alternatíva.Állandóan éhes maradsz este? Próbáld ki ezeket a praktikákat és nem kell korgó gyomorral lefeküdnödA lehető legrosszabb választás a zsírban és szénhidrátban gazdag vacsora, ami nem csak borítékolja a hízást, hanem sajnos jó eséllyel hamar meg is éhezel utána. Ezt kikerülendő nagyon jó praktika, ha a szénhidrátbeviteledet megfelelően építed fel. Ez azt jelenti, hogy reggel kell a legtöbb, este pedig a legkevesebb szénhidrátot elfogyasztanod. Az ideális mennyiséget ki kell tapasztalnod, mert teljesen étrendtől és aktivitástól függ, mit engedhetsz meg magadnak. Egy élsportoló nyilván rengeteg szénhidrátot magához vehet, míg, aki sok zsírt (pl. húst és tejterméket) fogyaszt, csak minimális mennyiséggel gazdálkodhat.

Ugyanígy, aki nem fogyaszt állati eredetű termékeket, óhatatlanul is sok szénhidrátot fog bevinni a gyümölcsökkel, zöldségekkel és gabonákkal. Ám mivel ezek az emberek csak nagyon minimális mennyiségű zsírt fogyasztanak (azt is teljesen természetes formában), szintén nem fognak egykönnyen hízni. A mennyiség kitapasztalása tehát a te feladatod, de az esti éhségérzet és nassolás iránti vágy abból is adódhat, ha nem viszel be a nap folyamán elegendő szénhidrátot, illetve nem megfelelően osztod el azokat a nap folyamán.

Végre te is egyre több helyen olvashatod, hogy a szénhidrát nem egy bűnös „adalékanyag”, hanem egy nagyon is fontos, szükséges makró, amire mindenkinek szüksége van. Gond abból adódik, ha finomítatlan szénhidrátokat eszel, illetve zsírral társítod, ez ugyanis valóban rossz kombináció. Viszont, a szénhidrát kizárását preferáló diéták azok, amikre nagyon is jellemző az esti éhség és a farkaséhség – nem véletlen, hogy ha ilyen életmódot folytatsz, te is állandóan az édességek és péksütemények után sóvárogsz. A szervezeted így jelez, hogy kevés a szénhidrát és rossz az étrend, amit választottál. Ha tehát rendszeresen korog a gyomrod esténként, akkor kezdd el inkább a makrókat számolni, és felejtsd el a kalóriákat, valamint a szélsőséges ajánlásokat!

Kép forrása: NewAgeCinema/Depositphotos

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!