Szerelem / Párkapcsolat

Veszélyes, ha alacsony a szerelmed EQ-ja – komoly gondokat okozhat egy ilyen partner

Veszélyes, ha alacsony a szerelmed EQ-ja – komoly gondokat okozhat egy ilyen partner

Mások alacsony érzelmi intelligenciáját is a javunkra, megnyugtatásunkra tudjuk fordítani, azonban más a helyzet akkor, ha az illetővel együtt kell működnünk, vagy akár élnünk… Miért olyan problémás, ha a te partnerednek sem kiemelkedő az EQ-ja? Mutatjuk!

Nem tudsz vele érdemben kommunikálni

Az alacsony érzelmi intelligenciával rendelkező emberek jellemző módon személyes sértésnek vesznek minden véleményt – függetlenül attól, hogy az milyen szándékkal érkezett. Ez a párkapcsolatod szemszögéből vizsgálva igen komoly problémákhoz vezethet, hiszen a tartalmas és hosszú távú kapcsolatok éltető ereje a kommunikáció.

Ha azonban a partnered alacsony EQ-val rendelkezik, akkor úgy érezheted, hogy egyszerűen nem tudsz vele dűlőre jutni a problémás kérdésekben. Lényegében igazad is van!

Ő sajnos nem tudja a helyedbe képzelni magát, nem igazán képes arra, hogy azonosuljon az álláspontoddal, megértse, az adott tetteivel mit vált majd ki belőled. Mindez oda vezethet, hogy idővel inkább majd nem is akarod megbeszélni vele a gondjaidat, mert azt tapasztalod, hogy nem ért meg, főleg nem változtat – akkor minek is jártasd a szádat?

A legnagyobb gond így viszont az, hogy a problémáitok nem oldódnak meg, hanem elmérgesednek és megeshet, hogy idővel majd szakításhoz is vezetnek.

 

Könnyen meg fog sérteni

Pontosan azért, mert az érzelmi intelligenciával bíró partnerek nem tudják beleképzelni magukat a másik helyébe, jó eséllyel rendszeresen megbántják majd az aktuális kedvesüket. A legtöbbször ezt nem szánt szándékkal teszik (bár a kicsinyes bosszúk ugyancsak utalhatnak alacsony EQ szintre), hanem egyszerűen azért, mert nem gondolkodnak a másik fejével.

Gyakran előfordulhat, hogy kellemetlen helyzetbe sodor a barátod, mert észre sem veszi, hogy másként kellene viselkednie. Például nem mutat be annak az ismerősének, akivel összefuttok, mert nem tartja számon, hogy ez az ő feladata lenne az első alkalommal.

Vagy úgy helyezkedik egy társalgás közepette, hogy a testbeszédével félig-meddig elzár a többiektől és így kínos ácsorgásra kényszerít. De ugyanígy bántó lehet az is, ha nőket degradáló megosztásai vannak a közösségi oldalon, vagy csak legyint az érzéseidre, mikor megpróbálsz felhozakodni mindazzal, ami nyomja a lelkedet.

 

Téged hibáztat majd

Nem véletlenül mondják, hogy nehéz dolog felvállalni a hibáinkat és még nehezebb értük bocsánatot kérni: ehhez nem csak el kell ismernünk, hogy valamit elrontottunk, bele is kell képzelnünk magunkat a másik helyébe. Nos, ez az, ami nagyon nehezen megy az alacsony érzelmi intelligenciával rendelkezők számára.

Márpedig, ha nem képes átérezni a helyzetedet, akkor arra sem tudod rávenni, hogy őszintén bocsánatot kérjen, vagy legalább ráeszméljen, hogy ezt most tényleg elszúrta. Egyszerűen nem tud tisztába kerülni azzal, hogy a tetteinek rád nézve milyen következményei vannak, kicsit úgy viselkedik, mintha csak körülötte forogna a világ.

Ez az önzőség nem engedi meg azt, hogy szembenézzen saját hiányosságaival és hibáival sőt, azokért is téged fog majd hibáztatni. Rendszeresen rád hárítja a felelősséget azzal, hogy túlérzékeny vagy, kiforgatod a szavait, a tetteit, és majd közli, hogy nem is ő hibázott, hanem az adott szituáció követelte meg a viselkedését. Talán mondani sem kell, milyen érzés lesz, ha állandóan hibásnak kell érezned olyan dolgok miatt, amikre nincs ráhatásod…

 

Folyton kritizálni fog

Az egyik legnagyobb nehézség, amivel egy alacsony érzelmi intelligenciájú partner mellett szembe kell nézned, az az állandó kritizálás, és a hozzá társuló negatív életfelfogás. Az ilyen emberek hajlamosak arra, hogy folyton másokat véleményezzenek, bántsanak, ami különösen ironikus helyzet, hiszen ugyanezt egyszerűen nem tűrik el.

Saját tökéletlenségüket, hibáikat nem ismerik fel, ellenben a kínos helyzetekért, az őket ért rossz dolgokért rendszeresen a környezetüket hibáztatják. Mivel nem tudják, hol húzódik a határ az ésszerű véleményezés és a rosszindulatú kritika mögött, ezért rosszabb napjaikon egész biztosan a partnerükön vezetik le a bennük felgyülemlett feszültséget.

Szóval, ha minden nehézségen túl is tudod tenni magadat, köszönhetően az átlagon felüli toleranciádnak, idővel akkor is zavarni fog, hogy a partnered rendszeresen kritizál. Úgy érezheted, sosem lehetsz vele eléggé elnéző, és bármennyire is igyekszel majd elkerülni a konfliktusokat, ez egy bizonyos szint után egyszerűen nem lehetséges.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást