Ez történik, ha alacsony érzelmi intelligenciájú szülők neveltek

Ez történik, ha alacsony érzelmi intelligenciájú szülők neveltek

Címlap / Életmód / Lélek / Ez történik, ha alacsony érzelmi intelligenciájú szülők neveltek

Akit alacsony érzelmi intelligenciájú szülők neveltek, érthető módon komoly károkat szenved gyerekkorában éppúgy, mint felnőttként. Hogy miért?

1. Mivel a szüleid nem tudják, hogyan azonosítsák saját érzelmeiket, nem beszélik az érzelmek nyelvét a gyermekkori otthonodban.

Ahelyett, hogy azt mondanák: „Dühösnek tűnsz, édes. Történt valami ma az iskolában” A szüleid csak azt mondják: „Na, milyen volt az iskola?”

Amikor a nagymamád meghal, a családod úgy vonul végig a temetésen, mintha nem lenne nagy baj. Amikor valaki először töri össze a szívedet, a családod azzal fejezi ki az együttérzését, hogy soha többé nem hozzák szóba a dolgot. Vagy könyörtelenül ugratnak a témával, és úgy tűnik, hogy soha nem veszik észre, és nem is törődnek vele, mennyire elkeseredtél.

Az eredmény: nem tanulod meg, hogyan légy öntudatos. Nem tanulod meg, hogy az érzéseid valódiak vagy fontosak. Nem tanulod meg, hogyan kell érzelmeket érezni, együtt élni velük vagy beszélni róluk.

2. Mivel a szüleid nem tudják jól kezelni és kontrollálni saját érzelmeiket, nem képesek megtanítani arra, hogyan kezeld és kontrolláld a sajátjaidat.

Amikor az iskolában bajba kerülsz, amiért a tanárodat „bunkónak” nevezed, a szüleid nem kérdezik meg, hogy mi történt, vagy miért veszítetted el így a türelmedet. Nem magyarázzák el neked, hogyan kezelhetted volna másképp ezt a helyzetet. Ehelyett leszidnak, vagy kiabálnak veled, vagy a tanárodat hibáztatják, felmentve téged.

Az eredmény: Nem tanulod meg, hogyan irányítsd vagy kezeld az érzéseidet, vagy hogyan kezeld a nehéz helyzeteket.

seb_ra/istockphoto.com

3. Mivel a szüleid nem értik az érzelmeket, szavaikkal és viselkedésükkel sok rossz üzenetet adnak neked magadról és a világról.

A szüleid úgy viselkednek, mintha lusta lennél, mert nem vették észre, hogy a szorongásod az, ami visszatart a dolgoktól. A testvéreid sírósnak hívnak, és úgy bánnak veled, mintha gyenge lennél, mert napokig sírtál, miután szeretett macskádat elgázolta egy autó.

Az eredmény: rossz hangokkal a fejedben haladsz a felnőtté válás útján. „Lusta vagy”; „Gyenge vagy” – mondja minden alkalommal „Az alacsony érzelmi intelligencia hangja”.

Mit tehetsz?

Tanulj meg mindent az érzelmekről, amit csak tudsz – javasolja dr. Jonice Webb, a gyerekkori érzelmi elhanyagolás szakértője. Indítsd el saját érzelemképző programodat. Figyelj arra, hogy mit érzel, mikor és miért. Kezdd el megfigyelni mások érzéseit és viselkedését. Hallgasd meg, hogyan fejezik ki mások az érzelmeiket, és kezdd el gyakorolni magad is ezt. Gondolj arra, hogy az életedben jelenleg ki taníthat téged ezen a téren – a feleséged, a férjed, a testvéred vagy a barátod?

Gyakorold azt, hogy az érzéseidről beszélsz, valaki olyannal, akiben megbízol.

Válaszolj a hamis üzenetekre a fejedben. Amikor ez a „hang” gyermekkorodból megszólal, ne hallgass rá. Cseréld le ezt a hangot a sajátoddal – azzal a hanggal, amely ismer téged, és együtt érez veled, amiért valamit nem kaptál meg a szüleidtől: „Nem vagyok lusta, szorongok, és minden tőlem telhetőt megpróbálok megtenni, hogy szembenézzek vele.” “Nem vagyok gyenge. Az érzelmeim erősebbé tesznek.” Idővel tényleg megtalálhatod az erőt, amit az érzelmeidből – legyenek negatívak vagy pozitívak – merítesz, állítja a szakértő.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást