Család / Életmód

Az alábbi hatalmas fejlődésen megy keresztül a baba az első 6 hónapban

Az alábbi hatalmas fejlődésen megy keresztül a baba az első 6 hónapban

A legtöbb szülő, amikor a kórházból hazavisz egy apró, szuszogó kis csomagot, el sem tudja képzelni, hogy milyen rövid idő alatt kezd el nyílni a gyermek személyisége, és milyen elképesztő mutatványokra lesz hamarosan képes a most még szinte egész nap alvó picúr.

Minden baba más

A kisbabák fejlődésének van egy univerzális, nagyjából minden gyermeknél megegyező üteme, de mindig észben kell tartani, hogy minden baba más – eleve nem egyformán érett idegrendszerrel jönnek világra a kicsik, és a későbbiekben sem napra pontosan, egyforma ütemben haladnak.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy szabad nem egyformán fejlődni, és amíg a baba az egészséges határidőkön belül van, nincs ok az aggodalomra.

Lehet, hogy a te kicsid egy, két vagy akár három héttel később kezd el valamit, mint a barátnőd babája, de ebből semmiképpen sem szabad hosszú távú következtetést levonni, ez önmagában még nem jelenti, hogy a te gyermeked kevésbé ügyes vagy egészséges.

Ha elmaradásban van, arra a gyermekorvos vagy a védőnő úgyis fel fogja hívni a figyelmedet, de még ebben az esetben sem kell pánikba esni: sok kicsinek van szüksége egy kis segítségre a kezdeteknél, de a fejlesztő foglalkozás ilyenkor csodákra képes. Egy egészséges baba a szükséges támogatással tényleg szédítő ütemben kezdi utolérni magát: a mi kislányunk egy izomletapadás miatt maradt el kicsit a mozgásban, és bár a gyógytornász szólt, hogy nagyon látványos lesz a változás, nem akartam hinni a szememnek, amikor két nap tornázás után úgy emelte meg hason fekve a fejét, mintha világ életében ezt csinálta volna. Szóval kövesd a szakemberek utasításait, és nyugalom!

1. hónap

Az első heteket a baba leginkább a növekedésre használja, ezért sokat eszik és alszik, de a felszín alatt már elkezdődik a fejlődés: a sírásból lassan hangok különülnek el, az édesanyja hangját már most is megismerheti, és amikor végtagjai összerándulnak – amire akár álmából is felébredhet –, valójában az idegrendszere fejlődik.

2. hónap

A baba már elkezdhet lágyabb hangokat is kiadni, vagyis nem csak sírással figyelmeztet, ha valami baja van, de azt is ki tudja fejezni, ha elégedett. Végtagjai szinte állandó mozgásban vannak, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy lassan elkezdje megtanulni koordinálni a mozdulatait.

Látása sokat javul, 25-30 centiméterre már egészen élesen lát, fókuszálni is tudja a tekintetét, észreveheted, hogy figyeli a környezetét és ha föléhajolsz, egyre nagyobb érdeklődéssel tanulmányozza az arcodat.

Nagyjából ennyi idős volt a lányom, amikor először azt vettem észre, hogy „felismert”. Persze addig is érezte az anya-illatot, reagált a hangomra és megnyugodott nálam, de ekkor egy ébredés után, ahogy a kiságya fölé hajoltam és rámosolyogtam, láttam a tekintetét, hogy az arcomat is felismeri, és örül nekem. Csodálatos érzés volt.

3. hónap

A baba már olyan hangokat hallat, amiket később az anyanyelvében is használni fog, és már most is hatalmas élvezettel gagyog. Mi egyik napról a másikra azt vettük észre a férjemmel, hogy este nem tudjuk megbeszélni a másnapi teendőket, mert valakitől nem lehet szóhoz jutni… Az állandóan gügyögő, hümmögő baba nagyon élvezi, ha „beszélgethet”, válaszolgass neki és hallgasd meg őt, ezzel nagyon sokat erősödik a kapcsolatotok és a későbbi kommunikációs készsége is javul.

A mindössze három hónappal ezelőtt még teljesen magatehetetlen apróság hasra fektetve már stabilan emeli a fejét, sőt mellkasát is próbálgathatja emelni. Ha nem szeret hason feküdni, egy mellkasa alá tett, összecsavart törölköző segíthet – valószínűleg nem lesz rá sokáig szükség, a babák gyorsan rákapnak a hason fekvés ízére, hiszen így sokkal többet látnak a világból. Az előtte tartott csörgőt, játékot már hosszan nézegeti, és meg is próbál felé nyúlni, sőt néha már megmarkolnia is sikerülhet.

4. hónap

Jó hír, hogy ekkorra a legtöbb babánál kialakul az egészséges bélflóra, ami a gyötrelmes hasfájós korszak végét jelenti. Rossz hír, hogy megkezdődhetnek a fogzás tünetei.

A négy hónapos baba azonban már valódi társaságot jelent: mindennél jobban izgatja, hogy mi zajlik körülötte, mindent a szájába venne, állandóan fülel és minden eseménynek a részese akar lenni.

Szemeit és kezeit már képes összehangolni, ami azt jelenti, hogy egyre határozottabban szerzi meg, amit érdekesnek talál – ha nem figyelsz oda, lekaphatja rólad a szemüveget vagy belecsimpaszkodhat a fülbevalódba. Háton fekve elégedetten nézegeti a lábait, hason fekve az alkarjára támaszkodik, és forgolódni is elkezdhet.

5. hónap

Egy 5 hónapos babának már komoly mozgástér kell, hiszen eljött az idő, hogy felfedezze a világot maga körül. Elkezd próbálkozni a kúszással is, és mivel már nagyon érdeklik a játékai, motivált is, hogy helyet változtasson. Szinte hihetetlen, de a nem is olyan régen még a nap nagy részét átalvó babának elkezd kialakulni a napirendje, amit az ismétlődő rituálékkal – amiket a babák amúgy is nagyon szeretnek, mert megnyugtatja őket – te is elősegíthetsz.

A már korábban is tudatosan mosolygó baba elkezdhet kacarászni is, hangos, gurgulázó nevetéssel fejezi ki, ha valami a kedvére van.

6. hónap

A babád még mindig csecsemő, és beszélni ugyan nem tud, ám azt veheted észre, hogy egyre jobban megértitek egymást, kialakult a közös „nyelvetek”, egyre könnyebben meg tudod mondani, hogy miért sír, mikor mit szeretne. Már elkezd tudatosan játszani, azaz nem csak direkt fogni, de direkt elengedni is tudja a játékait, ami lehetővé tesz egyszerűbb műveleteket. Imádja például, ha lerombolhatja a tornyot, amit te felépítesz neki, ezzel hosszú-hosszú percekig is elszórakozik.

Négykézláb előre-hátra hintázik, ezzel már a mászásra készül, és a felüléssel is elkezd próbálkozni. Mókás, amikor először lekapja magáról a zoknit, de esélyes, hogy ez állandó játéka lesz – jobb, ha belenyugszol, hogy egy nap negyvenszer kell visszaadnod rá. Elkezdhet egyszerűbb hangsorokat utánozni, és az anyatejes babák ekkor először találkoznak más ízekkel, ételekkel is (a tápszerrel táplált picik esetében lehet, hogy kicsit hamarabb kezdik el bevezetni az ételeket). A szuszogó kis csomagocskából beszélgető, érdeklődő, játékaival játszó kisbaba lett, aki már „ebédelni” is le tud ülni veled, még ha sokáig nem is éppen azt eszi, amit te, és persze még hosszú-hosszú ideig szüksége lesz a segítségedre, és rád, a biztos pontra a felfedezésre váró világban.

Képek forrása: IgorVetushko/depositphotos.comt.tomsickova/depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást