Aktuálisabb, mint valaha: a tudat magasabb szintre való fejlesztése

Aktuálisabb, mint valaha: a tudat magasabb szintre való fejlesztése

Címlap / Életmód / Lélek / Aktuálisabb, mint valaha: a tudat magasabb szintre való fejlesztése

A buddhizmus módszere a meditáció, amely az egyetlen eszköz a tudat erősítésére és tisztítására, valamint nélkülözhetetlen a megvilágosodás felé vezető úton. Lényege a tudat koncentráltságának magasabb szintre fejlesztése, és egy olyan tudatállapot elérése, amelyben valós időben tapasztaljuk meg, ami történik velünk.

Mahasi Sayadaw volt az, aki az 1950-es években a Vipassana Mozgalom, másnéven a „betekintés-meditáció” elindítója volt Burmában. Tanításai a lét három jellemzőjébe való teljes belátást hangsúlyozzák, amelyekkel a meditációt gyakorló eléri a megvilágosodást és belép az ún. folyamba (szotápanna). Tanaiban a hangsúly a Szatipatthana-szuttán van – ezek ősi tanok a betekintés kifejlesztésére, a manapság divatos „mindfullness” alapjai –, illetve a tudatosság használatán, hogy elérjük a belátást az „én” mindig változó, állandótlan természetébe.

A vipasszaná az a meditáció, amely az éber jelenléttel segít abban, hogy ne uraljon minket az állandó tökéletesség-hajszolás, és a modern, nyugati társadalmakban az érzelmek kezelésének hatékony gyakorlati módjává is vált.

Betekintést jelent a létezés három igaz jellemzőjébe, ami nem más, mint az éntelenség, a szenvedés (és elégedetlenség) és az állandótlanság. Ez a fajta meditáció mindezt – többek között – a lélegzés tudatosságával éri el.

Aktuálisabb, mint valaha: a tudat magasabb szintre való fejlesztése, avagy a Vipasszaná

A vipasszanát az alábbi módokon lehet gyakorolni

  1. Befelé figyeléssel
  2. Elmélyedéssel
  3. A testrészek érzéseire való figyeléssel
  4. Az elmúláson való merengéssel
  5. Elemző meditációval és belső megfigyelésekkel
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást