Ahogyan az intim kapcsolatokról beszélned kellene a gyerekkel 5 évesen, 10 évesen és 15 évesen

Ahogyan az intim kapcsolatokról beszélned kellene a gyerekkel 5 évesen, 10 évesen és 15 évesen

Címlap / Életmód / Család / Ahogyan az intim kapcsolatokról beszélned kellene a gyerekkel 5 évesen, 10 évesen és 15 évesen

Neked tartottak a szüleid szexuális fejtágítást, vagy az iskolára bízták? Minden bizonnyal már RÉGEN mindennel tisztában voltál, mire bárki is elmondta neked a méhecske és a virágok összefüggését. Egy szülő életében mérföldkő, mikor leül a gyerekét felvilágosítani és mindenki tart tőle, hiszen bátorítani sem akarja, ugyanakkor tudatosítani szeretné arról, hogy a szex természetes dolog, de nem könnyű megtalálni az arany középutat.

Ha el szeretnéd kerülni a kínos helyzetet, jó megoldás, ha nem egy nagy leülős előadást tartasz, hanem a gyerek különböző életkorában több kisebb beszélgetést. Ezzel a módszerrel túl ciki helyzetbe nem hozhatod magad és igazán nem is ronthatod el. Elmondjuk, hogyan beszélj a gyereknek a szexről 5, 10 és 15 évesen.  

5 évesen

Furcsa lehet, hogy ilyen kiskorában is felhozzuk ezt a témát, de hosszú távon kifizetődik, ha már korán megalapozzuk vele a nyitott kommunikációt és tudatosítjuk benne azt, hogy velünk mindig, mindenről beszélhet. Egy ötévesnek nem olyan nehéz a szexről beszélni, mert még fiatal és nincs semmilyen előítélete ezzel kapcsolatban, már ha egyáltalán tudja, mi is az – remélhetőleg nem.

Segítségünkre lehet egy könyv, melyben az emberi testről vannak képek és tálalhatjuk az egészet egyfajta esti meseként is. Ez jó alkalom arra, hogy a gyerekes nevek helyett megtanítsuk neki a testrészek igazi neveit.

A „beleegyezést” is érdemes említeni, például ha kislányunknak már nem tetszik, hogy bátyja csiklandozza vagy idősebb rokonok ölelgetik, tudassuk vele, hogy nyugodtan szóljon. Beszélgetéskor hagyd, hogy a gyerek érdeklődési szintjéig menjetek el, nem kell tovább. 

10 évesen

Ekkor már nyíltabban és konkrétabban érinthetünk olyan témákat, mint a párkapcsolatok, nemi szervek működése, vagy a biztonságos szex. Ebben a korban már előfordul, hogy a gyerek belezúg egy énekesbe vagy filmsztárba, esetleg egy osztálytársa tetszik meg neki. Bátorítsuk arra, hogy erről őszintén beszéljen velünk, de semmiképpen ne erőltessük, ha nem szeretné. Netes oldalak elé is leülhetünk együtt, ahol részletesebben látható az emberi test és a testrészek működése.

Nem kell rágörcsölni a beszélgetésre, például kezdhetjük úgy, hogy azt mondjuk neki, „Eszembe jutott, hogy még nem beszéltünk arról, hogy milyen szerv a punci/fütyi. Neked is van, így mesélek róla, hogy tudd, hogyan működik.” 

Ez a megközelítés nem erőltetett és ha nem érzi rajtunk a gyerek, hogy izgulunk, akkor ő sem fog. 

10 éves kor felett

12 évesen már a legtöbb gyereknél megérik az idő arra, hogy a szexuális aktusról beszéljünk vele. Ez természetesen családonként változhat, valahol tabu az egymás előtti meztelenkedés, máshol természetes, vannak vallásos és szabadabb elvű famíliák, így ez minden szülő saját megítélésére van bízva, mikor világosítja fel a gyerekét a közösülésről.

13-14 év felett azonban már valószínű – pláne napjainkban, amikor az interneten a pornó (sajnos) csak pár kattintásnyira van – hogy az utód már teljesen „képben lesz” a szexszel kapcsolatban. Ekkorra a gyerekek már belépnek a pubertáskorba, testük elkezd megváltozni és barátaikkal már beszélnek a szexről egymás között. A lányok elkezdenek menstruálni, a fiúk megtapasztalják az éjszakai magömlést. Fontos, hogy ezeket a témákat úgy közelítsük meg, mint természetes és a későbbi gyermekvállaláshoz szükséges dolgot, a beszélgetés pedig maradjon végig könnyed és pozitív hangulatú.

14-15 éves kor felett már a fogamzásgátlásnak is fel kell merülnie, illetve a lányoknál a nőgyógyászati látogatásnak is. A nemi úton terjedő betegségekkel kapcsolatban legyünk határozottak, de ne ijesszünk rá túlságosan a gyerekre.

Mindenképpen térjünk ki arra, hogy a szex egy kölcsönös beleegyezésen és mély érzelmi kötödésen, tehát szerelmen alapuló, jó és természetes dolog. Ha ezt tudatosítani tudjuk gyermekünkben, akkor már sikerrel jártunk. 

VIDEO Így készülnek a kopásálló vörös ajkak karácsonyra

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!