A munka egyben a hobbid – hogyan élvezd jobban a munkában töltött időt?

A munka egyben a hobbid – hogyan élvezd jobban a munkában töltött időt?

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A munka egyben a hobbid – hogyan élvezd jobban a munkában töltött időt?

Nem minden munka álommeló, illetve az álommelónak is vannak olyan időszakai amikor azt gondolod, hogy legszívesebben valahol máshol lennél. Ez teljesen normális érzés, hiszen bármennyire is passzol hozzád, akármennyire szereted, ez mégis csak a munkád.

Meg kell csinálnod, hiszen pénzt kapsz érte, amire szükséged van. De megoldható vajon, hogy a munkában töltött perceket valahogy felturbózd és élvezetesebbé tedd? Lássuk!

Barátkozz!

Ha a munkádat csak egy munkahelyként fogod fel, és az irodába beérve nincs más dolgod, mint hogy leülsz az íróasztalodhoz és robotként nekikezdesz az aznapi feladataidnak, akkor nem csoda, hogy vannak olyan napok, amikor egy kicsit alábbhagy a lelkesedésed.

Ha azonban megpróbálsz a kollégáidra más szemmel tekinteni, megkeresed azokat a pontokat, amikkel jól tudtok kapcsolódni, amik közösek bennetek és ezekre fókuszálva megpróbálsz egy kicsit jobb kapcsolatot kiépíteni velük, akkor máris egy okkal több van a tarsolyodban arra, hogy felkelj és vidáman indulj el dolgozni, hiszen az, hogy milyen társaságban töltöd az időd, nagyon sokat számít!

Tartsd be a szüneteket!

Ha olyan munkád van, hogy reggel bemész, majd amikor leülsz az asztalodhoz, már rég elfelejtetted, hogy mit terveztél az odaúton, mert beszippant a sok tennivaló, akkor nehéz helyzetben vagy.

Valószínűleg akkor is ugyanennyi munka várna rád, ha egész éjszaka dolgoznál, úgyhogy ahelyett, hogy bestresszeled magad, inkább próbáld meg szigorúan betartani a szüneteket, hiszen így a fennmaradó időben sokkal hatékonyabban és gyorsabban tudsz majd dolgozni.

Mit jelent ez praktikusan?

Tartsd be az ebédidőt, ne vidd az asztalodhoz a tányérod, hetente legalább egyszer menj ki és ebédelj valahol a közelben a kollégákkal vagy valamelyik barátnőddel, és mindenek előtt próbálj meg kikapcsolni!

Tedd otthonossá!

Ha az irodába belépve mindig úgy érzed, hogy kész, leszívták az energiád, minden lelkesedésed eltűnt és már két óra múlva a nap végét várod, akkor először nem árt a hangulatodat felpörgetni egy kicsit.

Ha megteheted, próbáld meg olyan apróságokkal feldobni a környezeted, amik otthonosabbá, vidámabbá és személyesebbé teszik a teret.

Dekorálhatsz fotókkal, az asztalodra tehetsz élő növényt, játszhatsz a világítással vagy illatgyertyákkal – tehát bármivel, ami a különböző érzékszerveidre pozitív hatással van, és pár pillanat alatt feldobja a hangulatod!

Ha nincs sok lehetőséged arra, hogy dekorálj, akkor lehet, hogy az is elég, ha rendet tartasz magad körül, hiszen ezzel is megszabadulsz egy látens stresszforrástól!

A 20%-os szabály

Ha a Google háza táján működött, akkor lehet, hogy nálad is megér egy próbát. Mi is ez valójában ez a 20%-os szabály?

Állítólag, ha a munkaidőd 20%-át egy, a munkádhoz szorosan nem kapcsolódó egyéb tevékenységgel töltöd, akkor a maradék 80%-ot sokkal hatékonyabban és kreatívabban végzed majd.

Ha úgy érzed, hogy ez túl nagy ugrás lenne, akkor kezdd informálisan.

Érdeklődj a kollégáknál a projektjeik iránt, az egyik kávészünetben ötleteljetek egy számotokra kívülálló projektről és figyeljétek meg, hogy milyen hatással van a munkátokra.

Ha úgy érzed, hogy működik, akkor a következő meetingen vezesd fel a felettesednek, hogy tarthatnátok egy tesztidőszakot erre, hátha neki is megtetszik az ötlet!

Mit kapsz tőle

Ahelyett, hogy arra fókuszálnál a munkahelyeden, hogy te mit adsz a cégnek és te mivel teszed jobbá és sikeresebbé a céget minden nap, itt az ideje egy mindset váltásnak.

Mire gondolunk?

Próbálj meg egy héten át úgy dolgozni, hogy minden nap szánsz néhány percet arra, hogy megfigyeled, hogy számodra mit ad ez a munkahely.

Mit tanulsz az egyes feladatokból, hogyan tudsz fejlődni, milyen képességeidet tudod itt erősíteni és melyek azok a lehetőségek, amikkel még nem éltél, de megtehetnéd.

Hidd el, hogy már önmagában ez a szemléletváltás jó hatással lesz a munkádra, hiszen végre nem valaki mást, hanem saját magadat fogod a középpontba helyezni!

Ébredj időben!

Nincs annál rosszabb érzés, mint amikor hosszú hetek és hónapok óta csak azt érzed, hogy a munkád az életed.

Amikor minden reggel az ébresztőre kelsz, félholtan kecmeregsz ki az ágyból, majd este a munkából hazaesve már semmi energiád.

Bármennyire is nem vagy korán kelő típus, próbáld ki egy hétig, hogy egy órával korábban kelsz, mint ahogy kellene. Meglátod, hogy az első sokk után sokkal fittebbnek, hasznosabbnak és érdekesebbnek tartod majd az életed, mint előtte.

Ha ugyanis már reggel tudsz egy kis időt szánni magadra, el tudsz intézni pár olyan apróságot, amire napközben egyébként sem lett volna időd és végre nem minden reggeled rohanással indul, akkor a munkában is jobban fogod magad érezni, ami így persze jobban is megy majd.

Hidd el, ez is csak egy apróság, amihez hozzá kell szoknod. Próbáld ki!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást