A legjobb testreszabott és egyedi kabátok

A legjobb testreszabott és egyedi kabátok

Címlap / Stílus / Divat / A legjobb testreszabott és egyedi kabátok

Maga, a kabát szó, perzsa eredetű. Kezdetben a túlélést jelentette, és egyfajta díszviseletként volt jelen, majd 1857 áprilisában, a Corriere delle dame (női magazin) bejelentette, hogy megjelent az a kabát, amely a férfi és női szekrények számára fontos ruhadarab lesz. Kezdetben, a nők rajongtak érte jobban, majd később, a 19. század végére vált a férfiak öltözködésének is egyik fontos elemévé.

A lényege, hogy kényelmes legyen. Ne legyen túl szűk, vagy túl bő, továbbá ne legyen hosszú az ujja. Kényelmesen és rétegesen alá lehessen öltözni. Választáskor, legyen szem előtt, hogy mennyi ideig hordjuk, és milyen alkalomra. De legfőképpen, mindig nézzük meg árát, annak tükrében, hogy mennyire éri meg a számunkra, hiszen nembiztos, hogy a drágább értékű kabát a jobb megoldás.

Lehet elegáns vagy hétköznapi viselet. Megtalálható az egészen kis méretektől (4XS), az igazán nagy méretig (46). A méretet befolyásolja a magasság és a szélesség is, valamint az, hogy melyik testrészünket szeretnénk kihangsúlyozni (ez utóbbi főleg nőknél lényeges). Nőknél a mell és a csípő mérete, míg férfiaknál jobban a váll szélessége és a has körmérete határozza meg. Különböző színekben és hosszban (rövid, hosszú) gyártják őket (pl. kék, sárga, piros, fekete, fehér stb.) és lehetnek rajtuk különféle minták is, például csíkos, kockás, grafikai, pöttyös, állatmintás, virágos. Általában, a sötétebb alapszínek a legelőnyösebbek. Ha kicsit sportosabb, vagányabb darabot keresünk, akkor a zöld, a piros és a sárga árnyalatok lesznek a legjobb színek.

Szabásuk egészen különböző. Érdemes figyelembe venni, hogy a testalkatunknak megfelelő, olyan szabásmegoldást kell választani, melyek optikailag segítenek, az előnyös tulajdonságainkat hangsúlyozni. A normál szabású kabátokat, férfiak és nők számára egyaránt gyártanak. Ezen kívül, van egyenes, bő, szűk fazonú, kényelmes, bővülő, bő, Curvy és Tall.

Nagyon fontos szempont az is, hogy milyen anyagból készültek. Ilyenkor szem előtt kell tartani, hogy hol, mire és milyen gyakran fogjuk használni. Lehet szintetikus, pamut, gyapjú, viszkóz, valódi bőr, műbőr, akril, kasmír, műszőrme vagy kötött. A szőrme és a bőr, kimondottan divatos és nagyon megnyerő összeállítások. Használatuk korlátozott, kényes anyagok, nehéz a tisztításuk, ezért kíméletes használatra vagy kiegészítő, alkalmi kabátnak a legalkalmasabbak. A műszőrme kabátok kényesebbek, mint a szövet kabátok ezért jobban alkalmi viseletnek számítanak.

A bőrkabátok elegánsak, örök divatcikkek. Viselésük során nem melegszünk be, jól szellőznek és nem gyűrődnek könnyedén. Ezek leginkább, egy-egy alkalmakhoz illőek. A szövet kabátok (gyapjú, pamut vagy kevert szálas) kényelmes, meleg téli viseletek. Az anyaguk, nem kényes és a nedvességnek is ellenállnak. Mindenféle stílusban megtalálhatóak. Aki télen sokat tartózkodik a szabadban legjobb, ha olyan kabátot választ, amely jól tartja a meleget. Erre leginkább, az úgynevezett pufi kabátok a legalkalmasabbak, melyek víz lepergető felső réteggel rendelkeznek és különféle bélésanyagokból állítják össze őket (pl. műszál, gyapjú).

A kabátok megjelenését a kiegészítők is befolyásolják. Például, a kapucnival vagy zsebbel ellátott darabok praktikusak, mindkettő sportossá is teheti a kabátot. Hasonló, lezserebb hatást váltanak ki a zipzárok is, míg a gombok inkább a letisztult, elegáns vonalat erősítik. A derékon megköthető öv, minden kabáton jól mutat, legyen az hétköznapi vagy elegáns. Segít kiemelni az alakot akkor is, ha több réteg ruha van rajtunk. Szorosabban körbe fogja a kabátot a testünk alakjához, amitől így jobban megtartja a meleget.

A kabátok tisztántartása is nagyon fontos. Mivel sokféle anyag létezik, mindegyik tisztításához sajátosan kell hozzáállni. Csak egy egyszerű alapszabályt kell betartani, mindig követni kell a kabátokhoz tartozó, címkén szereplő tisztítási utasítást, így nem követünk el hibát. Előfordul, hogy még így sem vagyunk benne biztosak, hogy helyesen járnánk-e el tisztításuk esetén, ilyenkor érdemes inkább, tisztítóba adni ezeket a darabokat.

Ha csupán, egyetlen téli kabátunk lesz, érdemes mindenféleképpen olyat választani, ami minden alkalomra megfelelő megoldás. Védjen megfelelően a hideg ellen, és emellett maradjon elegáns a megjelenésük. Ha sokat tartózkodunk kint, ezekben az időszakokban, fontos a vastagságuk is.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást