5+1 könyv, amit érdemes elővenni a karácsonyi szünetben

5+1 könyv, amit érdemes elővenni a karácsonyi szünetben

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 5+1 könyv, amit érdemes elővenni a karácsonyi szünetben

Karácsony és szilveszter között – jobb esetben – akad egy szusszanásnyi időnk, és ha tehetjük, akkor ezt használjuk ki könyvolvasásra egy ízletes, forró tea társaságában. Az alábbiakban összegyűjtöttünk 5+1 klasszikus könyvet, amit szerintünk érdemes elolvasni.

Jane Austen: Büszkeség és balítélet

Eme időtlen regény szellemes dialógusai és részletgazdag szereplői miatt bármikor élvezettel (újra)olvasható. Kitűnő kikapcsolódás a gőgös Mr. Darcy és az éles nyelvű Elizabeth Bennet párbeszédeit olvasni, és eljutni velük odáig, hogy a mű végén végre boldogan egymáséi lesznek.

Kedvenc idézetünk:

„Mondhatom, nincs nagyobb gyönyörűség az olvasásnál. Az ember mindent megun, de egy jó könyvet soha. Ha majd saját házam lesz, szerencsétlen lennék egy kitűnő könyvtár nélkül.”

Lev Tolsztoj: Anna Karenina

Ez a mű is egy nagy szerelmet mesél el: a főhős, Anna Karenina egy gazdag, befolyásos államférfi boldogtalan felesége, aki végül beleszeret a fiatal arisztokratába, Vronszkijba.

Ám nemcsak hogy nem titkolja el sármos főúri szeretőjét, hanem őszintén beszél róla a férjével, és a bonyodalmak persze nyomban kezdetüket veszik.

Kedvenc idézetünk:

„Örülök annak, amim van, s nem búsulok azon, amim nincs.”

Mihail Bulgakov: A ​Mester és Margarita

A világirodalom egyik alapművében egy olyan megkapó kép tárul elénk a ’20-as és ’30-as évek Oroszországáról, amelyet olvasás után egy jó darabig nem fogunk majd elfelejteni.

Bár kétségtelen, hogy a regény értelmezése nem éppen könnyű feladat.

Kedvenc idézetünk:

„Általában, engedjen meg egy jó tanácsot, Margarita Nyikolajevna: soha semmitől se féljen! Semmi értelme.”

Emily Brontë: Üvöltő ​szelek

A fiatal írónő korai halála előtt pont egy évvel alkotta meg ezt a különleges regényt.

A furcsán szövevényes történet szereplőinek élete titokzatos, sokszor nyomasztó, de a szerelem, mint fő mozgatórugó, itt sem maradhat el.

Kedvenc idézetünk:

„Szeretem a földet, amelyre lép, a levegőt, amelyet beszív, és mindent, amihez hozzáér, mindent, amit mond. Szeretem minden pillantását, minden mozdulatát, szeretem őt teljesen és egészen.”

Margaret Mitchell: Elfújta ​a szél

Az írónő közel 10 éven át dolgozott ezen a remekművön, melyet végül 1936-ban adtak ki. A könyv által nemcsak hatalmas népszerűségre, hanem egy Pulitzer-díjra is szert tett. A nagy sikerre való tekintettel kb. 3 év múlva a regény filmváltozata is elkészült Vivien Leigh, Clark Gable és Leslie Howard főszereplésével. A történet középpontjában Scarlett O’Hara, Észak-Georgia ünnepelt szépsége áll, akinek életét 16 és 28 éves kora között kísérhetjük nyomon. Nemcsak az amerikai polgárháború, hanem viharos szerelmei is megnehezítik Scarlett életét, akinek örök szenvedélye a családi birtok marad. Ha egy kis romantikára vágysz, akkor mindenképp olvasd el ezt a könyvet.

Kedvenc idézetünk:

„Olyan asszonynak látszott, aki körül viharok dúlhatnak, de a lelkét meg sem érintheti semmi.”

Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger

Az egyszerű kubai halászról, Santiagóról szóló történetért az író 1954-ben Nobel-díjat kapott. A lebilincselő regény a hihetetlen bátorságot és a soha meg nem szűnő akaraterőt állítja középpontba, hiszen a főhősnek egy pillanatra sem jut eszébe, hogy feladja küzdelmét.

Ha egy kis motivációra vágysz, akkor mindenképp olvasd el ezt a művet.

Kedvenc idézetünk:

„Most ne azon tanakodjál, hogy mid nincs. Azon törd a fejed, hogy mihez tudsz fogni azzal, amid van.”

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!