Ezek a legjobb reggelik, ha fogyni akarsz

Ezek a legjobb reggelik, ha fogyni akarsz

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ezek a legjobb reggelik, ha fogyni akarsz

Unalomig ismételtük már, hogy a reggeli a Legfontosabb Étkezés, és nem is véletlenül: ha felkelés után nem látod el a szervezetedet a szükséges tápanyagokkal, hiába várod el tőle, hogy egész nap tökéletesen működjön, energiát, lendületet és vidámságot adva neked az elvégezendő feladatokhoz. A Legfontosabb Étkezés  tehát nem vicc, hanem ténylegesen kulcsmomentuma a napodnak, így nem érdemes ellazázni! Most segítünk neked azzal, hogy összeszedjük a legegészségesebb reggelinek valókat!

Zabkása

Régen a szegények eledelének számított, leginkább azért, mert viszonylag olcsó volt (minden szegényebb háztartásnál meg lehetett találni), és kis adagból rengeteg, tápanyagban gazdag ételt lehetett készíteni. A zabnak ugyanis megvan az a csodálatos képessége, hogy iszonyat módon szívja magába a folyadékot, úgyhogy kis mennyiségből könnyen lehet nagy adagot csinálni.

Én a legjobban azt szeretem, ami vízzel, édesítővel és egy adag tojásfehérjével készül – ezeket összefőzöm, hozzáteszek egy kis keserű kakaót, és rávágok néhány gyümölcsöt. Ugyanezt fehérje és víz nélkül tejjel is tökéletes elkészíteni, így kicsit folyósabb masszát kapunk. A kakaót pedig helyettesítheted kókusszal, vaníliaaromával, ízesített fehérjével, vagy igazából bármivel, ami nem hizlal.

Rántotta

Persze, ha teletömöd baconnel és virslivel, már nem lesz diétás, de alapvetően a rántotta egy jó reggeli, csak tudni kell megcsinálni. Az ideális változat egy vagy két sárgájából és három-négy fehérjéből készül – a sárgájában van ugyanis a zsiradék, ami állati eredetű, és nem túl egészséges.

Ahhoz, hogy megtartsa a sovány tulajdonságát, zsírszegény sonkát, hagymát, paprikát, paradicsomot, light sajtot vagy avokádót tegyél hozzá, és teljes kiőrlésű kenyérrel fogyaszd.

És ha már itt tartunk…

Az unalomig ismételt avokádó

Annyiszor írtunk már róla, hogy még akkor is kívülről fújod, ha eredetileg nem is érdekelt: az avokádó jó dolog! Rengeteg jó zsírt tartalmaz, tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal, hozzájárul az egészséges emésztéshez, a szívedet is felturbózza, és még folytathatnánk.

Éppen ezért reggelire is tökéletes választás, főleg azért, mert rengeteg módon el lehet készíteni. Görög joghurttal és sóval összekeverve guacamole-féle krémet kapsz, rászelheted teljes kiőrlésű pirítósra (még jobb, ha egy tükörtojással is megtoldod), összepépesítheted, és citromlével meg csilivel leöntve szintén kenyérre kenheted.

Ha megcsinálsz egy adagot, egy-két reggeli legalább megvan belőle, úgyhogy még időt is spórolhatsz vele a sietősebb reggeleken.

Smoothie

Jó hírünk van: reggel még minden gyümölcs szabad! Szóval gyűjts össze mindent, amit szeretsz, és dobd be őket a turmixgépbe, hadd pépesedjenek! Az ilyen reggeli tökéletes akkor, ha nincs időd sütögetéssel és főzéssel bíbelődni.

A határ igazából a csillagos ég: akár zöldségekkel is megtoldhatod a smoothie-dat, a répa és a kelkáposzta például igazi vitaminbomba, és a banán például tökéletesen kiegészíti az ízüket, úgyhogy nem érzed azt, hogy zöldséglevet iszol. A mogyorókrém, a kókuszreszelék, különböző magvak is mehetnek a smoothie-ba, sőt, egy kis zabot is turmixolhatsz velük együtt, hogy tápanyagban gazdagabb reggelit kapj!

Mogyoróvaj

Ugyanúgy, ahogy az avokádó, a mogyoróvaj is rengeteg egészséges zsírt tartalmaz, ami segít megvédeni a szívedet, és beindítja az emésztésedet. Vigyázz, hogy ne keverd össze a mogyorókrémmel – ez ugyanis egy cukros massza, ami ugyan nagyon finom, de semmi egészséges nincs benne.

A mogyoróvaj úgy igazán adu ász, ha smoothie-ba kevered, vagy rákened egy teljes kiőrlésű pirítósra. Az igazán ínyencek a pirítósra banánt is karikázhatnak, nagyon jól megy együtt a két íz!

Görög joghurt

A görög joghurt ugyan gazdag zsírokban, mégis ez a legegészségesebb joghurtfajta, amit ehetsz. Beindítja az emésztésedet és felturbózza az anyagcserédet, ha jól csinálod meg pedig olyan lehet, mintha édességet ennél reggelire!

Tegyél bele egy kis mézet, bolondítsd meg friss gyümölcsökkel és magvakkal, esetleg egy kis zabpelyhet vagy cukrozatlan gabonapelyhet is rakhatsz bele.

Ha nem érsz rá sokáig reggelizni, csíkozva akár egy befőttesüvegben is elrakhatod a több hozzávalós joghurtos finomságot, és később elfogyaszthatod!

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!