Ilyen hozzáállással lehetsz sikeres már huszonévesen

Ilyen hozzáállással lehetsz sikeres már huszonévesen

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Ilyen hozzáállással lehetsz sikeres már huszonévesen

Tévedés, hogy csakis bizonyos életkorban „van jogod” a sikerhez. Az élettapasztalat ugyanis messze nem az esztendők számának függvénye. Pontokba szedtük, mi kell ahhoz, hogy a veled történtekből a lehető legépítőbb következtetést vonhasd le, így korlátok nélküli lehetőségek tárházaként tekinthess a jövőre.

Mindig legyél hálás!

Ha valaki jót tett veled, ne legyél rest kifejezni a háládat élő szóban, telefonon vagy legalább egy e-mailben.

A két legnagyobb belső gát, ami a fiatalokat akadályozza a céljaik elérésében, hogy mindent azonnal akarnak, és nem bíznak senkiben.

A munkaerőpiac mostoha körülményei között hiába tűnik nyilvánvalónak, hogy csak magadra számíthatsz, tulajdonképpen mindig lesz a másik oldalon valaki, akitől munkát és pénzt kapsz – még akkor is, ha vállalkozói létformát választasz.

Ennek megfelelően hálára is van okod, ami a megfelelő formában egyáltalán nem „nyalizás”, sokkal inkább egy kedves gesztus.

Fogadd el a változást!

Akár jól megy éppen a szekér, akár mélypontot élsz át, mindig tartsd szem előtt: a szerencse forgandó.

A helyes következtetés mégsem az, hogy folyton a jövőn és az előkészületeken kell járnia az eszednek – hanem hogy ésszel élj a jelenben!

A pozitív fejleményekért legyél hálás, és azokat igyekezz felidézni, amikor éppen összeomlik körülötted a világ.


Nehéz helyzet? 5 tipp, hogy akkor is egyben maradj, ha minden összeomlik


A bizonyosság, hogy történtek már veled csodák, és még fognak is, segít a legnagyobb örvényben is felszínen maradni. A karrieredben például előfordulhat, hogy egy ideig nincs munkád.

A bősz keresgélés mellett ilyenkor szánj időt valamilyen építő tevékenységre, hiszen nem azért kaptál kényszerszabadságot a sorstól, hogy bosszankodj!

Ügyelj a hírnevedre!

„De hát (még) nincs is hírnevem!” – hangozhat a látszólag mindent elsöprő érv, pedig dehogy nincsen!

Akik dolgoztak már veled, tudják a nevedet, és társítanak mellé bizonyos tulajdonságokat, tapasztalatokat meg emlékeket, amelyek együttesen még akkor is a „híredet” alkotják, ha nem vagy celeb.

Éppen ezért figyelj oda, hogy soha ne égesd fel a hidakat magad mögött, mert nem tudhatod, a jövőben melyik volt kollégáddal találkozol.

A jó hírnévért egyébként mindössze egyetlen szabályt kell betartanod: bánj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy ők bánjanak veled! Ha ez megvan, senkinek a láttán nem kell behúznod a nyakad.

Legyen önbizalmad!

Persze, könnyű kiadni a parancsot… De máris eláruljuk, hogyan lehetsz elsöprően magabiztos. Tegyél úgy, mintha már az lennél – ennyi a nagy titok.

Kezdd el minél előbb, mert amíg lerí rólad, hogy nem bízol magadban, másoktól sem várhatod el, hogy megbízzanak benned.

Márpedig a karriersiker alapja, hogy az emberek rád merjenek bízni olyan feladatokat, amelyekkel végre tündökölhetsz.

Az önbizalom hozzáállás kérdése, hiszen semmiféle külső vagy belső követelmény nem kapcsolódik hozzá. Hiányát ráfoghatod a súlyodra vagy a főnöködre, akkor viszont saját magadat csapod be.

Örülj a hibáidnak!

Két közhely jut erről eszünkbe, ami mégis igaz.

Az egyik, hogy csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. A másik pedig, hogy saját tapasztalat útján lehet a leghatékonyabban tanulni.

Akármekkora baki miatt emészted magad, tedd fel a kérdést: ugye, nem gondoltad komolyan, hogy mindig mindent tökéletesen meg tudsz majd oldani, s egyenes diadalúton menetelsz a csúcsig?

Ne morfondírozz tehát hosszasan a múlton – épp elég annyira, hogy ne kövesd el kétszer ugyanazt a ballépést. Egyszer megtörtént, na és?

Hidd el, ez is a javadat szolgálja, tehát nincs mit szégyellni. Persze, mindehhez előbb be kell ismerned, hogy igenis hibát követtél el.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!