Nem rákkeltő szuperfogkrém házilag

Nem rákkeltő szuperfogkrém házilag

Címlap / Életmód / Egészség / Nem rákkeltő szuperfogkrém házilag

Számtalanszor hallottam anyukámtól, hogy amikor nem volt fogkrém, hamuval és sóval mostak fogat. Ma már minden háztartásban van fogkefe, több is, és fogkrém. Megtanítják nekünk gyerekkorunkban, hogy hogyan kell helyesen fogat mosni, mégis Magyarország gyakorlatilag a lyukas fogúak és a fogatlanok országa…

A fogmosás története

Az ókori egyiptomiak porrá zúzott ökörpatából, égetett tojáshéjból, mirhából és hamuból készítettek maguknak fogkrémet, melybe néha vizeletet raktak. Mentollal ízesítették a fogpasztát.

A rómaiak porrá zúzott osztriga héjat kevertek a kezdetleges fogkrémbe. Kr.e. 3000 körül is használtak már az Egyiptomiak gél állagú fogkrémet.

A fogmosás széles körben a második világháború után kezdett elterjedni, mint szokás. Tehát, az embernek mindig is fontos volt az, hogy fogai ott maradjanak, ahol vannak. 

A fogkefe sikertörténete

Az ókori Egyiptomban az emberek az ujjukat használták fogkefe helyett. Babilóniában gyökereket rágtak.

A kínaiaknál ma is divat, hogy hegyes, faragott botocskákat rágnak, melynek egyik fele fogpiszkálóként, másik fele rágásra szolgált.

Ám találtak olyan csontból készült használati tárgyat is, melyre disznók szőrzetét erősítették. A XV. században Kínában már használtak a mai fogkeféhez hasonló tárgyat.

1780-ban William Addis feltalálta a klasszikus fogkefét. 1938-ban pedig lecserélték az állati szőröket nylonra.

Ismert szabályok

Háromhavonta kell a fogkefét cserélni, mert ezután nincs biztosítva a megfelelő tisztító hatás.

Azt mondják, minden étkezés után fogat kell mosni, ám ez számos ember részére lehetetlen. Minimum 3 percig tartson… számos olyan szabály van, amit be kell tartani.

Ezek a szabályok szépek és jók, mégsem örvendenek nagy népszerűségnek.

Sőt! Amíg eddig a reklámokban napi háromszori fogmosást javasoltak, ez mára lecsökkent kettőre, ugyanis felvetődött a kérdés, hogy túl sok fogmosás nem károsítja-e a fogzománcot.

Fogékszer

A fogékszereknek régi hagyománya van, ahogy a fogpótlásnak és a fogtömésnek is. Ezekről leletek tanúskodnak.

Az esztétikus töméshez használtak féldrágaköveket, jádét, vas-piritet, viaszos-gyantát, de előfordult az is, hogy aranyból készültek a tömések.

Volt olyan eset is, amikor nemcsak tömésként használták az aranyat, hanem a fog teljes pótlására is.

A kopott fogból következtetni lehetett arra, hogy mennyi ideig fog egy egyéb anyagból pótolt fog a helyén maradni és megfelelni az elvárásoknak.

Fluor nélküli házi fogkrém készítése

A házi fogkrémnek két összetevője van. Fele-fele arányban kell összekeverni kókuszolajat és szódabikarbónát, majd egy kicsit pihentetni kell a tégelyben. Lehet borsmentával ízesíteni.

Mivel a kókuszolaj képes arra, hogy eltömítse a csatornát, ilyen fogkrém használata után ajánlott többször bő vízzel elöblíteni a fogkefét – a kókusz olaj ugyanis könnyen megszilárdul.

A szódabikarbóna nemcsak fehérít és tisztít, de felszívja a szagokat is, így kellemesebb lesz a leheletünk. 

Elektromosat a gyereknek?

A fogkefe evolúciója jelenleg ott tart, hogy a 80’-as évek óta már van elektromos fajtája is, de a gyerekek többnyire csak játszani használják – az enyémek konkrétan testápolót masszíroztak vele egymás hátának a bőrébe.

Teljesen felesleges egy gyereknek hiper-szuper fogkefe, a lényeg, hogy megtanulja azt, hogyan kell fogat mosni – hogy készséggé, igénnyé váljon egy idő után.

Aztán igény szerint eljut arra a pontra is, ez többnyire egybeesik az első csók időszakával, amikor nem kell kizavarni fogat mosni, hanem magától is megy. 

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!