6 dolog, amit ne próbálj bemesélni magadnak az evéssel kapcsolatban

6 dolog, amit ne próbálj bemesélni magadnak az evéssel kapcsolatban

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 6 dolog, amit ne próbálj bemesélni magadnak az evéssel kapcsolatban

Amit a kajáról gondolsz, alapvetően meghatározza a hozzá fűződő viszonyod. Csak rajtad múlik, milyen érzéseket társítasz az egészséges falatokhoz, így az is, hogy végre elérd az álomalakot, és vele együtt az áhított testi-lelki egyensúlyt. A következő mondatok viszont ellened dolgoznak, tehát vegyél tőlük érzékeny búcsút!

„X dolgot (nem) kéne ennem!”

A „kéne” szó alapjáraton ellenérzést szülhet benned – ha máshol nem, hát tudat alatt, és ez bőven elég.

Ebből a végén az sül ki, hogy sóvárogni kezdesz a tiltott gyümölcs, vagy éppen csokoládé után, és megundorodsz attól, ami segítene neked a kiegyensúlyozottabb táplálkozásban.

A hasonló utasítások megfogalmazásánál sokkal célszerűbb tehát megkeresned a választ arra, hogy istenigazából mit szeretnél enni.

Talán egy édes, sós vagy zsíros kalóriabomba a vágyaid tárgya – de ne feledd, mindenre létezik hasonló ízvilágú, ugyanakkor sokkal kímélőbb alternatíva.

Tedd meg tehát azt a szívességet magadnak, hogy letéped a kajálással kapcsolatos láncokat az őszinteség által!

„Ebből bármennyit ehetek, mert egészséges!”

Light, zsírszegény, cukormentes? Akkor tényleg bármennyit befalhatsz belőle?

A lelked mélyén valószínűleg pontosan tudod, hogy nem. Egy érdekes kutatás során bebizonyosodott, hogy a résztvevők majdnem harmadával több M&M’s-et majszoltak el, amikor azt mondták nekik, hogy zsírszegény változatot tettek eléjük.

A helyes varázsmondat az legyen, hogy „ebből a kellemes jóllakottságig lakmározhatok”! Ugye, mennyivel jobban hangzik? Már csak azért is, mert nincs az az étel vagy ital, amiből az extra adag ne terhelné meg az emésztőrendszeredet.

Ha kajakómát nem is érhetsz el egy salátával, hasi diszkomfortérzetet mindenképpen… kockáztatni tehát nem érdemes.

„Megérdemlek egy kis fagyit!”

Az elméd jutalomként fogja értékelni az édességet. Márpedig a jutalom annyira jól fog esni, hogy nyilván még többet akarsz majd belőle.

Az emberek sajnos rendkívül gyakran használják önjutalmazásra az egészségtelen falatokat, és képesek mindenféle vicces indokot gyártani, hogy hozzájussanak. „Nehéz napom volt”, „most nyaralunk”, satöbbi…

Válassz inkább olyan ételeket minden alkalommal, amelyeket az összetételük tudatában is bármikor szívesen megeszel!

Amikor pedig megkívánsz egy „bűnös” csemegét, élvezd bűntudat nélkül, mert csak úgy érdemes! (Az evést megérdemelni egyébként épp olyan paradoxon, mint díjként megélni egy vécére menést…)

„Ma jó / rossz voltam kajaügyileg.”

Semmi gond nincs azzal, ha időnként megdicséred magad az egészséges táplálkozás miatt. Az ellenkezőjével azonban vigyáznod kell!

A bűntudat ugyanis olyan kétélű, összetett érzés, ami tulajdonképpen vonzalmat ébreszt benned aziránt, amivel elérted.

Magyarán minél tovább szidod „a hülye fejed” egy zacskó chips miatt, ami lecsúszott tegnap este, annál többet gondolsz az ízére – meg arra, hogy „most már mindegy”, tehát akár egy újabb adag is következhet.

Tegyél tehát rendet a fejedben, és száműzd a táplálkozással kapcsolatos negatív gondolatokat, érzelmeket! Meglátod, sokkal örömtelibb lesz az evés, ha nem ítélkezel szüntelenül magad felett.

„Nincs időm az egészséges táplálkozásra.”

Aha, mert csak az számít egészségesnek, amihez két órát kell rohangálni a hozzávalókért, aztán újabb kettő alatt elkészíteni, mi?

Olyan alaptalan hiedelemről van szó, melyet üres kifogásként hangoztatsz, és valószínűleg magad sem hiszed el. Ideje végiggondolni, mi számít szerinted egészségesnek, aztán pedig beszerezni a kép megváltoztatásához szükséges információkat, illetve recepteket.

Eláruljuk: az egészséges táplálkozás is lehet éppen olyan egyszerű és ízletes – sőt! Ha ügyes vagy, még időt és energiát is spórolhatsz vele.

Lehet, hogy az alapelvek elsajátítása igényel némi ráfordítást kezdetben, ám ez busásan megtérül a későbbiekben.

„Megvárom, amíg korog a gyomrom.”

A kalóriacsökkentés ésszerű módjának tűnik, hogy tényleg csak akkor egyél, amikor már kopog a szemed az éhségtől.

A fogyáshoz, a jó alak megőrzéséhez, valamint az anyagcsere-folyamatok felpörgetéséhez azonban másfajta gondolkodásmód szükséges. Amikor a tested már kétségbeesetten jelzi a tápanyaghiányt, tulajdonképpen elkéstél az evéssel.

Próbálj meg legalább 3-4 óránként falatozni, lehetőleg napi 4-5 étkezéssel! Ha csak egy gyümölcsöt vagy egy joghurtot nyomsz be az ebéd és a vacsora között, már az is segít az egyensúly megőrzésében, valamint a későbbi farkaséhség elkerülésében

Te magadra ismertél az önbecsapások valamelyikénél?

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!