Neked van már „pupud”? Ezektől a gyönyörű babaholmiktól olvadunk

Neked van már „pupud”? Ezektől a gyönyörű babaholmiktól olvadunk

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Neked van már „pupud”? Ezektől a gyönyörű babaholmiktól olvadunk

Bár még most is fiatalnak számítok, az utóbbi években egyre inkább rádöbbentem, hogy mennyire fontos inkább minőségi holmik vásárlására törekedni, mint beérni olyan verziókkal is, amelyek talán az egészségünknek sem kedvezőek. Ha pedig babaholmikról van szó, minden apróság beszerzése is még nagyobb figyelmet igényel, és természetes, ha azt szeretnénk, hogy a babák és a nagyobb gyerekek is olyan dolgokkal legyenek körülvéve, amelyek nemcsak szépek, de minőségiek és biztonságosak is mellett.

Így készülnek Soós Lili márkájának, a pupunak a kézműves termékei is: a legnagyobb odafigyelés mellett, hogy aztán azokat birtokba véve a kicsik és a nagyok is boldogok lehessenek.

Honnan ered a kézműves dolgok iránti szereteted?

Egészen kislány korom óta imádom a kézműves dolgokat. Mindig is nagyon szerettem festeni, rajzolni, gyöngyöt fűzni, gyurmázni. Jó kézügyességem volt, így a foglalkozásokon már az oviban sikerélményem volt. Nagyon szerettem kislányként az olyan programokat, ahol volt lehetőség kipróbálni például az agyagozást, nemezelést, különböző festési módokat. Sokáig versenyszerűen kajakoztam, így kevesebb időm volt ilyesmivel foglalkozni, viszont amikor eljött az idő, csak kézműves szakmákban gondolkoztam gimnázium után, egyszerűen ez vonzott. Az ötvösség és a fogtechnika között vaciláltam, végül az utóbbi lett belőlem a kisfiam születéséig.

Fotó: pupu baby products

Milyen indíttatásból döntöttetek úgy, hogy belevágtok egy saját családi vállalkozásba?

Miután megszületett a kisfiam nagyon hiányzott az, hogy valamit alkossak. Nekem ez az éltető erőm, hogy lássam, valamit létrehozok, legyen az egy fogsor, egy rajz, egy kis plüssállat, a nap végén azt érezzem, hogy valamit készítettem. Beni nagyon jó alvó baba volt, és a varrást nagyon régi vágyam volt, hogy megtanulhassam. A keresztanyukám profi varrónő, bár már nem dolgozik a szakmában, tanítani kezdett. Ezután minden egy szempillantás alatt történt. 

Rokonok babáinak, barátok gyerkőceinek babaváró ajándékként saját készítésű dolgokat vittünk, és annyira pozitívak voltak a visszajelzések, hogy agyalni kezdtem, mi lenne, ha valami ilyesmi úton mennék tovább.

Összeszedtem magamban azokat a babaholmikat, amik nekem akkor hiánycikkek voltak a hazai palettán, és belevágtam. Ez az időszak csodás volt, alig tudtam aludni éjszakánként, annyi ötletem, gondolatom volt. Sokszor volt, hogy félálomban még egy-egy ötletet lepötyögtem a telefonomba, hogy reggelre ne felejtsem el. 

Létrehoztunk egy Instagram-oldalt, hogy lássuk, mennyire lenne kereslet a pupu termékekre, és nagyon jól sült el a dolog. A férjem mindenben támogatott, látott benne fantáziát, és éjszakába nyúlóan készített egy webshopot kevesebb, mint egy hónap alatt. Ez idő alatt a keresztanyukám segítségével szabásmintákat találtunk ki, és kísérleteztünk, mi hogyan valósítható meg.

Fotó: pupu baby products

Hogyan állítjátok össze a pupu aktuális kínálatát, és mely termékeitek a legkedveltebbek?

Az aktuális kínálat mindig követi valamennyire az ünnepeket, az évszakok változását, de alapvetően állandó kínálatunk van. A legkedveltebb termékeink is változnak az évszakokkal. Nyáron egyértelműen a strand poncsónk a legtöbbet eladott termék, a karácsony előtti időszakban pedig a házi kedvencek. Ezek olyan plüssfigurák, szundikendők, amiket a megrendelő kutyája, cicája fotói alapján készítünk. 

Ez az ötlet tavaly nyáron született meg a fejemben, ugyanis imádom az állatokat, nekünk is van két cicánk, egy kutyánk, halunk és gekkónk (ha rajtam múlna, a lista még hosszabb lenne 😀). Talán ez az ötletem volt eddig a legnagyobb visszaigazolás, nagyon szeretik és nekem is hatalmas kedvencem az egyedisége miatt. Ezek a kedvencek tényleg soha senkinél nem fognak visszaköszönni, egy darab készül belőle.

Fotó: pupu baby products

Milyen anyagokból készülnek a termékeitek?

Minden termékünk 100% pamut, bababarát anyagból készül, amik minősítéssel rendelkeznek. Két termék van, aminek a külső része egy úgynevezett teddy anyagból készül, ebből sajnos nem létezik a piacon pamut verzió. Az egyik termékünk egy hátizsák ebből a textilből, ez már nagyobb gyerekeknek való, illetve nem érintkezik közvetlen a bőrükkel (csak a ruhával). A másik teddy termékünk egy babapólya, itt viszont az a felület, ami a babával érintkezik, 100% pamut duplagézzel van bélelve, ez egy dupla rétegű nagyon meleg takarónk. 

Fotó: pupu baby products

Mi szerinted a biztonságos és minőségi babaholmik titka? 

Az alapanyag. Nagyon sok silányabb minőségű textil van a piacon, amik kinézetre ugyanolyanok, mint a pamut, de keverve van műszállal, esetleg nincsenek meg a minősítéseik, hogy babáknak adható legyen. Sokat kutakodtam a piacon, de én végül egy cégnél horgonyoztam le, és tőlük szerzem be az anyagaimat lassan három éve. Én az elejétől úgy voltam ezzel, hogy inkább drágábban veszem a textilt, de megbízható helyről legyen, ebben sosem szerettem volna kockáztatni, és nem is mertem volna „játszani” vele. Elég egyetlen baba, aki az én termékemtől lesz kiütéses…ebben nem ismertem tréfat.

Fotó: pupu baby products

Egyedi kérések, elképzelések alapján is alkottok?

Abszolút. Alapvetően az a filozófiája a pupunak, hogy mindenki a saját ízlésének megfelelőt választhasson, majdnem minden termékünknél lehet variálni a színeket, a fülecskéket. Amint említettem, a házi kedvencek is teljesen egyediek, de gyakorlatilag már minden termékünknél volt extra egyedi kérés, más forma, más szín, más fülecske. Készítettünk már a német tűzoltóság egyenruhájáról például poncsót, egy kisfiú rajongott értük, ez volt a kérés. Vannak persze egyszerűbb kivitelezések is, pingvines szundikendőtől kezdve a dalmata kutyusos babatörölközőn át, lassan három év alatt tényleg nagyon sok minden volt már az egyedi kérések terén a palettán. 

Mely eddig kapott visszajelzésekre gondolsz vissza a legszívesebben?

Igazából annyira sok szeretetet és pozitív visszajelzést kapok a vásárlóktól a mai napig, hogy egészen megdöbbentő. Nagyon sokszor írják szundikendőkre, szundibarátokra, hogy a baba semmit nem fogadott el, de a mienk nagy kedvenc lett. Sokszor írják anyukák, hogy megállítják őket a strandon, hogy honnan van a gyerkőc poncsója, és mennyire szépek, édesek. Talán mégis a kutyusos plüssök visszajelzései a legmeghatározóbbak számomra. 

Hirtelen két eset jut eszembe, idén karácsony előtt írt egy nagyon hosszú levelet az egyik megrendelő, hogy nagyon reméli, sokáig fogok tudni még ezzel foglalkozni, mert csoda, amiket alkotunk, és annyira érezhető, hogy micsoda szeretet és munka van egy-egy ilyen plüss elkészítésében. Valahogy ez ott a nagy hajtásban nagyon jól esett, és megérintett. 

A másik ami eszembe jut, hogy volt egy fiatal lány, aki magának rendelte a plüss kutyát, mert elveszítette a legjobb barátját. Rengeteg képet küldött a kutyusáról, és nagyon sok infót róla. Mikor kézhez kapta, írt egy levelet, hogy hosszú percekig csak sírt, amikor megpillantotta a pupu kutyit, és nem tud elég hálás lenni.

Fotó: pupu baby products

Milyen jövőbeli terveid vannak?

Rengeteg ötletem és célom van még, amit szeretnék megvalósítani ebben a kisvállalkozásban. Viszont hazudnék, ha azt mondanám, hogy minden ilyen egyszerű és csodás. A tavalyi év rengeteg bizonytalanságot hozott számunkra, és sokszor feltettem magamnak a kérdést, hogy meddig tudom még vajon ezt folytatni. Az emberek nehéz anyagi körülmények között vannak, és sokak nem engedhetnek meg maguknak minőségibb, drágább kézműves dolgokat. 

Olyan ez az egész, mint egy hullámvasút. Ha bejön egy-egy ötletem, jól sikerül egy-egy akció, az ember a fellegekben jár, és borzasztóan jó érzés, hogy igény van a saját kis ötleteire. Viszont vannak nehezebb, döcögősebb időszakok, ilyenkor jön a folyamatos stressz, agyalás, hogy mit ronthattam el, miért van kevesebb megrendelés.

Alapvetően én mindig egy éves távlatokban gondolkozom, idénre már összeálltak a fejemben az újdonságok, és körvonalazódik az irány, merre mennék. Szeretném szélesíteni idén is a termékeim palettáját, remélem lesz rá lehetőségem, hogy megvalósítsam ezeket. Az biztos, hogy ahogyan eddig is, a legnagyobb szeretettel fogjuk készíteni a pupukat, és nem tudunk elég hálásak lenni azoknak, akik minket választanak.

Nyitókép: pupu baby products

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!