Ez a Himalája legszentebb helye, amit csak kevesen láthatnak

Ez a Himalája legszentebb helye, amit csak kevesen láthatnak

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Ez a Himalája legszentebb helye, amit csak kevesen láthatnak

A tibeti buddhisták szerint szent helyük csak nagyon meghatározott pillanatokban válik megtalálhatóvá, amikor a világ óriási stressz alatt van, és a pusztulás veszélye fenyegeti.

A 8. században alapított tibeti buddhizmus nyingma-iskolájában, a négy különböző iskola közül a legrégebbi bejáratú beyulban a fizikai és a spirituális világ átfedi egymást. Pontosabban rejtett paradicsomi völgyekről van szó, amelyek helye csak nagyon meghatározott pillanatokban derül ki, amikor a világ olyan időket él át, hogy igazán szüksége van rá. Ilyenkor a hiedelem szerint a beyul menedékké válik egy instabil világból egy olyan helyre vezetve, ahol minden harmóniában él.

„A beyul egy szent hely és szentély, ahová a lámák (a tibeti buddhizmus tanítói) elvezethetik az embereket viszályok és bajok idején”

– magyarázta Frances Klatzel, számos himalájai és buddhista kultúráról szóló könyv szerzője.

De egy beyulba nem léphet be bárki” – teszi hozzá. Csak egy igazi, tiszta szívű buddhista léphet be a beyulba, aki túljutott a hatalmas megpróbáltatásokon és nehézségeken. A nyingma buddhisták számára a beyulba való belépés, amikor a fenti feltételek nem teljesülnek, valószínűleg halálhoz vezet.

A Himalája és a tibeti régió rendszeres látogatói, valamint az útikönyvek szerzői többnyire lenyűgözőnek találják a gondolatot, hogy valahol a Himalája vonulatai között rejtett vidékek tárulhatnak fel néhány arra méltó ember számára a csapások idején.

Ukususha/istockphoto.com

Mit érdemes tudni a beyulokról?

Klatzel szerint a beyulokat Padmaszambhava hozta létre, egy tantrikus buddhista vadzsra mester. Úgy gondolták, hogy a 8-9. század körül szerepe volt a buddhizmus elterjesztésében Tibetben és a Himalájában.

A Himalájában tett utazásai során Padmaszambhava felismerte, hogy viszályok idői jönnek, ezért spirituális erejét arra használta, hogy megtisztítson és „elrejtsen” bizonyos völgyeket. Szövegeket írt, amelyekben leírta a helyüket és a belépés ” – mondta. Ezeket a szövegeket barlangokban, kolostorokban és vízesések mögött rejtették el az egész Himalájában. Csak a lámák fedezhették fel őket olyan időkben, amelyeket Padmasambhava előre meghatározott.

Senki sem tudja pontosan, hány beyul van, de a 108 a legszélesebb körben elfogadott adat – bár a legtöbb még nem ismert. Az eddig feltérképezett területek többsége a Himalája déli oldalán található. Ez zöldebb, nedvesebb és termékenyebb – „paradicsomibb” –, mint a gyakran steril és zord tibeti fennsík.

Néhány ilyen beyul – például az északkelet-indiai Sikkimben és a nepáli Helambu, Rolwaling és Tsum völgyekben – a buddhista gyakorlók előtt évszázadok óta ismertek, és ma már falvak és városok tarkítják őket. De vannak, ahol a helyszín ismert, de a legtöbbek számára elérhetetlen. Ez azért van, mert a beyul lehet fizikai és spirituális hely is. Azt mondják, hogy az ember akár egy beyulban is állhat, de nem lehet benne.

Rudolf Ernst/istockphoto.com

Ősi tekercsek mesélnek a Himalája titkos helyeiről

A titkos helyek és elrejtett menedéket gondolatát persze egyszerű lenne dajkamesének hinni. Azonban valóban találtak olyan ősi tekercseket, amelyek a beyul részleteit mutatják be, például a Beyul Pemakót. A mai északkelet-indiai Arunachal Pradesh államban található, és a köztiszteletben álló beyul kapuját a világ legmélyebb kanyonjának, a Yarlung Tsangpo-kanyonnak a legelérhetetlenebb részén, egy vízesés mögötti sziklába rejtették. Érdekes módon ez egészen a közelmúltig üres folt maradt a térképeken.

Senki sem tudta, hogy létezik-e ott vízesés. Ám az 1990-es évek elején egy buddhista gyakorlócsapat, Ian Baker buddhista tudós vezetésével – aki később A világ szíve című könyvében is megírta az élményt – végül behatolt a területre. Meglepetésére valóban felfedeztek egy magas vízesést, amely a kanyon mélyén rejtőzött. Vagyis, úgy tűnik, hogy az ősi tekercsek valóban feltáratlan, ismeretlen, mégis pontosan leírt helyekre vezethetik az arra érdemeseket.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!