A fogyásról nem feltétlen a kenyér jut eszünkbe elsőkörben. Sőt, biztosan nem a kenyér jut eszünkbe, inkább a saláta, grill zöldségek és sovány húsok. Pedig a kovászos kenyér akár még diétád legfőbb támogatója is lehet. Megvonás helyett inkább meggyőzünk róla.
1/3 Cöliákia és gluténérzékenység
Emlékszem egyszer egy pék azt mondta nekem, hogy nem a gluténnal van a legnagyobb probléma, hanem a rengeteg adalékanyaggal és tartósítószerrel, amit a bolti kenyerek többsége tartalmaz. Jobban belegondolva, teljesen igaza van, hiszen ezeket testünk idegen anyagként kezeli, nem tudja megemészteni őket.
Azok, akik cöliákiával, vagyis lisztérzékenységgel küzdenek, életük egész korai szakaszában kiderül, mivel szervezetük nem tudja jól feldolgozni a glutént. Ez nem összekeverendő a nem cöliákiás gluténérzékenységgel, ami jó eséllyel gyógyítható, míg a cöliákia egy egész életen át fennálló autoimmun betegség.
Azonban manapság nagyon hangzatos lett mindenkit gluténérzékennyé nyilvánítani, ezzel hadat üzenve a kenyérnek. Miközben az orvosok is károsnak titulálják a gluténmentes étkezést, ha egyébként nincs érzékenységünk rá. Mindenképpen ajánlott a kovászos kenyérrel kísérletezni, mert könnyen lehet, hogy a puffadás és rosszullét oka nem a glutén, hanem a mesterséges adalékanyagok.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!