Ezek a magyar szappankülönlegességek téged is levesznek a lábadról

Ezek a magyar szappankülönlegességek téged is levesznek a lábadról

Címlap / Stílus / Test / Ezek a magyar szappankülönlegességek téged is levesznek a lábadról

A magyar kézműves termékek széles palettáján szerencsére helyet kapnak a szappanok, a különféle kozmetikumok és háztartási kiegészítők is, így akár már egyetlen márka kínálatában szétnézve rengeteg olyan hasznos dolgot találhatunk, amelyekkel tudatosabbá tehetjük a mindennapjainkat.

Jakab Anita márkája, a KinkaNatural is sok olyan fontos értéket képvisel termékeivel, amelyekre a 21. században szinte mindannyiunknak nagyobb hangsúlyt kellene fektetni.

Hogyan és mikor jött létre a KinkaNatural? 

A KinkaNatural 2020-ban indult. Gyakran készítettünk itthon szappanokat kikapcsolódásként a gyerekekkel. Egyre többet olvastam és kutattam az interneten különböző receptek és tudnivalók után. Akkor néztem meg igazán, hogy mit is használtunk korábban akár mi felnőttek, akár a gyerekeink a fürdetésük során. A korábban használt termékek telve voltak/vannak adalékanyagokkal, vegyszerekkel és számos színezékkel, tartósítószerrel. Ezek nem igazán bőrbarát anyagok, sokaknál allergiát, bőrproblémákat okoznak. Innen indult az ötlet, hogy készítsünk szappant. 

Tudatosan környezetbarát márkát szerettél volna alapítani?

Igen, mindenképp olyan márkán gondolkodtam, amely környezetbarát. Itt nem csak a szappanokra gondolok, hanem az egyéb termékekre is, amelyek a webáruházunkban elérhetőek. Az élet számos területén érnek minket negatív hatások, így ha lehet, akkor figyeljünk oda arra, hogy otthon mit is használunk. Egy kis odafigyeléssel csökkenthetjük háztartásunkban a hulladéktermelést, és nem utolsó sorban pénztárcabarát megoldás.

KinkaNatural

Milyen szempontokat vesztek figyelembe az új termékek tervezésekor? 

Fontos volt számunkra, hogy a termékeink csak természetes összetevőket tartalmazzanak.  A szappanok egyik jellegzetessége, hogy parfüm és színezék nélkül készülnek, ezért az illatát gyógynövényekből készült illóolajok (levendula, menta, citromfű), a színét pedig természetes anyagok adják.

Hogyan zajlanak a gyártási folyamatok?

Szappanjaink maximális odafigyeléssel és szívvel-lélekkel készülnek. Készítésükkor nagy figyelmet fordítunk arra, hogy csak kiváló minőségű összetevők kerüljenek felhasználásra.  Az olajok mellett egyéb természetes anyagok is megtalálhatóak, mint például az aktív szén, zöldagyag, pirospaprika, kurkuma, őrölt csalán, kecsketej és számos gyógy-, és fűszernövény.

Az ipari szappanokba szintetikus habzásfokozókat, mesterséges színezékeket és illóolajokat adagolnak, míg a kézműves szappanokhoz csak természetes anyagokat használunk.

Az iparilag előállított szappanokból kivonják a glicerint, míg a kézzel készített natúr szappanokban benne marad a természetes glicerin, és ezáltal védi a bőrt a kiszáradástól. Fontos tudnunk, hogy a magas glicerintartalom ellenkező hatást vált ki, kivonja a vizet a bőr mélyebb rétegeiből és szárítja azt. Az átlátszó szappanoktól, a magas glicerintartalom miatt hosszútávon kiszárad a bőrünk. 

A szappanjaink hideg eljárással készülnek. Ez egy kíméletes és hagyományos előállítási módszer, melyben a felhasznált alapanyagok értékes összetevői megmaradnak. Az eljárás lényege, hogy az olajokat és a lúgoldatot azonos hőmérsékleten összekeverjük. Miután a keveréket öntőformába öntöttük, a szappant pihentetjük. Ez a szárítási folyamat legalább 4-6 hétig tart. Ez lehetővé teszi, hogy az elszappanosítás teljesen befejeződjön, és a szappan megszáradjon.

KinkaNatural

Mennyire látod nyitottnak a hazai vásárlókat a környezetbarát kézműves termékekre? 

Az a tapasztalatunk, hogy egyre többen keresik a kézműves termékeket. Folyamatosan nő a fogyasztói tudatosság, növekszik az a réteg, amely egyre fontosabbnak tartja a minőségi jellemzők között a termékek hagyományos előállításmódját, de emellett a készítővel való közvetlen kapcsolatot is. Egyre népszerűbbek a kézműves vásárok, ahol kézbe foghatják, szagolhatják a termékeket.

Mely termékeitek a legnépszerűbbek?

A webáruházban és a kézműves vásárokon is a legnépszerűbb termékek a Kinka szappanok (a teafa olajos aktív szenes szappan, mely ekcémás és pattanásos bőrre ajánlott, a levendula szappan, mely nyugtató és a szőlőmag olajos szappan, mely felfrissülést hoz egy fáradt nap után), és egyre nagyobb a kereslet a zero waste termékek iránt (mosható egészségügyi betét, vászon táskák).  A vásárlók szívesen választják az arcápoló és baba termékeinket is.

KinkaNatural

Mik azok az apró dolgok, amelyeket mindannyian könnyen megtehetünk a mindennapokban a környezetünkért?

Nagyon sok jó tanács, ajánlás, írás született már ezzel a témával kapcsolatban. Sok kis apróság, amit ha az életünk részévé teszünk, jelentősen hozzájárulunk a környezet védelméhez. Egy kis odafigyeléssel és némi praktikával a háztartási hulladék jelentősen csökkenthető. Már vásárláskor érdemes arra törekedni, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk. 

Mi abban tudunk segíteni a vásárlóknak, hogy szappanjaink csomagolásához a lehető legkevesebb csomagolóanyagot használjuk, ami újrahasznosított papaír. Egyéb elérhető termékeinknél is fontos szempont volt, hogy a csomagolás, újrahasznosítható legyen.

KinkaNatural

Vásárláshoz használjunk műanyag táskák helyett textilszatyrokat, otthoni csomagoláshoz textilszalvétát, mosható törlőkendőket, bambusz fogkefét, száműzve ezzel a műanyag zacskókat és táskákat. Fontos az újrahasznosítás, a szelektív hulladékgyűjtés és a komposztálás is. 

Arra is ügyeljünk, mennyi áramot és vizet használunk, a mosáshoz és a takarításhoz pedig ne feledjük, hogy környezetbarát termékek közül is válogathatunk, mint amilyen a mosódió, a szódabikarbóna és a citrom. Vásárlásnál pedig fontoljuk meg, hogy tényleg szükségünk van-e az adott termékre.

KinkaNatural

Milyen jövőbeli terveitek vannak?

Továbbra is szeretnénk bővíteni kínálatunkat olyan termékekkel, melyek környezetbarátok, ezzel is segítve az első vagy a második lépést megtenni azoknak, akik szeretnének változtatni és környezettudatosabbak lenni.

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!