A tudomány meg tudja jósolni, hogy barátok lesztek-e valaha az exeddel

A tudomány meg tudja jósolni, hogy barátok lesztek-e valaha az exeddel

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / A tudomány meg tudja jósolni, hogy barátok lesztek-e valaha az exeddel

Valahogy úgy alakult az életem, hogy szinte mindig hosszú kapcsolataim voltak, leszámítva egy-egy rövid viszonyt, amikben mindketten hamar rájöttünk: egyáltalán nem passzolunk össze.

Mégis azt tapasztaltam, hogy sem a rövidebb, sem a hosszú párkapcsolataimban nem alakult ki utána olyan baráti viszony, ami akár említésre méltó lehetne. Sokan gondolkodnak úgy, hogy szerelemből nem lehet barátság, de persze olyanok is vannak, akik ennek az ellenkezőjét tapasztalják. Mi az igazság? Valószínűleg nincs örökérvényű, mindenkire igaz megállapítás. A tudomány ezúttal is a segítségünkre sietett és a kutatók megpróbálták megválaszolni, mitől függ, hogy barátok leszünk-e valaha az exünkkel. 

A gyorsan szakító párokat vizsgálták

Kenneth Tan, a Purdue Egyetem szakértője és a tanulmány társszerzője elmondta, hogy munkájuk során 18-30 év közötti párokat vizsgáltak egy éven keresztül. Az évben három alkalommal, négyhavonta készítettek interjút a résztvevőkkel. Olyan területeket vizsgáltak, mint pl. az elégedettség, az elkötelezettség, a lehetséges kapcsolaton kívül elérhető „alternatívák”.

Ezután külön megfigyelték azokat a párokat, akik már az első interjú után, tehát négy hónapot követően szakítottak. Vizsgálták, milyen gyakran érintkeztek az exükkel a szakítás után, illetve mennyire tekinthető pozitívnak, vagy éppen negatívnak a hozzáállásuk egymáshoz. Kiderült, hogy azok a párok, akiknek magasabb volt az elkötelezettsége, nagy az elégedettsége és alacsony számú jelöltet tudtak felmutatni a kapcsolatukon kívül, a legnagyobb eséllyel maradtak barátok az exükkel. 

„Az elkötelezettség szerepet játszik abban, hogy a párok szakítás után is fenntartsák a barátságot, mivel az elköteleződéshez intimitásra és kötődésre van szükség”

– mondta Kenneth Tan.

Az elkötelezettség tovább tarthat, mint a kapcsolat

Amikor a kapcsolat véget ér, az elkötelezettség érzése nem szűnik meg egyik pillanatról a másikra, hanem fennmarad. Az ilyen felek felelősséget vállalnak nem csupán saját tetteikért, hanem mindazokért a döntésekért, amiket közösen hoztak meg a volt partnerükkel. Pl. részt vesznek az elkezdett, közös projektek befejezésében a szakítás ellenére is. Azok a partnerek, akik bármilyen szinten egymásra támaszkodnak szükségleteik kielégítésében, nem szívesen veszítenek el sem kézzelfogható (pl. közös barátok), sem megfoghatatlan (pl. érzelmi kapcsolatok) dolgokat. 

Ilyenkor lép képbe a barátság, mint egy kiváló lehetőség. Egy ilyen, kevésbé kötött kapcsolat biztosítani tudja, hogy a jó viszony és a vágyott körülmények a szakítás után is megmaradjanak. 

Victoria Strelka_ph

Barátokból könnyebben lesznek újra barátok

„Korábbi kutatások azt találták, hogy a szakítás utáni barátság nagyobb valószínűséggel alakul ki, ha a pár tagjai korábban is barátok voltak”

– tette hozzá Tan.

Ez tehát azt jelenti, hogy a legnagyobb esélyetek akkor van arra, hogy a szakítás után is barátok maradjatok, ha már eleve barátságból alakult ki köztetek a vonzalom. Miután rájöttetek, hogy nem működtök jól együtt, mint partnerek, mint szerelmespár, kézenfekvőnek tűnik ismét a barátságot választani.  

Szóval, igen, az emberek szakítás után is barátok maradhatnak, ha korábban kellő mértékben vállaltak felelősséget egymásért, ha korábban is barátok voltak. Illetve akkor is, ha jobban ragaszkodnak azokhoz az örömökhöz, amiket a kapcsolati körülmények biztosítani tudtak számukra. 

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!