Több ölelésre lenne szükségük a gyerekeknek

Több ölelésre lenne szükségük a gyerekeknek

Címlap / Életmód / Lélek / Több ölelésre lenne szükségük a gyerekeknek

Egy hosszú, stresszes nap után az iskolában vagy óvodában, egy szeretett személy ölelése maga a gyógyír lehet, amire minden gyereknek szüksége van.

A szakértők szerint az ölelés nem csupán jó érzést vált ki belőlünk. A bizonyítékok azt mutatják, hogy életünk minden szakaszában fontos a jólétünk szempontjából.

„A megfelelő érintkezés segít megnyugtatni az idegrendszert, és fontos szerepet játszik az érzelmek szabályozásában”

– mondta Lisa Damour, ohiói klinikai szakpszichológus.

A hirtelen változások és a hosszan tartó bizonytalanság idején szinte bizonyos, hogy sok gyermeknek és felnőttnek még nagyobb szüksége van az ölelésre, mint valaha. A megnyugtató fizikai kapcsolódáshoz való hozzáférés lehetőségei azonban egyre szűkültek. Az emberek ugyanis évek óta távolságot tartanak egymástól, hogy megvédjék magukat a Covid-19-től.

A kihívás abból fakad, hogy a gyerekek, és különösen a serdülők, sok vigaszt kapnak a társaikkal való fizikai érintkezésből” – mondta Damou. „A birkózás, az összekoccanás, a szoros egymás mellett ülés lehetőségét jelentősen lecsökkentette a világjárvány.

photoalexandru/pexels.com

Családonként eltérő jelzések

Damour szerint a közös játék, sport és közösségi kapcsolatteremtési lehetőség nélkül sok gyerek a szükséges testi kontaktust a közvetlen családjától kaphatná meg. De nem minden családban ugyanaz a kultúra az öleléssel kapcsolatban. Mivel ebben a világjárványban sok minden miatt aggódni kell, a családok esetleg elmulaszthatják észrevenni a jeleket, hogy gyermekeiknek szükségük van egy kis melegségre és szeretetre.

A család ölelésekkel kapcsolatos kultúrája, valamint a gyermek személyes preferenciái befolyásolhatják, hogyan lehet a legjobban bevinni a megnyugtató melegséget az otthonotokba.

Néhány gyerek nyíltabban keresi a szeretetet. Más gyerekek olyan embereket keresnek, akik észreveszik a jelzéseiket, például amikor szoronganak vagy frusztráltak” – mondta Sheri Madigan klinikai pszichológus és a gyermekfejlesztéssel foglalkozó docens a CNN-nek. „A gyermekek biztonságérzetének nagyon fontos összetevője az, hogy a felnőttek figyeljenek ezekre a jelzésekre.

Hogyan vehetőek észre ezek a jelzések?

Az egyik módja annak, hogy elkezdj ráhangolódni a gyermeked jelzéseire, ha kérdéseket teszel fel. Olyan egyszerűeket, mintha azt mondanád a kisebb gyerekeknek: „Akarsz hozzám bújni?” És tedd világossá, hogy a nem is elfogadható válasz.

De ahogy a gyerekek különböznek abban, ahogyan a szeretet iránti igényüket kommunikálják, abban sem egyformák, hogy milyen szeretetre vágynak. Ezt a felnőttek sokszor egészen kreatív megoldásokkal képesek kielégíteni. Lehet, hogy egy gyereket egy uzsonnásdobozba rejtett, kedves üzenet tesz boldoggá, de vannak gyerekek, akik egy takaróbunker alá bújva, vagy éppen játékosan birkózva a kanapé legjobb helyéért elégítik ki a testi közelség iránti vágyukat.

A jó, segítőkész testi kontakt egyik legfontosabb összetevője annak biztosítása, hogy a gyermek dönt róla, és akkor kéri és kapja, amikor ő akarja. Nem pedig akkor, amikor a szülő vagy gondozó akarja megölelgetni” – mondta Damour.

A gyermekek testi autonómiájának megerősítése fontos ahhoz, hogy a most adott ölelések hatékonyak és megnyugtatóak legyenek. Egyúttal arra is ösztönözzük őket, hogy felismerjék és szóvá merjék tenni a nem kívánt közeledést, érintéseket.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!