Te megosztod az életedet? A viselkedésed igenis kiszámítható!

Te megosztod az életedet? A viselkedésed igenis kiszámítható!

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Te megosztod az életedet? A viselkedésed igenis kiszámítható!

Az emberi viselkedés időben és térben precíz törvényszerűségeket követ. Az emberek közösségekbe tömörülnek, a szocializáció keretein belül átveszik egymás motivációit, reakciómintáit. Ők sokkal kiszámíthatóbbak, mint a saját utat követők. Az utóbbi mintát követők viselkedése kiszámíthatatlanabb, sőt egy krízishelyzetben hamarabb lelik meg a kiutat. Az emberi viselkedés kiszámíthatóságának haszna leginkább az üzleti életben fontos jelenleg.

Térbeli mozgások kiszámíthatósága

Ha számba vesszük azokat a helyeket, ahol napjainkat éljük, észrevehetünk bizonyos rendszerességet, és azt is, hogy mikor, milyen messzire vagyunk hajlandóak eltávolodni ezektől a helyektől.
Az emberek kategóriákra oszthatók: otthonülők, mozgékonyak, hipermozgékonyak, akik az egész Földet egy lehetőségnek tekintik.

Régebben

Korábban már vizsgálták a majmok, az albatroszok helyváltoztató cselekvéseit. Emberi helyváltoztatást pedig jelölt bankjegyek segítségével nézték, konkrétan az ember utazásait.
Azt viszont, hogy az emberi helyváltoztató cselekvések milyen mintázatokat követnek a tér- és időskálákon, csak hozzávetőleges matematikai összefüggésekkel tudták körülírni, az adatok hiánya miatt.

Modern támpontok

Rengeteg elektronikus, digitális nyomot hagyunk magunk után – használjuk a bankautomatát, telefonálunk, böngészünk a számítógépen – melyekből következtetni lehet az egyén szokásaira, és jövőbeli viselkedésére is.
Napjaink nagy részét rutinszerűen éljük. Egy kutatás során, anonim mobiltelefon-használók viselkedése alapján kiderült, igenis kiszámítható az emberi viselkedés. Ez a hálózat elmélet. Az emberi mozgás 93%-os pontossággal kiszámítható.

Fontos tényező: a lelkiállapot

Amikor az emberi viselkedés kiszámíthatóságát vizsgálják üzleti szempontból, mindig figyelembe veszik a lelkiállapotot. Azaz, ha mondjuk, egy adott régió focicsapa jól teljesít, az minden máshoz megalapozza az emberek kedvét, hajlandóságát, aminek tudatában üzletek köttethetnek.
Nagy fontossággal bírnak a közösségi oldalak, ugyanis ott a megosztások alapján rálátást kaphatnak az elemzők bizonyos közösségek lelkiállapotára, amit a kalkulációk során felhasználnak. Pont emiatt – szerencsénkre – nem vagyunk teljesen kiszámíthatóak, ugyanis egy megosztás, egy csoporthoz tartozás nem mindig egyenlő velünk.

A statisztika

Ezek a számítások a statisztika alapján történnek. Van egy mondás: vannak kis hazugságok, vannak nagy hazugságok, és van a statisztika.
Nem egy adott csoport egyéneinek szokásait vizsgálják külön-külön – mert lehetetlen, mivel az egyén kreatív viselkedése kiszámíthatatlan, mérhetetlen – hanem egy csoport szokásait, és azt, hogy az mennyit változott bizonyos dolgok hatására, bizonyos idő alatt. Így jósolható meg az emberi viselkedés iránya, bizonyos dolgok iránti hajlandóság.

Összeesküvés elméletek

Ezeket a kutatásokat a gazdasági életben hasznosítják. Talán egyesek etikátlannak minősítik, ám ez is a tudomány egy ága lett. Alapvetően az emberek nem szeretik, ha betolakodnak mindennapjaikba, belelátnak életükbe, kiszámítható statisztikai adatként kezelik őket.
Van egy egészséges paranoiaszint, és pont emiatt túllövünk a célon, márpedig félelemben élni olyan, mint félig élni. Sok esetben összeesküvés elméletek látnak napvilágot, melyeknek nincs, vagy csak részben van alapja, nekünk pedig szelektálnunk kell.

A nagy testvér elmélete

A mai világ elengedhetetlen alkotórésze az információ, melyeket adatgyűjtéssel támogatnak. Mindig voltak, vannak és lesznek olyan jogi és egyéb kiskapuk, melyek a tudomány bizonyos ágait, így az emberi viselkedés dinamikájának kiszámítását is olyan célokra használják, amik már túllépik az etika és erkölcs határait.
Sőt, maga a tudat, hogy belelátnak életünkbe, meggátol minket abban, hogy szabadon cselekedhessünk. Ám elgondolkodtató, hogy míg egyesek paranoiásak, addig világszerte 500 millió ember minden kényszer nélkül megosztja életének részleteit

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!