Önként vállalt diéta, vagy lisztérzékenység miatti kényszer – akármi is legyen a gluténmentes étrended apropója, a sütemények elkészítésénél nehézségeid adódhatnak. A tiltott gabonafehérje ugyanis kulcsszerepet játszik e finomságok állagának biztosításában. Némi körültekintéssel azonban nélküle is ugyanolyan isteni desszerteket csinálhatsz!
A liszt helyettesítése
Kedvenc receptjeid átalakításának legegyszerűbb módja, ha univerzálisan használható gluténmentes lisztet szerzel be. Így bármilyen plusz összetevő beiktatása nélkül, az eleve meghatározott mennyiséggel dolgozhatsz.
Ezek többnyire jelentősen drágábbak a hagyományos változatoknál, ám cserébe garantálják, hogy nem jut a szervezetedbe a kiiktatni kívánt gabonafehérjéből.
Ezek többnyire jelentősen drágábbak a hagyományos változatoknál, ám cserébe garantálják, hogy nem jut a szervezetedbe a kiiktatni kívánt gabonafehérjéből.
Címkeböngészés
Több termék tartalmaz glutént, mint hinnéd. Ha teljesen ki szeretnéd iktatni a táplálkozásodból, valamennyi élelmiszer összetevő-listáját át kell böngészned, hiszen számos árucikkhez használnak gabonafehérje alapú adalékanyagot, aminek többnyire ízesítő vagy keményítő szerepe van.
A legbiztosabb, ha olyan terméket vásárolsz, amin külön fel van tüntetve a gluténmentesség.
A legbiztosabb, ha olyan terméket vásárolsz, amin külön fel van tüntetve a gluténmentesség.
Méricskélés
Eddig mérleg nélkül sütöttél, és szemmértékre is kiválóan sikerültek a süteményeid? Esetleg angolszász receptekkel dolgoztál, amelyek csészényi mennyiségben írták elő az összetevőket?
A gluténmentes termékek térfogata eltér a hagyományosakétól, ezért eleinte mindenképpen szükséged lesz egy megbízható konyhamérlegre, nehogy az eredmény kóstolásakor érjen meglepetés.
A gluténmentes termékek térfogata eltér a hagyományosakétól, ezért eleinte mindenképpen szükséged lesz egy megbízható konyhamérlegre, nehogy az eredmény kóstolásakor érjen meglepetés.
Kelesztés
A sütemények és a kenyerek szebbek lesznek, ha minden csészényi gluténmentes liszthez negyed teáskanálnyi xantángumit adsz.
Ez a természetes növényi eredetű zselésítő a lisztérzékeny gasztrobloggerek egyik kedvence, hiszen vendégváráskor sem hagy cserben: a teljes étrendet folytató ismerősök észre sem veszik a különbséget.
Ez a természetes növényi eredetű zselésítő a lisztérzékeny gasztrobloggerek egyik kedvence, hiszen vendégváráskor sem hagy cserben: a teljes étrendet folytató ismerősök észre sem veszik a különbséget.
Keverés
A gluténmentes liszt sűrűbb, nehezebb állagú, mint a hagyományos. Éppen ezért a tészták kikeveréséhez egy kicsit több időre lesz szükség, hogy elérd a kívánt szerkezetet.
Sokan arról számolnak be, hogy a gabonafehérjét nélkülöző alapanyag nehézkesebben keveredik a többi összetevővel, de ne aggódj, legföljebb néhány percnyi plusz munkát jelent az egész!
Sokan arról számolnak be, hogy a gabonafehérjét nélkülöző alapanyag nehézkesebben keveredik a többi összetevővel, de ne aggódj, legföljebb néhány percnyi plusz munkát jelent az egész!
Megfelelő hőmérséklet
Mielőtt belevágnál a sült finomság elkészítésébe, győződj meg róla, hogy valamennyi összetevő szobahőmérsékletű!
A tojásnak gyorssegélyt nyújt, ha egy kis időre langyos vízbe helyezed, a fagyasztott gyümölcsöket pedig előtte néhány órán át vedd ki a frigóból! Ezzel biztosítod a hozzávalók ízharmóniáját.
A tojásnak gyorssegélyt nyújt, ha egy kis időre langyos vízbe helyezed, a fagyasztott gyümölcsöket pedig előtte néhány órán át vedd ki a frigóból! Ezzel biztosítod a hozzávalók ízharmóniáját.
Helyettesítés? Kihagyás!
Fárasztó számodra, hogy minden recepthez folyton a glutén tartalmú összetevők alternatíváját kell keresgélned? Sok esetben egyszerűen elhagyható a nehezen helyettesíthető hozzávaló, ezáltal még kalóriaszegényebbé is tehető az adott fogás.
Ehhez kezdetben persze némi bátorság kell, de ha egyszer belejössz, kifejezetten kreatív feladat lesz számodra.
Ehhez kezdetben persze némi bátorság kell, de ha egyszer belejössz, kifejezetten kreatív feladat lesz számodra.
Kísérletezés az édesítőkkel
A sztárséfek előszeretettel nyúlnak organikus barnacukor után, ami egy kicsit nedvesebbé, krémesebbé teszi a gluténmentes sütemények tésztáját. Amennyiben teljesen szeretnéd elkerülni a cukrot, egy csészényit háromnegyed annyi mézzel helyettesíthetsz. A rizsliszttel és a tápióka keményítővel is érdemes megismerkedned.
A táplálkozástudományi szakemberek egyetértenek abban, hogy aki nem lisztérzékeny, annak tulajdonképpen szüksége van gluténra, hiszen a legalapvetőbb tápanyagok egyike. Tehát diétahóbortok ide vagy oda, érdemes átgondolnod a döntésed!