Több a kényszerbeteg, mint hinnéd: az OCD 6 legerőteljesebb jele

Több a kényszerbeteg, mint hinnéd: az OCD 6 legerőteljesebb jele

Címlap / Életmód / Több a kényszerbeteg, mint hinnéd: az OCD 6 legerőteljesebb jele

Az OCD kifejezést sokszor hallottuk már, sokféle formában, de az emberek többsége valószínűleg nincs is igazán tisztában annak jelentésével. Pedig vannak jelek, amelyek arra utalnak, te is ezzel küzdesz, és erről minél hamarabb tudnod kell!

A Stresszdoktor.hu adatai szerint Magyarországon körülbelül 200 ezer és 300 ezer fő között mozog az OCD-vel, azaz kényszerbetegséggel küzdő emberek száma. Míg korábban azt hitték, hogy nagyon ritka, addig az elmúlt évek során egyre több embert diagnosztizáltak vele. Mára már a gyakori pszichés zavarok közé tartozik.

Általában aki ezzel küzd, kényszergondolatokkal vagy kényszercselekvésekkel találja szemben magát, amelyek folyamatos szorongással, idegeskedéssel, leküzdhetetlen vágyakkal társulnak.

Például rettegnek a fertőzésektől, baktériumoktól, túlzott mértékben kerülik az ilyen szituációkat. Sokan emiatt még kapcsolatba sem mernek kezdeni. De ilyen lehet az, ha valaki mániákusan gyűjtöget valamit, nem bírja elviselni, ha egy-egy tárgy nem szimmetrikusan van elhelyezve, muszáj minden este háromszor fel-le kapcsolnia a villanyt, vagy akár túlságosan babonásan viselkedik.

Az alábbiakban felsoroljuk részletesebben az OCD leggyakoribb tüneteit, ha pedig van közte akár csak egy olyan, amiben magadra ismersz, fontos lenne felkeresned egy szakértőt, mert ezen muszáj a saját érdekedben változtatni!

1. Kétszeres ellenőrzés, állandóan

Mielőtt elmész otthonról, egyszerűen MUSZÁJ leellenőrizned a sütőt, a gáztűzhelyet, a csapokat, valamint azt is, hogy rendesen bezártad-e az ajtót? Néha mindenkinél megesik, hogy bizonytalanná válik, és fut még egy kört a lakásban, de ha neked e nélkül konkrétan lehetetlen elhagyni a házat, nagy az esélye az OCD-nek. Pláne igaz ez, ha véletlenül mégis elfelejtenéd megnézni az összes „veszélyesebb” tárgyat, vagy nincs rá idő, és ez az egész napod során erőteljes szorongással tölt el.

2. Számolni mindent

Ha valakinek folyamatos igénye van arra, hogy megszámolja a sárga autókat vagy lényegében bármit, ami szembejön vele az utcán, úgy szinte biztos, hogy kényszerbetegség állhat a háttérben. Sokszor ez már nem is tudatos, hanem észrevétlenül történik, úgy, hogy neked fel sem tűnik, mert annyira hozzászokott az agyad a kényszercselekvésekhez. Ezek a rituálék többnyire valamilyen kényszerképzethet kapcsolódnak, és sokan úgy gondolják, ha nem csinálják őket, valakit baj fog érni.

3. Babonás gondolatok

Talán mindenkinek van egy-két babonája, de ha ezek elkezdik irányítani az életed, már korántsem elfogadható a helyzet. Azaz ha fekete macska láttán megijedsz, az összetört tükör miatt pedig biztos vagy abban, hogy mostantól balszerencsés évek várnak rád, fontos lenne végiggondolni, hogy mennyire irányítod a saját életedet.

Nem baj, ha időnként egy-egy babonának hitet szavazol, de ha péntek 13-án ki se mersz lépni a lakásból, egy szakértő segítségére lesz szükséged a megoldásban.

A következő oldalon még több tünetet találsz. Lapozz ide kattintva >>

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»