Több a kényszerbeteg, mint hinnéd: az OCD 6 legerőteljesebb jele

Több a kényszerbeteg, mint hinnéd: az OCD 6 legerőteljesebb jele

Címlap / Életmód / Több a kényszerbeteg, mint hinnéd: az OCD 6 legerőteljesebb jele / 2. oldal

4. Ismétlődő cselekedetek

Van bármi az életedben, amit ismételve csinálsz, és nem tudsz leszokni róla? Például ilyen az, ha megijesztenek a baktériumok, vírusok, és 20 percenként muszáj kezet mosnod, különben koszosnak érzed magad.

Az is ide tartozik, ha a járdán sosem lépsz a vonalakra, mert úgy gondolod, akkor valamilyen rossz dolog fog történni veled.

Bár azt gondolnánk, az ilyen ismétlődő cselekvéssorozatokat könnyű felismerni, de valójában sokszor olyan apróságok is ebbe tartozhatnak, mint hogy mindig ugyanabban a sorrendben végzed a reggeli rutinodat. De természetesen csak akkor, ha ennek elhagyása szorongással tölt el; ha szimpla megszokásról van szó, és nem leszel ideges, amikor valaki belekavar a rutinodba, úgy megnyugodhatsz!

5. Csak a szimmetria

Nem bírsz elaludni, ha nincs megfelelően elrendezve az íróasztalod? Rendkívül frusztrál, ha valaki ferdén tesz ki egy képet a falára, és nem bírsz megnyugodni, csak azután, hogy ezeket a hibákat megoldottad? A perfekcionizmus és az OCD között sokan elmossák a határokat, de utóbbi kategóriába esik minden, ami szorongással, stresszel tölt el, és csak akkor múlik el, ha felkelsz, és például rendet raksz.  

6. Ijesztő gondolatok

Szakértők szerint az agresszív gondolatok is az OCD jelei, annak ellenére, hogy semmiféle cselekvés nem társul melléjük.

Azaz van, hogy valaki retteg attól, hogy kárt fog tenni magában vagy valaki másban, esetleg attól fél, hogy ő a felelős valamiféle rossz dologért (ez lehet akár egy tűzeset vagy betörés).

Ezek a gondolatok leküzdhetetlenül belopják magukat az adott személy fejébe, és gyakran akkor jutnak eszébe, amikor épp jó kedve van; mintegy emlékeztetőként arra, hogy nem lehet igazán boldog. De sosem cselekszik, nem tesz rosszat senkivel, mégis fél, hogy egyszer így lesz.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást