A takarításmánia lelki háttere: mit tehetsz ellene?

A takarításmánia lelki háttere: mit tehetsz ellene?

Címlap / Életmód / Egészség / A takarításmánia lelki háttere: mit tehetsz ellene?

Tisztítószerek átható vegyszerszaga, katonás rend, napi rendszerességgel, és mérnöki műgonddal véghezvitt takarítás. Tárgyak, amelyeknek milliméter pontossággal meg van a helye, nagyság és szín szerint rendszerezett könyvek a polcon, egyfelé álló a szőnyegrojtok, esélytelenül bepróbálkozó porcicák, küzdelem a kényszerek ellen nap, mint nap – hol sikerrel, hol sikertelenül.

Takarítási mánia, vagy tisztaságmánia. Kényszerbetegség, ami nagyon közel áll a hangulati betegségekhez és a depresszióhoz. Önbizalomhiány, hitetlenkedés, önmagunk el nem fogadása? Ennek járunk most utána…

Mire utal a tisztaságmánia?

A kényszercselekvés lelki eredete egyértelmű: elveszítetted a realitás-érzékedet, kétségbeesetten keresel valami kapaszkodót ahhoz, hogy állandóságot találj az életedben.

Ez esetben ez a kapaszkodó a katonás rend, és a makulátlan tisztaság, amelyet ha nem leszel képes elérni, olthatatlan félelem lesz úrrá rajtad, és katasztrófaként élsz meg minden percet.

Jobb, ha gyanakodni kezdesz!

A takarítási mániának vannak figyelmeztető előjelei, amelyek időben felhívhatják a figyelmedet arra, hogy valami nincs egészen rendben. Ha folyamatosan attól rettegsz, hogy bepiszkolod magad, ha képtelen vagy bizonyos feladatokhoz hozzáfogni, mert attól félsz, hogy úgyis elrontod, ha csak akkor érezed jól magad, ha a környezetedben található tárgyak szimmetrikusan helyezkednek el, ha sikítófrászt kapsz, ha egy morzsa kerül a padlóra, vagy ha kilöttyen a kávé a terítőre – mind figyelmeztető jelek lehetnek.

Ha már komolyabb a baj…

Aggodalomra adhat okot, ha óránként több alkalommal is különösebb ok nélkül fertőtlenítőszerrel mosol kezet, vagy ha a lehető legkevesebbet érintkezel a környezeteddel – kevés embert engedsz be a lakásodba, autódba – félve attól, hogy valamilyen betegséget „szedhetsz” össze tőlük; ha napjában többször porszívózol, ha állandóan utó-ellenőrizgeted magad (lekapcsoltad-e a kávéfőzőt, bezártad-e az ajtót, elzártad-e a gázt). A folyamatos tisztálkodási kényszer érzése, ha láthatatlan szennyeződéseket keresel szinte már mániákusan – bizony szakember bevonását siettetheti.

Mit tehetsz ellene?

Ha nagyon súlyos a helyzet, érdemes pszichológushoz fordulnod, aki szakemberként felkutatja azokat a feltehetőleg gyermekkorban elszenvedett sérelmeket, félelmeket, amelyek ezeket a kényszeres szokásokat előidézték.

Enyhébb estekben Te magad is sokat tehetsz a kényszerek szorítása ellen: pontos napirenddel, rendszerességgel, pihentető alvással, önmagaddal szembeni elvárásaid kordában tartásával, hosszas beszélgetésekkel a témáról, az életed és a kapcsolataid harmonikussá tételével, figyelem-elterelő tevékenységekkel (sport, baráti találkozók, hobbi) egérutat nyerhetsz a mániáddal szemben.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást