7 olcsó trükk, amivel skandináv stílusúvá alakíthatod az otthonod

7 olcsó trükk, amivel skandináv stílusúvá alakíthatod az otthonod

Címlap / Otthon / Dekor / 7 olcsó trükk, amivel skandináv stílusúvá alakíthatod az otthonod

Ahhoz, hogy a lakásunkat igazán otthonosnak érezzük, be kell rendeznünk az ízlésünknek megfelelően. Te melyik stílust kedveled leginkább? A letisztultságot? Vagy esetleg a mediterrán hangulatot? Ha inkább Skandinávia hűvös elegáns világa vonz, akkor lapozd át cikkünket, amelyben megmutatjuk, mely olcsó trükköket érdemes bevetned, hogy a tiéd is hasonló legyen!

1/7 Rusztikus fabútorok

A skandináv stílus alapvetően az egyszerűségben rejlik. Az északi népek nagyon gyakran használnak otthonukban rusztikus, fából készült bútorokat.

Lehet az egy asztal, egy szék vagy egy polc, nem kell, hogy szépen megmunkált legyen, minél természetesebb hatást kelt, annál jobb.

Ha a széket így túl kényelmetlennek találnád, csak tegyél rá kisebb-nagyobb, pasztellszínű párnákat, igazán stílusos lesz.

2/7 Székek kavalkádja

Szerencsére a skandináv stílusnak nincsenek szigorú szabályai – még ha elsőre úgy is gondolnánk.

Itt vannak például az ülőalkalmatosságok, amelyek igazán változatosak.

Míg nálunk többnyire 6 ugyanolyan szék veszi körül az ebédlőasztal, addig északon ez nem szokás, játékos módon többnyire különböző stílusú, össze nem illő székeket helyeznek el a lakásban.

Teszik mindezt úgy, hogy egyáltalán nem tűnik zavarónak, sőt a vendégnek először talán fel sem tűnik.

3/7 Bevetetlennek tűnő ágy

Ha utálsz ágyazni, van egy jó hírünk: ami az ágyat illeti, a skandinávoknál a lazaság a divat!

Ez azt jelenti, hogy nem kell elpakolnod a takaródat, vagy szigorúan ágytakaróval letakarni, csak lazán rendezgesd el a paplant és a párnákat és máris kész van.

Különösen akkor mutat jól, ha több réteg, pihe-puha takaró borítja az ágyat, amibe legszívesebben bármikor belevetnéd magadat.

4/7 Egyszerű, zöld növények színes virágok helyett

Megfigyelted már, melyek a skandináv otthonok különlegességei? Az egyik, hogy nem színes, vágott virágok borítják, hanem cserepes növények. Egyszerű, letisztult, mégis üde zöld, mi kell még?

Szerezz be néhányat, lehet az egy aszparágusz, egy futónövény vagy egy vitorlavirág, majd helyezd el a dohányzóasztal szélére vagy az ágy mellé, így is jól fog mutatni a fehér árnyalatok mellett.

Hidd el, az egyszerűség, néha több.

5/7 Monokróm színek

Ha megnézted az előző képeket, akkor bizonyára neked is feltűnt, hogy a skandináv otthonokban nincsenek hivalkodó színek.

Felejtsd el a kék vagy a rózsaszín tapétát, egy egyszerű fehér fal is jól mutathat, ha jól megválasztod hozzá a bútorokat.

Részesítsd előnyben a fehér árnyalatait, a szürkét és a halvány pasztellszíneket, ezektől nagyon világos lesz majd a szoba összhatása.

6/7 Függönyt ne!

A magyar lakások nagy része elfüggönyözött ablakokkal van tele. Érthető ez, hiszen szeretnénk óvni a privát szféránkat.

Ha azonban olyan szerencsés vagy, hogy az ablakaid olyan helyre néznek, amelyen még a szomszéd sem lát be, akkor érdemes hanyagolnod a függönyöket.

Ezáltal a napfény maradéktalanul árad majd be a szobádba.

Meglátod, ettől a kedved is sokkal jobb lesz.

7/7 Aprócska szőnyeg

Felejtsd el a faltól falig érő szőnyegeket, bármennyire is szeretsz mezítláb sétálgatni az otthonodban, a skandináv stílus egyik fontos része, hogy csak aprócska szőnyegeket használnak.

Válassz egy fehéret vagy egy szürke árnyalatút, és helyezd olyan helyre, ahol fontosnak érzed, hogy ne csak a csupasz padló legyen, például az asztal és a székek alá vagy az ágyad elé.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!