Nem tudtad, de koffeinérzékeny lehetsz! Az 5 jelből egy is elég

Nem tudtad, de koffeinérzékeny lehetsz! Az 5 jelből egy is elég

Címlap / Életmód / Egészség / Nem tudtad, de koffeinérzékeny lehetsz! Az 5 jelből egy is elég

A koffeinérzékenység kiváltó okai

Egy átlagos felnőtt napi szinten 200 és 400 gramm közötti koffeinmennyiséget tud bevinni a szervezetébe úgy, hogy ne érezzen negatív mellékhatásokat, és ez az éjszakai alvást se zavarja meg.

De aki érzékeny a koffeinre, már 100 gramm után is rosszul érzi magát: gyorsabban kezd verni a szíve, rátör a fejfájás, sőt, még a pánik is rátörhet bármiféle ok nélkül.

Szakértők szerint ezt a fajta érzékenységet különböző gének idézik elő, amelyek miatt az agyadra és a vérnyomásodra is másképp hat a koffein, ellentétben a többi emberrel.

1/5 Forróságot érzel az arcodban

A koffeinérzékenység egyik jele, hogy mindegy, mennyire iszod forrón a kávét, rögtön elkezd égni az arcod tőle, sőt, még bőrpír is megjelenhet rajtad.

Ilyenkor kimondottan meleged lesz, sőt, még akár izzadni is kezdhetsz úgy, hogy egyébként meg sem mozdultál a székedben.

Erről valószínűleg az tehet, hogy az agyadra sokkal erőteljesebb hatással van a koffein, mint másokéra, és ezt a szervezeted csak így tudja feldolgozni.

2/5 Szívdobogásérzésed támad

Ha egy csésze kávé után rögtön erősebben érzed a szíved dobogását, nagy az esélye annak, hogy érzékeny vagy a benne található hatóanyagra!

Ilyenkor nem csak a szívdobogásérzésed lehet erősebb, de akár zavartalanul verni kezdhet, vagy pedig azt tapasztalhatod, hogy felgyorsul a dobbanások üteme.

Ha ehhez mindemellett magasabb vérnyomás is társul, az szintén az érzékenység egyik jele lehet.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást