Nem tudtad, de koffeinérzékeny lehetsz! Az 5 jelből egy is elég

Nem tudtad, de koffeinérzékeny lehetsz! Az 5 jelből egy is elég

Címlap / Életmód / Egészség / Nem tudtad, de koffeinérzékeny lehetsz! Az 5 jelből egy is elég

Emberek milliói indítják a napot egy erős kávéval, hogy éberebben tudjanak nekivágni a munkának és a tennivalóknak. De sokan mások választják a teát vagy az energiaitalt, ugyanebből az okból kifolyólag. De mi van akkor, ha te azon kapod magad, hogy a koffein fogyasztása után rosszullét tör rád? Könnyen lehet, hogy ebben az esetben érzékeny vagy erre a hatóanyagra, az alábbi jelek pedig csak még inkább alátámasztják ezt!

A koffeinérzékenység kiváltó okai

Egy átlagos felnőtt napi szinten 200 és 400 gramm közötti koffeinmennyiséget tud bevinni a szervezetébe úgy, hogy ne érezzen negatív mellékhatásokat, és ez az éjszakai alvást se zavarja meg.

De aki érzékeny a koffeinre, már 100 gramm után is rosszul érzi magát: gyorsabban kezd verni a szíve, rátör a fejfájás, sőt, még a pánik is rátörhet bármiféle ok nélkül.

Szakértők szerint ezt a fajta érzékenységet különböző gének idézik elő, amelyek miatt az agyadra és a vérnyomásodra is másképp hat a koffein, ellentétben a többi emberrel.

1/5 Forróságot érzel az arcodban

A koffeinérzékenység egyik jele, hogy mindegy, mennyire iszod forrón a kávét, rögtön elkezd égni az arcod tőle, sőt, még bőrpír is megjelenhet rajtad.

Ilyenkor kimondottan meleged lesz, sőt, még akár izzadni is kezdhetsz úgy, hogy egyébként meg sem mozdultál a székedben.

Erről valószínűleg az tehet, hogy az agyadra sokkal erőteljesebb hatással van a koffein, mint másokéra, és ezt a szervezeted csak így tudja feldolgozni.

2/5 Szívdobogásérzésed támad

Ha egy csésze kávé után rögtön erősebben érzed a szíved dobogását, nagy az esélye annak, hogy érzékeny vagy a benne található hatóanyagra!

Ilyenkor nem csak a szívdobogásérzésed lehet erősebb, de akár zavartalanul verni kezdhet, vagy pedig azt tapasztalhatod, hogy felgyorsul a dobbanások üteme.

Ha ehhez mindemellett magasabb vérnyomás is társul, az szintén az érzékenység egyik jele lehet.

3/5 Nyugtalanak lesznek az éjszakáid

Míg egyesek a kávétól éberebbé válnak, addig te túlságosan is felpörögsz tőle érzékenység esetén.

Ez a nyugtalan láb szindróma kialakulásához vezethet: ilyenkor folyamatos ingert érzel arra, hogy mozgasd a lábad, ami jelentősen zavarja a nyugodt pihenést.

Arról nem is beszélve, hogy a koffeinérzékeny emberek gyakran számolnak be álmatlanságról, még akkor is, ha már órák elteltek az utolsó kávé fogyasztásától számítva.

4/5 Stresszesebbé válsz tőle

Előfordult már veled is, hogy megittál egy bögre kávét, és ezt követően teljesen eluralkodott rajtad a stressz és a nyugtalanság?

Nem véletlenül! Az olyan élénkítők, mint a koffein képesek kimeríteni a mellékvese mirigyeit, ami a stressz szintedet akár egész nap a plafonon tarthatja, hiszen az érzékenység miatt nagyon fáradtnak érzed magad tőle; mondhatni kiégsz aznap.

Ezért van az, hogy a telefoncsörgés ok nélkül felidegesít, pedig máskor vidáman szoktál válaszolni a hívásokra.

5/5 Az emésztésedre is hatással van

A koffein egyébként is képes befolyásolni az emésztést, de ha érzékenyebb vagy rá, mint mások, sokkal kellemetlenebb mellékhatásokat is tapasztalhatsz.

Sokan felpuffadnak az italtól, de rengetegen vannak, akiknek hasmenésük lesz egy kevés kávétól is.

Az okát még nem tudják biztosan a szakértők, de van, aki szerint a hormonváltozás tehet róla, mások szerint pedig az, hogy a koffein stimulálni kezdi az emésztőrendszert.

Sőt, sokan megnövekedett vizelési ingert is érezhetsz a koffein miatt!

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!