5+1 tipp a tetőtér hangulatos és praktikus kihasználásához

5+1 tipp a tetőtér hangulatos és praktikus kihasználásához

Címlap / Otthon / Dekor / 5+1 tipp a tetőtér hangulatos és praktikus kihasználásához

A tetőtér beépítése egyszerre teremthet értékes teret, komfortos környezetet és újdonságélményt az otthonon belül. Kiváltképp akkor, ha a tetőtér helyiségét tudatosan sikerül kialakítanunk. Az alábbiakban ehhez igyekszünk néhány költséghatékonyan és viszonylag egyszerűen megvalósítható ötletet biztosítani.

Ideális esetben a tetőtér átalakítását megelőzi egy állapotfelmérés. Lehetőség szerint ez egy hozzáértő szakember közreműködésével történik, aki feltérképezi, hogy a tetőtérben megálmodott helyiségek kialakítása milyen munkálatokat kíván meg.

Biztosan ő is elmondja majd nekünk, hogy megfelelő szigetelés, korszerű nyílászárók és precízen kidolgozott alap nélkül a legkreatívabban berendezett tetőtér sem az igazi – sem látványra, sem komfortérzetre. Emiatt célravezető a munkálatokat az alapok rendbetételével kezdeni.

Mindenképp érdemes számításba venni a tetőtérben uralkodó fényviszonyokat, a hűtési és fűtési megoldásokat, valamint az ehhez kapcsolódó energiaszükségletet. Manapság ez utóbbi különösen fontos, hiszen a rezsiátalakítással egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora lesz a fogyasztás a hónap végére. Mind a hűtés, mind a fűtés könnyebb, ha gondoskodunk a fentebb már említett szigetelésről, ami nyáron kint tartja a meleget, télen pedig a hideget. Szintén jó szolgálatot tehet egy-egy modern, remek hőszigetelő képességgel bíró Roto tetőablak.

5+1 tipp, hogy hangulatos legyen a tetőtéri helyiség

A tetőtéri helyiség hangulatos kialakításához nem feltétlenül kell méregdrága megoldásokban gondolkodni. Olyan praktikus tértágító ötletekkel is nagyot alkothatunk, mint például a fehér szín használata. A fehér falak, bútorok és dekorelemek ugyanis vizuálisan tágítják a teret. Ne féljünk használni!

Előnyünkre válhat az is, hogy a tetőtér bővelkedik a különleges dőlésszögekben. Készíttethetünk például kifejezetten tetőtéri helyiségekbe szánt bútorokat, ami különösen a szekrények esetében járhat együtt előnyökkel. Egy megfelelő dőlésszöggel rendelkező szekrényt ugyanis sokkal könnyebb elhelyezni, mint egy sztenderd szekrényt, ráadásul nem hagyunk értékes területeket kihasználatlanul.

Érdemes a bútorokat hosszanti irányban elhelyezni. Ezzel ugyanis a zsúfoltság érzete helyett szintén a tágas térhatás erősíthető. Egyszerű megoldás, amivel a tetőtérben kialakított helyiség szellősebbé és komfortosabbá alakítható.

A tetőtéri helyiség összhatását tekintve sok múlhat a dekoráción is. A bútorok és kiegészítők mellett a lámpák és a fényfüzérek kiválasztásánál is bátran vehetjük kreatívra a figurát. Játszhatunk továbbá a színekkel is, a fehér mellett a pasztelles színek használata is jó szolgálatot tehet, ha a helyiség nem kifejezetten nagy. A pasztell árnyalatok nemcsak a falakon, de a padlón és a bútorokon is remekül mutatnak. Sőt, természetes hatású anyagokkal akár még tovább fokozható a tetőtér hangulata. Fa vagy kő hatású elemek beépítésével a rusztikus, illetve a vintage stílus is megvalósítható.

Extra ötletként pedig akár fel is osztható a tetőtér. Ehhez nincs szükség másra, mint néhány gipszkartonprofil és -lap célzott alkalmazására. Amennyiben a belmagasság lehetővé teszi, akár galériát is kialakíthatunk a tetőtéren belül.

Mire használjuk?

A tetőtérben kialakított helyiség legfontosabb hozzáadott értéke, hogy sokféle módon hasznosítható – annak fényében, hogy jellemzően távol van a ház többi részétől. Ennek köszönhetően csendesebb, nyugodtabb közeget biztosít az időtöltéshez. Így lehet belőle egy nyugodt dolgozószoba, egy kreatív sarok, ahol festhetünk, fotózhatunk, de akár a gyerekek tanulókuckója is kialakítható itt. Persze ha valakinek ahhoz támad kedve, akár lakhatás céljából is hasznosítható a helyiség.

Bízunk benne, hogy a cikk végére érve már össze is állt a tetőtér újragondolásának cselekvési terve. Ahogy fentebb is részleteztük, a kivitelezést célszerű tervezéssel kezdeni. Legyenek meg az alapok a szigeteléssel, a Roto tetőablakokkal, néhány világos színnel, majd jöhetnek a bútorok – a többi pedig puszta szórakozás!

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!