Háztartás / Otthon

5 hiba, amit a ruháid tárolása során te is elkövetsz, pedig ezekkel tönkre is teheted őket

5 hiba, amit a ruháid tárolása során te is elkövetsz, pedig ezekkel tönkre is teheted őket

Most már menthetetlenül beköszöntöttek a hideg hónapok, ha idáig nem tetted meg, elérkezett az ideje, hogy te is rendet tegyél a szekrényedben. Nem mindegy azonban, hogyan teszed félre a szezonális ruháidat! A helytelen tárolással minőségükön ronthatsz, élettartamukon pedig rövidíthetsz. Lássuk a leggyakoribb hibákat!

Koszosan teszed el őket

Az első és leggyakoribb hiba, hogy nem makulátlanul tisztán teszed el a ruhákat, cipőket a következő szezonra.

Ennek részben a sietség az oka, részben pedig az, hogy ha hónapokat állnak a szekrényben, akkor viselés előtt úgyis mosni kell őket – feleslegesnek tűnhet tehát a tisztítás.

A valóság ezzel szemben az, hogy a foltok már néhány nap alatt is mélyebbre ívódnak a ruhákban (gondolj csak arra, ha nem tudsz azonnal leöblíteni egy friss foltot), és előfordulhat, hogy mikor legközelebb előveszed őket, már folttisztítóval sem tudod száműzni a szennyeződéseket.

A cipőkre, csizmákra ugyanez igaz, a sár, a por mind-mind károsítja az anyagukat, nem beszélve a sóról, ami foltot marhat a felszínükbe.

Rosszul akasztod fel őket

Szintén a leggyakoribb hibák közé tartozik, hogy nem jól használod a fogasokat.

Az emberek többsége feltankol egy méretből és színből annak érdekében, hogy legalább nagyobb egység legyen a szekrényében, pedig az igazság az, hogy a ruhák tárolására szerencsésebb több méretű és típusú fogast beszerezned.

Mindig az a tökéletes méret, ami éppen a ruha vállait öleli körbe, tehát nem lóg túl rajta, de nem rövidebb annál.

Nyilván nem mindegy az se, van-e a fogason sérülés, hiszen akár egy-egy letört sarok, kiálló szálka is beleakadhat az anyagba, meghúzhatja a szálat, és máris oda a csodás ruha.

Biztos lehetsz benne, hogy rossz fogast használsz, ha miután felvetted, meglátszik a ruhán, hol volt felakasztva.

Mindent felakasztasz

Egyre inkább népszerűbbek azok a szekrények, amikben több az akasztós hely, mint a polcos tároló.

Ez részben nagyon praktikus, hiszen sokszor áttekinthetőbbé, rendszerezettebbé teszik a szekrényt, azonban problémás is, mert nem minden anyagnak tesz jót, ha felakasztod.

Tökéletes példa erre az érzékeny pamut, illetve a kötött ruha, ami kifejezetten könnyen megnyúlik súlyánál fogva.

Ugyanígy nem szabad felakasztanod azokat a ruhákat, amik leérnek a földig, mert állandó súrlódásnak lesz kitéve az aljuk, amint benyúlsz a szekrénybe.

Bár azért akasztjuk őket, hogy ne kelljen mindig vasalni, valójában erre ismét szükség lesz, hiszen a lelógó rész meg fog gyűrődni.

Egymásra halmozod a ruháidat

A polcokon sem mindegy, hány holmit raksz egymásra, de a fogasok esetében különösen lényeges, hogy egy vállfára csak egy ruha kerüljön.

Biztos szeretnél helyet spórolni a módszerrel, de sajnos a ruhák minőségén, tartásán rontasz ezzel a praktikával, ugyanis a rétegenként nehezedő anyagok eldeformálják egymást.

Ugyanez igaz akkor, ha lusta vagy begombolni és összezipzárazni a kardigánokat, pulcsikat, kabátokat.

Feleslegesnek tűnik, hiszen meg kell ismétlened a rutint, mikor leveszed őket a fogasról, de eredeti formájukat csak akkor őrzik hosszútávon ezek a csodás darabok, ha a vállfán is úgy mutathatnak, akár rajtad.

Nem tudnak levegőzni

Ha túl sok ruhát tárolsz a szekrényedben, az nem csak arra utal, hogy ideje végre szelektálnod, hanem arra is, hogy az anyagok egymáshoz érnek, és nem tudnak megfelelően szellőzni.

Ez odáig fajulhat, hogy bepenészesedik a bőr cipőd, táskád (ez akkor is előfordulhat, ha nem teljesen szárazon és tisztán teszed el), vagy teljesen elgyengül a ruhád anyaga, és már a következő mosásnál egyszerűen kiszakad, szinte szétmállik.

A vákuum zsák praktikus megoldás lehet, de csupán akkor az, ha helyesen rakod el bennük az ruháidat, és a kényes anyagokat, mint amilyen pl. a selyem is, inkább más, az anyagok szempontjából kevésbé drasztikus módon tárolod.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást