4 lakberendezési trend, ami a klasszikus budapesti lakásokban is működik

4 lakberendezési trend, ami a klasszikus budapesti lakásokban is működik

Címlap / Otthon / Dekor / 4 lakberendezési trend, ami a klasszikus budapesti lakásokban is működik

Budapest gyönyörű, századfordulós otthonai sokak álomlakásai, élni viszont nem is mindig olyan könnyű bennük, főleg, ha valaki szívesen követi a lakberendezési trendeket, amelyek csak ritkán működnek ezekkel a sajátos alaprajzú és belmagasságú lakásokkal. Az alábbi stílusok és kiegészítők viszont kimondottan előnyére válhatnak ezeknek a lakásoknak.

Edison-égők

Az Edison-égők nemcsak vintage, de kicsit indusztriális hatást is keltenek, és bár a legtöbbeknek az óriási loft-lakások jutnak eszükbe róluk, nem csak itt tudnak jól működni.

Az Edison-égőknek leginkább egy dologra van szükségük ahhoz, hogy jól mutassanak, ez pedig a belmagasság, amiből a klasszikus budapesti lakásokban általában nincs hiány.

Ráadásul egy nem teljesen felújított, századfordulós ingatlan esetében a csupasz villanykörték egy kis sikket és játékosságot hoznak, amit egy-egy régi nyílászáró vagy bútordarab csak szépen aláfest, vagyis akár előnyére is fordíthatod a lakásnak azt, amit most talán a hátrányának gondolsz – arról nem is beszélve, hogy ez a megoldás nem csak költséghatékonyabb lehet, de segíthet megőrizni a lakás eredeti jellegét is.

Szürke falak

A neutrális színek, közülük is a halovány szürkék az idei lakberendezési trendek mega-slágerei, gyakorlatilag nem lehet úgy végiglapozni egy lakberendezési magazint, végiggörgetni egy cikket, hogy ne találkozna velük az ember.

És bár most gyakorlatilag bárhová kerülhet ez a szín, a legdivatosabb mégis a folyosókon, közlekedőkben, előterekben használni.

A klasszikus, századfordulós budapesti lakásokban, ahol jellemzően nagy, de nem túl jól megvilágított előszobák fogadják a lakásba érkezőt, ez a szín nem is lehetne tökéletesebb választás: nem sötétíti be még jobban a teret, ugyanakkor mégis komfortosabb, otthonosabb hangulatot teremt, mint a nagy, üres, fehér felület. Arról nem is beszélve, hogy a klasszikus fehér ajtókeretek szinte életre kelnek bennük, és egy régebbi lakásban akár újra rácsodálkozhatunk, hogy micsoda mesteri famunkák között élhetünk.

Színes mennyezet

Elég merész trend ez, amivel nekünk még barátkoznunk kell, de tény, hogy bevette magát a közösségi oldalak milliószor megosztott képei közé és a lakberendezők kedvenceinek listájára.

A színesre festett, vagy akár mintás mennyezetet pár ezer forintból egy hétvége alatt is össze lehet hozni, vagy akár szakembert is megbízhatsz egy bonyolultabb minta megvalósításáért, minden csak azon múlik, hogy mennyire összetett az elképzelésed.

Az viszont biztos, hogy ezekhez a mennyezetekhez komoly belmagasságra van szükség, másképpen a színes plafon nyomasztó hatást kelthet. Azokban a helyiségekben viszont, ahol a belmagasság kifejezetten nagy, esetleg túl nagy is – hiszen egy 3,5 méteres belmagasság egy kis alapterületű közlekedő, fürdőszoba vagy konyha esetében akár előnytelen „csőhatást” is kelthet – ott kifejezetten előnyére válhat a helyiségnek ez a most divatos megoldás.

Masszív konyhabútorok

Mivel sok lakásban a konyha utólag, valamelyik hatalmas méretű szobával egybenyitva, amerikai konyhaként lett kialakítva, sok klasszikus lakásban bőven van hely egy masszív konyhabútornak – ez pedig a legújabb kedvenc a konykatrendek között.

A klasszikus hatást keltő, vitrines, színes konyhabútorokban egyébként is van valami vintage hatás, ami kimondottan jól áll a századfordulós otthonoknak, és úgy teszi alkalmassá a lakóhelyiségeket a modern életvitelre, hogy közben nem vesz el semmit a lakás eredeti, történelmi hangulatából.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást