10 helyesírási hiba, amit a legtöbben elkövetnek. Te helyesen írod?

10 helyesírási hiba, amit a legtöbben elkövetnek. Te helyesen írod?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 10 helyesírási hiba, amit a legtöbben elkövetnek. Te helyesen írod?

1/10 Az ünnepek neveit kis- vagy nagybetűvel?

Jó, ha tudod, hogy a magyar helyesírás szabályai szerint az ünnepek neveit kis kezdőbetűvel írjuk, azaz „Kellemes karácsonyt!” vagy „Kellemes húsvéti ünnepeket!” kívánunk, és „Boldog újévet!”.

2/10 Mond és mondd

A -d végződésű igék felszólító módban két „d”-vel írandók helyesen, tehát ami kijelentő módban úgy hangzik, hogy „Üzenetet küld.”, vagy „Mesét mond.”, az felszólító módban már így néz ki: „Küldd el az üzenetet!”, vagy „Mondd el a mesét!” stb.

3/10 Hagyj és higgy

A két felszólító mód esetén más a szótő. A „hagyj” esetén „hagy” a szótő, ebből lesz a hagyd, hagyj, hagyja, hagyjátok alak. „Higgy” esetén „hisz” a szótő, így ebből lesz a hidd, higgy, higgyétek alak.

10 helyesírási baki, amit nagyon sokan elkövetnek - Te helyesen írod? Kép forrása: Vadymvdrobot/depositphotos.com

4/10 Hagy használata a hadd helyett

A beszélt nyelvben – manapság még választékos helyzetekben is – teljesen általános a „hagy” alak, de írásban a „hadd” forma a helyes, pl. „Hadd lássam!”, nem pedig „Hagy lássam!”.

5/10 Helység és helyiség

Nem mindegy, és nem keverendő! A helység jelentése település, azaz város vagy falu, a helyiségé pedig épületnek vagy lakásnak az elkülönített része, azaz szoba, konyha, mellékhelyiség stb. Ez utóbbit, ha megjegyzed, soha nem fogod összetéveszteni a kettőt.

Oldalak: 1 2

1 hozzászólás

 • Baranyai György
  2021.03.14., 16:29

  Bizony, a “dícséret” szavunkat még így tanították 55 éve az Általános Iskolában. Később megtudtam, hogy a “dics” szóból ered, azóta helyesen használom. Amikor felköltöztünk Pestre, engem is meglepett a “Pósta” elnevezés, mi Debrecenben Postának mondtuk, írtuk.
  Jó válogatás, köszönöm!
  Tisztelettel.

  Válasz

Írj egy hozzászólást