Zsuzsanna napi szokások és hiedelmek

Zsuzsanna napi szokások és hiedelmek

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Zsuzsanna napi szokások és hiedelmek

A néphagyomány számos dolgot fűz a Zsuzsanna naphoz, amiből régen leginkább az időjárásra vagy a termésre következtettek. Lássuk melyek ezek!

Pacsirta

Ha a pacsirta magasan repül az égen Zsuzsanna napján, akkor az meleg közeledését jelzi. Ha a pacsirta énekel is, akkor pedig a jó idő már olyan közel van, hogy a pacsirta annak üdvözlésére fakad dalra.

Időjárás

Ha ezen a napon már nem havazott, hanem olvadt, akkor a tél végét jósolták. Úgy tartották, hogy Zsuzsanna már elviszi a telet és ekkor kezdődik a tavasz. Ilyenkor szólalnak meg a madarak, és kezd zöldellni a fű.

Földművelés

Ha Zsuzsanna napon egyhe idő volt, akkor a földeken már ilyenkor felkészültek a föld megművelésére. Előkészültek a szántáshoz és vetéshez, megjavították a szerszámokat, hiszen nem sokára szükség volt rájuk.

Házasságtörés

A héber legendák alapján Zsuzsanna egy gyönyörű és férjéhez hűséges nő volt, akit rengeteg udvarló ostromolt. Perbe fogták házasságtörés miatt, ám férje hitt neki és a legjobb ügyvédeket szerezte, akik bebizonyították ártatlanságát és vádlóit ítélték el.

Zsuzsanna játék

A 19. században a reformátusok körében gyakori szokás volt eljátszani a házasságtöréssel vádolt Zsuzsanna történetét. A darabban szereplő gyerekek házról házra jártak és így adták elő darabjukat.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást