A bab csak a 16. században vált ismertté Európában és kezdetben nem is volt túl népszerű zöldség. Kellett egy kis idő, amíg elfoglalta az őt megillető helyet a konyhaművészetben. Ma már az egyik legismertebb hüvelyes alapanyagként tartjuk számon. Fogyasztjuk sülve, főve, párolva, grillezve. Bár fagyasztva egész évben kapható, a júniustól augusztusig tartó szezonban érdemes frissen fogyasztani a zöldbabot. Magyarországon érdekes karriert futott be a babtermelés. Amikor még a kukoricát kézzel kapálták a gyomok ellen, a sorok közé, a terület jobb hasznosítása céljából babot is ültettek. A gyomirtó vegyszerek elterjedése azonban a kapálással együtt a babtermesztést is megszünette, mert a gyomirtók a babot is elpusztítják. Így a szegény ember eledeléből drága, luxus nyersanyag lett, egészen addig, amíg a bab nagyüzemi termesztése meg nem oldódott. Ma már elérhető áron kapható, most a legizgalmasabb zöldbab receptek közül válogatunk.
4/5 Mozzarellás zöldbabos lepény
A friss zöldbabnak levágjuk a két végét, majd enyhén sós vízben pár perc alatt roppanósra főzzük. Ezután leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, kihűtjük. A tojásokat felütjük egy tálba, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk egy csipet szerecsendióval. Hozzáadjuk a tejszínt, és alaposan összekeverjük.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd belehelyezzük a leveles tésztát, úgy, hogy pereme is legyen. Ezután rápakoljuk a roppanósra főtt és kihűlt zöldbabot, majd ráöntjük a tojásos keveréket. Előmelegített sütőbe toljuk, és közepes hőmérsékleten kb. 20 percig sütjük. Ekkor kivesszük a sütőből és rácsipkedjük a mozzarellát, majd visszatoljuk a sütőbe, és addig sütjük, amíg a sajt ráolvad, a tészta pedig szép pirosra sül.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!