A bab csak a 16. században vált ismertté Európában és kezdetben nem is volt túl népszerű zöldség. Kellett egy kis idő, amíg elfoglalta az őt megillető helyet a konyhaművészetben. Ma már az egyik legismertebb hüvelyes alapanyagként tartjuk számon. Fogyasztjuk sülve, főve, párolva, grillezve. Bár fagyasztva egész évben kapható, a júniustól augusztusig tartó szezonban érdemes frissen fogyasztani a zöldbabot. Magyarországon érdekes karriert futott be a babtermelés. Amikor még a kukoricát kézzel kapálták a gyomok ellen, a sorok közé, a terület jobb hasznosítása céljából babot is ültettek. A gyomirtó vegyszerek elterjedése azonban a kapálással együtt a babtermesztést is megszünette, mert a gyomirtók a babot is elpusztítják. Így a szegény ember eledeléből drága, luxus nyersanyag lett, egészen addig, amíg a bab nagyüzemi termesztése meg nem oldódott. Ma már elérhető áron kapható, most a legizgalmasabb zöldbab receptek közül válogatunk.
3/5 Nyári kerti zöldségleves
Hozzávalók: 3 szál sárgarépa, 3 szál zeller, 2 db karalábé, 1 fej vöröshagyma, két marék zöldborsó, két marék zöldbab, 2 db paradicsom, 1 pohár tejföl, só, bors
A zöldségeket megtisztítjuk és nagyjából egyforma nagyságúra vágjuk. Egy lábasban kevés olajat hevítünk és megdinszteljük benne a hagymát, majd hozzáadjuk a sárgarépát, a zellert és a karalábét is. Sózzuk, borsozzuk és lefedve 3-4 percig pároljuk.
Ezután hozzáadjuk a babot, a zöldborsót és a paradicsom kockákat, majd kevergetve 2 percig fedő alatt pároljuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje a zöldségeket, és mérsékelt tűzön puhára főzzük. Amikor már megpuhultak a zöldségek, hozzáadjuk a tejfölt is.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!