A bab csak a 16. században vált ismertté Európában és kezdetben nem is volt túl népszerű zöldség. Kellett egy kis idő, amíg elfoglalta az őt megillető helyet a konyhaművészetben. Ma már az egyik legismertebb hüvelyes alapanyagként tartjuk számon. Fogyasztjuk sülve, főve, párolva, grillezve. Bár fagyasztva egész évben kapható, a júniustól augusztusig tartó szezonban érdemes frissen fogyasztani a zöldbabot. Magyarországon érdekes karriert futott be a babtermelés. Amikor még a kukoricát kézzel kapálták a gyomok ellen, a sorok közé, a terület jobb hasznosítása céljából babot is ültettek. A gyomirtó vegyszerek elterjedése azonban a kapálással együtt a babtermesztést is megszünette, mert a gyomirtók a babot is elpusztítják. Így a szegény ember eledeléből drága, luxus nyersanyag lett, egészen addig, amíg a bab nagyüzemi termesztése meg nem oldódott. Ma már elérhető áron kapható, most a legizgalmasabb zöldbab receptek közül válogatunk.