Kutatások szerint a zene elképesztően csökkenti a fájdalomérzetünket

Kutatások szerint a zene elképesztően csökkenti a fájdalomérzetünket

Címlap / Életmód / Egészség / Kutatások szerint a zene elképesztően csökkenti a fájdalomérzetünket

A zene mindenre gyógyír, ezt magunktól is tudjuk, ha felidézzük, hányszor hallgattuk rongyosra kedvenc zenéinket örömünkben vagy éppen bánatunkban. Most már tudományosan is igazolást nyert ez a tény, viszont nem mindegy, milyen hangerőn kúráljuk magunkat.

Már 1960-ban megállapította egy fogorvoscsoport, hogy azok a páciensek, akiknek a kezelése alatt zene szól, kevésbé éreznek fájdalmat. Azóta több tanulmány is megerősítette, hogy a zenehallgatásnak fájdalomcsökkentő hatása van, viszont a jelenség mögött álló idegrendszeri mechanizmus sokáig rejtve maradt.

Egy nemzetközi kutatócsoport nemrégiben egerekkel végzett kísérletet annak kiderítésére, hogyan is működik a zene fájdalomcsillapító ereje. A kutatók gyulladást okozó oldatot fecskendeztek az egerek mancsaiba, majd zenét és más hanghatásokat játszottak le nekik, miközben enyhe fájdalomingernek tették ki őket. Az eredmények igazolták a zene fájdalomcsökkentő hatását.

Az agyban is változások mennek végbe

A tudósok vizsgálták az egerek agyműködését is, a hallókéregtől a talamuszig terjedő útvonalat követve. Ezen az útvonalon jut el a hanginformáció az agyba, a talamusz dolgozza fel a fájdalomérzetet. Zene közben az idegi aktivitás ezen az útvonalon lassanként lecsökkent, vagyis a talamuszban a fájdalom feldolgozása lelassult.

A kutatás egy másik fontos tényre is fényt derített, amely váratlanul került képbe. Az egereknek lejátszott zene kellemes és durva hangzású volt, illetve a hangerő is különbözött. A zenén kívül fehér zajt is alkalmaztak. 

cottonbro/pexels.com

A zene stílusa szinte mindegy

A zene dallamossága nem játszott különösebb szerepet abban, hogy az egerek milyen válaszreakciót adtak és az is mindegy volt, hogy zenét vagy fehér zajt hallgatnak az állatok. Az intenzitás sokkal inkább volt mérvadó a fájdalomingerre adott válasz tekintetében. Csak azok a hanghatások váltottak ki fájdalomcsillapító hatást, amelyeket alacsonyabb hangerőn – alig valamivel a háttérzajszint felett – játszottak le. A hangos zene hatása ugyanolyan volt, mintha egyáltalán nem alkalmaztak volna zenét.

Ha a közeljövőben az eredményeket embereken is sikerül igazolni, az előrevetíti a zene egészségügyi felhasználásának lehetőségét. A fájdalomcsillapítás egy sokkal természetesebb, biztonságosabb módon valósulna meg, mivel nem minden esetben kellene erős gyógyszereket alkalmazni különböző beavatkozásoknál vagy betegségek esetén.

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!