Kutatás igazolja, hogy a vörös cicák sokban eltérnek társaiktól

Kutatás igazolja, hogy a vörös cicák sokban eltérnek társaiktól

Címlap / Életmód / Család / Kutatás igazolja, hogy a vörös cicák sokban eltérnek társaiktól

Valóságos mítosz épül a vörös macskák köré, őket tartják a legbarátságosabbnak, legragaszkodóbbaknak, akik egészen a hatásuk alá vonják az embert. Hajlamos vagyok egy kicsit egyetérteni (habár szürke macskákkal élek és nekem ők a legkülönlegesebbek) mivel azok a vörös cicák, akikkel találkoztam, valóban lenyűgöző hatással voltak a környezetükre.

A lehetséges magyarázatok

Ha nagyon tudományosan akarjuk megmagyarázni a vörös bunda titkát, nem kell sokáig kutatnunk a válaszok után. A vörös színt egy gén okozza, amely főként a hím macskáknál található, akik eleve egy kicsit barátságosabbak, közvetlenebbek, mint a nőstények, így már van is egy magyarázat, miért bírnak nagyobb karizmával a vörös macskák: több közöttük a hím, akik pedig hajlamosak a hízelgésre, kedvességre. 

Akad más magyarázat is a vörös cicák egyediségére. Egy 1995-ben egy tanulmány ezzel a témával foglalkozott és a vizsgálatok során arra jutottak a kutatók, hogy a vörös macskák számos tulajdonsága eltér a többiekétől. A francia kutatók 30 macskapopulációból vettek mintát, több ezer állatot vizsgálva. Három érdekes trendet figyeltek meg.

Denis Mamin/istockphoto.com

A nemek közti különbség

A vörös macskák nagyobb számban fordultak elő vidéken, mint városi környezetben. Jellemző rájuk a kockázatos viselkedés és nagyobb szexuális dimorfizmust mutatnak. Ez utóbbi arra utal, hogy a vörös hímek és nőstények között jelentős a méretbeli különbség. A hím macskák jóval nagyobbak más színű társaiknál, míg a vörös nőstények jellemzően kisebbek, mint a többi lánycica.

A megfigyelések alapján a kutatók arra jutottak, hogy a hímek nagyobb testméretük miatt jobb státusszal bírnak, így a szaporodásban is sikeresebbek, főleg vidéken, ahol a nőstény macskák jellemzően egyetlen partner felé köteleződnek el. Városban már nincs ekkora előnyük, mivel ott a nőstények több partner között válogatnak és hajlamosabbak többel is párosodni.

A vörös hímek versengőbbek, agresszívabbak a többieknél, ennek a tulajdonságnak is vidéken van nagyobb haszna. A harcos kedv sűrűbben lakott helyeken már nagyobb kockázattal jár, ezért is kevesebb a vörös macskák száma a városokban. Tehát a nagyobb testméret és az agresszívabb fellépés nagyobb szaporodási sikert, ugyanakkor nagyobb halálozási kockázatot is eredményez.

cottonbro/pexels.com

Nem csak a cicákra igaz

Elsőre talán furcsának tűnhet, hogy bizonyos tulajdonságok, viselkedési hajlamok a macska színéhez kötődnek, de mint kiderült, más állatok esetében is van ilyen összefüggés, például egyes madaraknál, rágcsálóknál.
A tanulmány nem tért ki a vörös macskák legendásan barátságos, elbűvölő természetére. Talán ez is összefügghet kockázatvállaló jellemükkel és mernek azonnal közvetlenül viselkedni az emberrel?

Azt már tudjuk, hogy a vörös cicák között több a hím, aki jellemzően határozott fellépésűek tekintélyes megjelenésük okán. Lehetséges, hogy merészségük arra sarkallja őket, hogy merjenek barátkozni egy náluk jóval nagyobb lénnyel, akitől a kisebb és félénkebb macskák viszont tartanak, ezzel is erősítve társadalmi státuszukat?

Ez utóbbi feltételezések akár meg is állhatják a helyüket, de a bizonyításuk további tudományos kutatást igényel. Addig is érjük be annyival, hogy a vörös cicákban tényleg van valami és erről tapasztalat úton bárki meggyőződhet.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást