Milyen színű a vizeleted? Ezt tükrözi az egészségügyi helyzetedről

Milyen színű a vizeleted? Ezt tükrözi az egészségügyi helyzetedről

Címlap / Életmód / Egészség / Milyen színű a vizeleted? Ezt tükrözi az egészségügyi helyzetedről

A népi gyógyászatban és már az orvostudomány hőskorában is nagy figyelmet szentelek annak, hogy a diagnózis felállításakor megfigyeljék a betegek vizeletének színét és abból következtessenek a betegségek okaira, az egyén egészségi állapotára. Néhány árulkodó jellel nem árthat, ha mi is tisztában vagyunk, hiszen ezek még a betegségek kialakulásakor figyelmeztethetnek a közelgő veszélyre.

1/8 Halványsárga

Az egészséges vizelet színe a halványsárga, amely a reggeli első alkalommal azonban általában sötétebb színű.

A szín szoros összefüggésben van a napközben bevitt folyadék mennyiségével, így a megnövelt mennyiségű vízfogyasztás egyre világosabb, sok esetben akár színtelen vizeletet is eredményezhet, ami szintén teljesen egészségesnek számít.

Ez a két szín az, ami a többihez képest referenciának számít, vagyis mindig ebből kell kiindulni, ha azt szeretnénk eldönteni, hogy történt-e változás a színben, és egyben egészségügyi állapotunkban is.

2/8 Sárga

Az előbbiekből következően, ha a vizeletünk a reggeli első alkalmat leszámítva is kifejezetten élénkebb sárga színű, akkor az a szervezetünkben a szükségesnél kevesebb folyadékra figyelmeztet bennünket.

Ilyen esetben egyszerűen csak fokozzuk a vízivást, és vizeletünk már a következő „vizsgálatánál” természetes színre vált. A nyári melegben, az izzadás következtében is tapasztalható az élénkebb sárga vizelet, ekkor is a folyadékbevitel fokozásával tudjuk megoldani a helyzetet, hiszen ilyenkor az izzadás miatt a szokásosnál több vizet veszítünk.

3/8 Sötét sárga, barnássárga

Ha a vizeletünk színe kifejezetten sötétebb sárga árnyalatba, akár már barnásba vált, akkor ez több dologra is utalhat.

A jelenség hátterében állhat veseprobléma, vagy akár hepatitis is, de a leggyakoribb ok az, hogy egy olyan gyógyszert kezdtünk szedni, amelyik rendelkezik ilyen mellékhatással.

Feltétlenül nézzük meg a gyógyszerek leírásában közölt információkat, és lehetőség szerint minél előbb vegyük fel a kapcsolatot azzal az orvossal, aki a gyógyszert felírta.

Elképzelhető ugyanis, hogy a vizelet színének változása az orvossággal való túlérzékenységünket jelenti.

4/8 Narancssárga

A narancssárga színű, a szokásosnál narancsosabb árnyalatú és élénkebb színű vizelet esetén is több dolog állhat a jelenség hátterében.

Ez lehet olyan egyszerű dolog, mint az ételszínezék vagy a nagyobb mennyiségben fogyasztott sárgarépa, amely időlegesen képes megfesteni a vizelet színét, de mikor ez az anyag távozott a szervezetből, a vizelet a normál árnyalatra vált vissza.

Lehet azonban a jele a gyógyszerekkel szembeni túlérzékenységnek is, ezért a biztonság kedvéért tanácsos felkeresni orvosunkat.

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»