5 jel, ami vesekőre utalhat – Sose vedd őket félvállról!

5 jel, ami vesekőre utalhat – Sose vedd őket félvállról!

Címlap / Életmód / Egészség / 5 jel, ami vesekőre utalhat – Sose vedd őket félvállról!

Mindegy, hogy mennyi idős vagy, vagy hogy mi a nemed, a vesekő bárkinél jelentkezhet. Vannak, akiknél enyhébbek a tünetek, és szinte észre sem veszik a problémát, míg mások komoly fájdalmakon mennek keresztül miatta. Az alábbi öt jelet sosem szabad félvállról venni, mert ha magadra ismersz, könnyen lehet, hogy neked is veseköved van.

1. Éles fájdalom

Az egyik leginkább magától értetődő jel a hirtelen jelentkező, kellemetlen, rendkívül éles fájdalom. Ez leginkább a hasadnál, a derekadnál és az ágyékodnál sugárzik ki, így sokan először nem is sejtik, hogy egy vesekő okozza a rossz érzést. Amikor ez megpróbál tovább haladni a testedben, és nyomni kezdi a veséidet, rendkívül erős, már-már elviselhetetlen fájdalom jelentkezik, ami idővel, ahogy halad előre, csillapodni kezd.

2. Vizelet változása

A vizelet megváltozása is utalhat vesekőre. Az egyik legfeltűnőbb jel, hogy állandó pisilési ingered támad, ami miatt folyton a mellékhelyiségbe kell menned. Pisilés közben viszont kimondottan rossz érzést tapasztalsz, égető fájdalmat, amiről az tehet, hogy a vesekő már átjutott a húgyhólyagba. Ugyanezt támasztja alá az, ha nagyon keveset tudsz csak pisilni, és azt is erőlködve; ilyenkor a kő blokkolja a sugár útját.

A furcsa szagok, megváltozott színek és vércseppek akár egy vesében bekövetkező fertőzésre is utalhatnak, úgyhogy ha több is igaz rád, kérj időpontot az orvosodhoz, nehogy még nagyobb legyen a baj.

airborn/depositphotos.com

3. Rossz közérzet

Az is sokat számít, hogy milyen a közérzeted. Ha láz jelentkezik nálad, erős hányingered lesz, majd szédülni kezdesz, az arra utalhat, hogy valamilyen fertőzés alakult ki a húgyhólyagban, esetleg a veséidben. Ez egy vesekő esetén még komolyabb komplikációkhoz vezethet, ezért ne tudd le a problémát egy egyszerű lázcsillapító gyógyszerrel! Ha már egy ideje gyakran fáj az alhasad és derekad, ráadásul a láz is jelentkezett, azonnal vizsgáltasd ki magad.

4. Több méreganyag

A veséid teljesítménye egyre inkább lecsökken, ha vesekő jelenik meg a szervezetedben. Ez pedig azt jelenti, hogy a testedbe kerülő méreganyagok (amit többek között nem megfelelő élelmiszerrel, kozmetikai termékekkel viszel be a testedbe) nem tudnak megfelelően távozni belőled, hiszen ez a veséd feladta lenne.

Ezért aztán rövidesen azt érezheted, hogy az átlagosnál sokkal gyengébb és álmosabb vagy, függetlenül attól, hogy mennyit alszol. 

lightsource/depositphotos.com

5. Kik a veszélyeztetettek?

Sokkal nagyobb eséllyel alakulhat ki nálad vesekő, ha nem figyelsz oda a folyadékbevitelre, és nagyon kevés vizet iszol napi szinten. Ugyancsak ez a helyzet, ha túl sok cukorban, sóban, fehérjében gazdag élelmiszert fogyasztasz, és mindemellett túlsúllyal küzdesz. Sőt, a genetikád is jelentősen közrejátszik benne, mert ha a családodban több rokonodnak is volt már vesekőve, sajnos nagy eséllyel neked is lehet. Ezért még inkább oda kéne figyelned az egészséges életmódra!

6. A kezelés

A jó hír, hogy a kisebb vesekövek nem igényelnek különösebb beavatkozást, hiszen ezek általában keresztülmennek a testeden. Ehhez persze nagyon fontos, hogy megpróbálj minél többet inni, lehetőleg 2-3 liter vizet, és próbálj meg futni, ugrálni, hogy megkönnyítsd a kő dolgát.

Ha viszont nagyobb méretű, és nem tud magától végigmenni a testeden, esetleg közben vérzést okoz, akkor már komolyabb kezelésre van szükséged. Ilyenkor el kell menned orvoshoz, ahol megpróbálják eltávolítani a követ a testedből ultrahangos kőzúzással vagy egyéb típusú műtéttel.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!