Amit a hepatitis C-ről tudnod kell

Amit a hepatitis C-ről tudnod kell

Címlap / Életmód / Egészség / Amit a hepatitis C-ről tudnod kell

A hepatitis C a fertőző májgyulladás egyik fajtája. Noha nem mindig jár súlyos tünetekkel – sőt, olykor semmilyenekkel sem –, kezelés hiányában sajnos komolyabb májbetegséggé fajulhat, ami jelentősen csökkentheti a szervezeted méreganyag-kiválasztási képességét. Ezért tartjuk fontosnak, hogy tisztában legyél néhány infóval vele kapcsolatban.

Hogyan kaphatod el?

A hepatitis C fertőzés jellemzően közös tűhasználattal terjed, ami a kábítószer-használók körében meglehetősen gyakori. Egészségügyi dolgozók is elkaphatják, amennyiben véletlenül megszúrják magukat egy használt tűvel. Ritka ugyan, de tetováló szalonban is lehetséges a fertőzés, ha a nem tisztítják megfelelően a tinta bevitelére szolgáló gépet. Biztos viszont, hogy csókolózással, öleléssel vagy közös evőeszköz-használattal nem terjed.

Kik vannak veszélyben?

Az említett tényezők miatt a kábítószer-használók és az egészségügyi dolgozók mellett veszélyben lehetnek mindazok, akik valamilyen betegség kezelésére injekciót kapnak, vagy olyan beavatkozáson esnek át, amelynek során mással érintkező eszköz ér a hámrétegük alá. Gyengébb immunrendszer esetén természetesen fokozódik a kockázat, ám általánosságban elmondható, hogy bármelyik nem bármilyen korú tagja elkaphatja a hepatitis C vírust.

Mik a tünetek?

A legtöbb hepatitis C-vel fertőzött beteg teljesen tünetmentes. Akiknél mégis jelentkeznek panaszok, általában lázat, émelygést, hányást és hasfájást tapasztalnak. Előfordulhat fáradtság és étvágytalanság is. Mivel ezek a tünetek nem éppen jellegzetesek, tehát rengetegféle probléma állhat a hátterükben, mindenképpen érdemes velük felkeresned a háziorvosodat, aki megvizsgál, majd tájékoztat a további teendőkről.

Hosszú távú kockázatok

A hepatitis C-t kezelni kell. Amennyiben éveken át kezeletlenül marad, sajnos maradandó májkárosodást is okozhat. Bizonyos esetekben májrákhoz, májelégtelenséghez vagy májzsugorhoz vezethet. A májzsugor egyébként a májszövetek elhalásával jár, és óriási tévhit, hogy kizárólag az alkoholistákat fenyegetné. A sárgaság már olyan súlyos tünet, ami arról árulkodik, hogy a máj nem szűri megfelelően a méreganyagokat – ilyenkor azonnali orvosi segítségre van szükség.

A diagnózis

Az orvos egyszerű vérvétel segítségével meg tudja állapítani, hogy hepatitis C-d van-e.

Ha a lelet pozitív, akkor más tesztekre is szükség lehet a diagnózis megerősítéséhez. Amennyiben azok is megerősítik a feltételezést, azonnal elkezdődhet a kezelés.

A hepatitis C kezelése

A leggyakoribb kezelési mód az injekciókúra és a vírus RNA-szintézisét gátló pirula kombinációja, vagy pedig valamilyen vírusölő készítmény felírása.

A terápiás lehetőségek azonban folyamatosan változnak. Egyre újabb és hatékonyabb készítmények jelennek meg a piacon – s mivel oly sokszor tünetmentes betegségről van szó, a kutatók a korábbi diagnosztikai lehetőségek kifejlesztésén is dolgoznak.

Így vigyázhatsz magadra

A hepatitis C-s betegeket nem fogják speciális diétára, viszont mindig érdemes törekedned az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra. Mindenképp kerüld el az alkoholfogyasztást, amitől rosszabbodhat az állapotod, illetve fogékonyabbá válhat a májad a különféle problémákra!

A szakértők szerint érdemes beoltatnod magad hepatitis A és B, tüdőgyulladás valamint influenza ellen, ám ezek előtt egyeztess az orvosoddal – különösen, ha valamilyen paracetamol tartalmú gyógyszert szedsz éppen!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást