Vízben (is) bajnok gyümölcsök

Vízben (is) bajnok gyümölcsök

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Vízben (is) bajnok gyümölcsök

A nyári kánikulában nem is kíván mást az ember, mint gyümölcsöket. Ez azért is remek választás, mert amellett, hogy az éhségünket elveszik, magas víztartalmuk miatt gondoskodnak a hidratálásunk egy részéről is. Lássuk, mely gyümölcsökben van a legtöbb jótékony hatású víz.

Görögdinnye

Valószínűleg senkinek nem kell bemutatni a nyár slágergyümölcsét. A görögdinnye kedvelt, és viszonylag könnyen termelhető növény, aminek nem utolsó sorban a víztartalma is igen magas.
A pirosló gyümölcshús 96%-ban tartalmazza az éltető folyadékot, így fogyasztása hozzájárul a szép bőr és a fiatalos külső megtartásához.

Ananász

Ez a trópusi finomság a fogyókúrázók egyik legjobb barátja, mivel remek zsírégető hírében áll. Azért is szeretik nagyon, mert tényleg segít ledobni néhány kilót, emellett az íze is fantasztikus.
Ráadásul az ananász jót tesz a bőrnek is, mivel feltölti nedvességgel, eltűnteti a ráncokat. Remek tulajdonságait magas vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönheti, valamint annak, hogy víztartalma 95% körüli.

Fekete áfonya

Az áfonya sajnos egy kissé mostohán kezelt gyümölcs, nem örvend akkora népszerűségnek, mint például a görögdinnye. Pedig fanyar íze igazán kellemes és üdítő a forró nyári napokon. Húsok mellé lekvárként, vagy éppen kísérőnek, bor formájában is fogyasztható.
Emellett hasmenés és fogínygyulladás esetén is hathatós segítséget jelent, valamint elősegíti a retinasejtek gyors regenerálódását is. Fontos tápanyagai mellett a víztartalma sem elhanyagolható, ugyanis a 95%-nyi nedvessége remekül csillapítja a szomjúságot.

Sárgadinnye

A görögdinnye kistestvére is méltán kerül fel erre a listára, hiszen víztartalma közel 92%. Persze itt nem ér véget a sárgadinnye jó tulajdonságainak felsorolása.

A tökféle növény termése kifejezetten ízletes, desszertnek, de akár előételként, némi sonkával is kitűnő választás.
A gyümölcsnek gyógyhatása is van, mindenféle gyulladásra remekül használható, emellett szétnyomkodva az arcra rakva pakolásként is alkalmazható. Mivel a sárgadinnyében rengeteg a béta-karotin, így sikerrel veszi fel a harcot a szabadgyökök ellen, ezzel harcolva az öregedés „tüneteivel”.

Grapefruit

A grapefruit a narancs és a citrom nagytestvére, aki azonban közel sem örvend akkora népszerűségnek, mint az előzőek. Ennek oka az, hogy íze kesernyés, így nyers gyümölcsként ritkán fogyasztják. Pedig élettani hatásai nagyon is kedvezőek, és elősegíti a zsírégetést is.
Víztartalma is magas, 90%-os, így a szomjúságot is remekül csillapítja. Fogyasztása inkább más gyümölcsökkel együtt, salátában, vagy kifacsarva, teában vagy üdítőben jellemző.

Körte

Hazánkban is sok helyen és könnyen termeszthető gyümölcs, mely megfelelő érettségi állapotban fantasztikus csemege. A rózsafélékhez tartozó növényt körülbelül 3000 éve termesztik a világon. Ez persze nem véletlen, hiszen tápláló és sokáig eltartható.
A hosszabb utazásokra is sokszor vitték magukkal az emberek, mivel a gyümölcs húsa, amellett, hogy az éhséget csillapította, a szomjúságot is elvette, hiszen víztartalma 89%-os.

+1

Bár igaz, az uborka és a paradicsom nem éppen azok a gyümölcsök, amelyek először az ember eszébe jutnak. Pedig nagyon táplálóak, remek hatással vannak a bőrre, és a víztartalmuk is kifejezetten magas. Az uborka 96%-nyit tartalmaz az éltető folyadékból, és nem csak a szendvicsekben, vagy savanyúságképpen érdemes használni, hanem pakolás képpen is, hiszen üdévé és ragyogóvá teszi a bőrt.
A paradicsomnak sincs oka szégyenkezni, hiszen nedvességtartalma 94%-os. Amellett, hogy nagyon finom, jó hatással van az arcbőrre is, valamint akkor is hathatós segítséget nyújt, ha lila foltokat szedünk össze, a sérülésre tegyünk paradicsomkarikát, amely segít eltüntetni a szivárványos nyomokat.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást