Viszketés, pöttyök, kiütések a hüvely körül: ezek a leggyakoribb okok a nőgyógyász szerint

Viszketés, pöttyök, kiütések a hüvely körül: ezek a leggyakoribb okok a nőgyógyász szerint

Címlap / Életmód / Egészség / Viszketés, pöttyök, kiütések a hüvely körül: ezek a leggyakoribb okok a nőgyógyász szerint

Ha egy kis irritációt, viszketést vagy pirosodást veszel észre mondjuk a kézfejeden, valószínűleg legyintesz egyet, és megvárod, hogy elmúlik-e magától. Ha ugyanezeket a tüneteket a fehérneműd alatt észleled, már sokkal nagyobb a pánik – pedig egyáltalán nem biztos, hogy nagy a gond.

Mivel a hüvely környéke érzékeny terület, természetes, ha minden itteni változás aggodalommal tölt el, de a viszketést, irritációt, sőt még a pöttyöket is okozhatja akár a fehérneműd kidörzsölése vagy egy új tusfürdő is. Dr. Jessica Shepherd nőgyógyász szerint egyetlen dolog segíthet eldönteni, hogy valami banális problémáról van-e szó, vagy olyan panaszról, amit meg kell mutatnod az orvosnak: ez pedig az idő. Ha bármilyen eltérést tapasztalsz a terület színe, tapintása vagy illata terén, akkor nem kell rögtön megijedni, de mindenképpen figyeld, hogy változik-e a dolog, és milyen irányba. Ha magától múlni kezd, akkor szinte bizonyosan semmiség volt, de ha egy-két napon belül nem javul a helyzet, vagy rosszabbodni kezd, akkor irány a rendelő!

Az alábbi panaszok többnyire maguktól múlnak, mégis jó tudni, hogy a legtöbb esetben ők felelősek a kellemetlenségeidért.

Kontakt bőrgyulladás

A kontakt bőrgyulladás vagy kontakt dermatitisz a kiütések, pöttyök, viszkető érzés egyik leggyakoribb oka – olyannyira, hogy egy kutatás szerint a hüvely körüli pöttyök hátterében 50%-ban ez a probléma áll. A kontakt bőrgyulladást okozhatja a borotválkozás vagy gyantázás során a bőr alá szoruló szőrszálak irritációja. A gyulladást kiválthatja az is, ha rendszeresen edzel, és utána nem tudsz rögtön fehérneműt cserélni. A menstruáció alatti nem megfelelő méretű tampon vagy betét használata, illetve azok nem elég gyakori cseréje is okozhatja a gyulladást, ahogyan a vizelet-visszatartási problémák is, különösen szülés után.

A kontakt bőrgyulladást a legegyszerűbben azzal lehet megelőzni, ha a hüvely körüli bőrt amennyire csak lehet, szárazon és tisztán tartod

– magyarázza a szakértő. A jó hír az, hogy a kontakt bőrgyulladás többnyire enyhe tüneteket produkál és magától elmúlik, ha fájdalmas vagy súlyosbodik, akkor viszont mindenképpen keresd fel a nőgyógyászodat.

Bakteriális fertőzés

A bakteriális fertőzést a legkönnyebben a kellemetlen szagokról és a szokatlan folyásról lehet felismerni, és bár a bőrön nem mindig okoz elváltozást, irritációt, duzzanatot vagy pirosodást kiválthat. A bakteriális fertőzést többnyire az okozza, ha a hüvelyben természetesen jelenlévő baktériumok valamilyen okból elszaporodnak. A jelenség többnyire ártalmatlan és könnyen kezelhető, de mindenképpen érdemes felkeresni vele a nőgyógyászodat, aki segít eldönteni, hogy szükség van-e gyógyszeres kezelésre, és ha igen, milyenre.

Gomba

Ha a kipirosodás mellé égő, viszkető érzést tapasztalsz, különösen például szexuális együttlét során, és a tüneteid mellé esetleg szokatlan folyás is társul, akkor nagy valószínűséggel felborult a hüvely pH-egyensúlya, és elszaporodtak az egyébként természetesen jelenlévő gombák.

A gombás fertőzés nem okoz minden esetben bőrirritációt, de a kisajkak és vagina körüli bőr kipirosodása előfordulhat.

Bár vannak vény nélkül kapható gombaölő szerek, a legbiztosabb, ha kikéred a nőgyógyászod véleményét, különösen, ha korábban még nem volt gombás fertőzésed.

Nemi betegségek

Bár minden nemi betegség más, és más kezelést is igényel, ha szokatlan pirosodást, irritációt tapasztalsz magadon, és nemrégiben védekezés nélkül voltál együtt valakivel – különösen, ha új vagy alkalmi partnered volt – akkor mindenképpen érdemes felkeresni a nőgyógyászodat. A nemi betegségek közül több is van, ami pöttyöket, vagy égő, viszkető érzést okozhat, például a herpesz, a szifilisz vagy a rüh is.

Pikkelysömör

Bár nem a leggyakoribb jelenség, ha egyébként is van pikkelysömöröd, 30% a valószínűsége annak, hogy a hüvely környékén is kialakul a probléma – mondja a doktornő.

A pikkelysömört arról ismerheted fel, hogy a terület rendkívül piros és gyulladt lesz, a pikkelysömör pedig ugyanebben az időszakban nagy valószínűséggel a tested valamelyik másik területén is „aktiválódik”, így már joggal gyanakodhatsz rá, hogy a hüvely körüli kellemetlenségeket is ez okozza.

Egy nőgyógyász vagy bőrgyógyász segít minden kétséget kizáróan azonosítani a problémát, és megtalálni a megfelelő gyógyszert rá.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!