Ezt tudja a világ legdrágább sült krumplija – te megvennéd?

Ezt tudja a világ legdrágább sült krumplija – te megvennéd?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ezt tudja a világ legdrágább sült krumplija – te megvennéd?

Hogy lehet méregdrága egy sült krumpli?

A krumpli manapság is az egyik legnépszerűbb és legolcsóbb élelmiszer. Aligha van olyan, aki ne szeretné legalább néhány változatát, de mind közül is a hasábkrumpli az, amiért talán a legtöbben rajonganak. Végül is gyorsan elkészíthető, néhány óráig laktató, és azt az érzetet is könnyen kelti bennünk, hogy nem köret, hanem egy csábító nasi. A világ legdrágább sült krumplija azonban egészen más. Bár hasábokban sütik, egy igazi gasztronómiai különlegesség, aminek az ára sem csoda, hogy világrekorder lett. 

Mennyi az annyi?

A világ legdrágább sült krumplijára nyugodtan tekinthetünk gasztronómiai remekműként. Ez viszont még kevés lett volna ahhoz, hogy híres legyen, hiszen manapság rengeteg étterem kínál varázslatos gasztronómiai remekműveket. Az viszont annál inkább egyedülálló, hogy egy krumplis fogásért 200 dollárt, vagyis nagyjából 62 ezer forintot kérjenek el. New Yorkban, a Serendipity3 étteremben kapható, és az étlapon Creme de la Creme Pommes Frites néven lelhető fel. Első olvasatra tényleg nem úgy hangzik, mintha egy reálisan drága fogásról lenne szó.

Miért ilyen drága?

Aki pontosan megtudja, hogy az étterem két séfje, Joe és Freddy mit alkotott, már annál inkább közelebb kerülhet a világrekorder ár megértéséhez. A krumpli, amiből készül, ugyanis kizárólag a Kaliforniában termő Chipperbeck burgonyából kerül a konyhába. Itt aztán kétféle minőségi pezsgő hozzáadásával (Don Pérignonban és a francia J. LeBlanc pezsgőből készült ecetben) blansírozzák. Ezután háromszor sütik meg, méghozzá egy délnyugat-franciaországi libazsírban, amitől különösen ropogós lesz. Ezen a ponton pedig máris kaptunk egy drága krumplis ételt, amit otthon aligha készíthetünk el.

Miután elkészült, a frissen sült krumplihoz szósz is jár, méghozzá olyan, ami még a legminőségibb mustártól és majonéztől is meglehetősen távol áll. A drága ropogós krumplihasábokat Mornay szósszal kínálják. Ez szarvasgombás vajból, prémium minőségű bio vajkrémből, és a Svájcból származó Gruyére sajt szarvasgombás ízesítésű sajtjából áll, tehát már csak az alapanyagai is drágák. Természetesen az étel tálalása is nagyon stílusos: mind a szószt, mind a krumplit különleges kristályokból készült tálon teszik a kedves vendég elé.

A luxus csúcsa

A hab a tortán viszont még csak most jön: adott a drága és nehezen beszerezhető krumpli, amit különleges eljárással sütnek ki, a szarvasgombában és egyéb ínyencségekben bővelkedő szósz, és a kristálytálak, de mi a helyzet a díszítéssel? Nos, az is egy igazi nemzetközi csoda: hogy még látványosabb legyen, a tányérra kerül egy olaszországi szarvasgomba reszelve, egy Krétáról érkező szarvasgombás juhsajt, és mindennek tetejében még 23 karátos aranyporral is megszórják a tányérat, mielőtt tálalják.

Kinek éri meg?

Nos, mind a hozzávalókat, mind az árát tekintve nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Creme de la Creme Pommes Frites egy igazi luxuskrumpli, amit a legtöbben valószínűleg soha nem fogunk megkóstolni. Leginkább azoknak a New York-ban megforduló embereknek lehet érdekes, akik szeretik a fényűzést és az ételkülönlegességeket. Viszont még így is elgondolkodtató lehet, hogy egy ilyen krumplialapú gasztroélmény valóban megér-e több tízezer forintot.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást