20 ezer forint egy csésze kávéért? A világ legdrágább élelmiszerei

20 ezer forint egy csésze kávéért? A világ legdrágább élelmiszerei

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 20 ezer forint egy csésze kávéért? A világ legdrágább élelmiszerei

Ha kinyitnánk most a hűtőszekrényedet, milyen ételeket találnánk benne? Egy kis felvágott, sajt, tej, esetleg néhány pohár joghurt? Van valami különlegesebb finomság is? Az alábbi lista szereplői szinte bizonyosan nem találhatóak meg a hűtőszekrényed polcain, sőt soha nem is fordultak meg ott, hacsak nincs egy olajmeződ valamelyik sivatagban. Ezek ugyanis a világ legdrágább élelmiszerei, melyek árából kis túlzással egy egész falu is jól lakhatna. A csavar az egészben, hogy szerepel a listán olyasmi is, amit én például akkor se próbálnék ki, ha fizetnének érte. Te kóstoltad már valamelyik ételt? Vagy szeretnéd megkóstolni valamelyiket?

Svéd jávorszarvas sajt

Saját márkás trappista vagy egy jobb féle cheddar? Ha eddig azt hitted, ennyi a különbség a sajtok között, akkor most figyelj: a svéd jávorszarvas sajtból egy font (azaz kicsit kevesebb, mint fél kiló) 200 dollárba, vagyis nagyjából 40 000 forintba kerül! 

A különleges sajtot az egész világon összesen egyetlen farmon állítják elő, összesen három jávorszarvas tejéből.

Cibet kávé

Erről a „finomságról” talán már te is hallottál: a jó minőségű kávébabokat ahelyett, hogy egy finom feketébe pörkölnék, cibetmacskákkal etetik meg, majd várnak arra, hogy a kávébabokat visszakapják. 

Igen, bizony, úgy, ahogy gondolod, a természetes úton.
A kávészemek a cibetmacskák bélcsatornájából különleges aromával kerülnek elő, és az ebből készített egyetlen csésze feketéért New Yorkban 100 dollárt, azaz 20 000 forintot is elkérnek.

Kobei marha

A Japánban, Kobe tartományban tenyésztett marháknak nem csak születésüknél fogva kell megfelelniük a legmagasabb elvárásoknak, a vágóhídra vezető úton is különleges bánásmódot kapnak. 

Míg a vágósúlyt el nem éri, egy kobei marha élete csaknem irigylésre méltó: az állatok speciális diétán vannak, minden nap több órás masszázs jár nekik, ami közben rizsborral permetezik őket, és a forróbb napokon sört is ihatnak. 
Ennek köszönhetően aztán a vágóhidak 25 millió forintnak megfelelő összeget is hajlandóak fizetni egy-egy marháért.

Szamár sajt

Ha már szót ejtettünk a jávorszarvasok sajtjáról, nem maradhat le a listáról a szerb, szabad levegőn tartott szamarak sajtja sem, ami a világ legdrágább sajtja, ennek oka pedig az, hogy ugyan rendkívül egészséges, és állítólag finom is, nehéz előállítani, a csacsik ugyanis meglehetősen kevés tejet adnak.

Egy kilogramm szamársajtért 250-300 000 forintot is elkérnek.

Beluga kaviár

Hogy a kaviár drága, nem meglepő, az ára azonban a túlhalászás miatt folyamatosan emelkedik. Egy font, azaz nagyjából fél kiló, jó minőségű fekete kaviár ára jelenleg körülbelül 1 550 dollár, azaz nagyjából 310 000 forint körül mozog.

Aranylevél

Igen, hihetetlen, de van, aki szerint ínyenc csemege, ha például egy szelet lazacot aranylevélbe burkolva süt ki. Én személy szerint nem tartom túl vonzónak, hogy fémet egyek, de vannak olyanok, akik komoly pénzeket is hajlandóak fizetni érte. 

A hártyafinomságú levelekből egy kilogramm nagyjából 6 millió forintba kerül, igaz, ezzel be lehet burkolni néhány kilogramm lazacot, szóval végül is gazdaságos fogásról van szó…

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást