A világ „legokosabb” öko-városai, egyenesen a jövőből

A világ „legokosabb” öko-városai, egyenesen a jövőből

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / A világ „legokosabb” öko-városai, egyenesen a jövőből

Az „okos” várostervezés világszerte egyre népszerűbb, hiszen a nagyobb befektetetést igénylő kivitelezés az évek során viszonylag hamar megtérül. Bemutatunk néhány olyan helyet, ahol futurisztikus technológiákat vetettek be a mindennapok könnyítésére. Ráadásul nincs is mindegyik messze…

Songdo, Dél-Korea

A Szöultól nagyjából 65 kilométerre található várost a semmiből építették. Ez a világ legnagyobb magán épületkomplexuma, melynek felhúzása becslések szerint 35 milliárd dollárba, azaz 7,8 trillió forintba kerülhetett. 

2017-re várhatóan az összes épülete megkapja a LEED minősítést, ami azt jelenti, hogy számítógépek és szenzorok irányítják a falak közötti, illetve a kültéri energiafogyasztást. Így aztán könnyű spórolni a villanyszámlán!

Planit Valley, Portugália

Ennek a városnak a tervét is egy üres földterületre álmodták. A Portóhoz közeli kísérleti településen több mint 100 millió intelligens szenzor segít megelőzni az olyan vészhelyzetek okozta kárt, mint például a tűz vagy a baleset. 

Ennek kiemelt jelentősége van a közlekedésben, mivel az érzékelők minden folyamathoz képesek hozzájárul, a parkolástól kezdve a jelzőlámpák összehangolásáig. A kivitelezés 2011-ben kezdődött, és a város lakosságát 225 000 fősre tervezik.

Masdar City, Egyesült Arab Emírségek

Vajon hogy nézhet ki egy város, amelyet teljes egészében egy sztárépítész „rajzolt”? Az Abu Dhabiban lévő Masdar City Norman Foster nevéhez fűződik, akinek olyan 500 háztartásos település pattant ki a fejéből, amely kizárólag napenergiára, illetve más megújuló energiaforrásokra fog támaszkodni.

A kerékpáros- és gyalogosbarát kisváros törvényen kívül száműzi az autókat, tömegközlekedési lehetőségek viszont természetesen lesznek majd. Ez a hely szolgál majd a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség főhadiszállásául.

Fujisawa, Japán

A Tokiótól egyórányi vonatútra lévő város új jelentést ad a „közösségi település” kifejezésnek. A Panasonic építette egy korábbi gyárának helyszínén, mégpedig olyan céllal, hogy sikerüljön formába önteni a világ első nullás károsanyag-kibocsátású városát. 

Az elektromos autók működtetéséhez tulajdonképpen minden sarkon töltőállomások várják az embereket. Az első lakosok 2014 márciusában költöztek be, az ezer háztartásos létszám pedig várhatóan 2018-ra áll be.

Barcelona, Spanyolország

Annak ellenére, hogy az Európai Unió gyakran rosszallja tagjainak nem eléggé környezettudatos magatartását, a kontinens számos városa fektet nagy összegeket a környezetbarát technológiák alkalmazására. 
Barcelona rengeteget költ a régi ipari épületek átalakítására és felújítására, hozzájárulva a fenntartható fejlődés gyakorlatához. Ennek szerves részét képezi a kölcsönbicikli-program, amelynek keretein belül 6 000 kerékpárt lehet igénybe venni városszerte.

Koppenhága, Dánia

Nem véletlenül érdemelte ki a „2014 Zöld Fővárosa” címet. Nemcsak azért, mert hi-tech környezetvédelmi gyakorlatának hála, olyan tiszták a kikötői, akár csak a karban tartott kerti medencék – hanem azért is, mert olyan, mintha a jövőben bevetendő technológiák élen járó próbamodellje volna.
A nemrégiben nyílt „zöld laborban” direkt öko-eljárásokat fognak tanulmányozni, illetve kikísérletezik, miként lehet azokat máshol is kamatoztatni.

Bécs, Ausztria

A „sógorok” célja, hogy 2020-ra nullás széndioxid-kibocsátású várost faragjanak Bécsből. Ennek érdekében különböző programok zajlanak egyidejűleg. Most már a város hőszükségletének 32%-át szemétégetésből fedezik. 
Ez olyan modern épületkomplexumban történik, amely túlzás nélkül turistalátványosságként szolgál: íme, a Spittelau, ami ránézésre mindennek tűnik, csak szemétégetőnek nem.
Te szívesen élnél öko-városban? Mennyire fontos szempont ez számodra?

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!