Vigyázzunk egymásra! Őszi-téli tippek autósoknak

Vigyázzunk egymásra! Őszi-téli tippek autósoknak

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Vigyázzunk egymásra! Őszi-téli tippek autósoknak

November közepe van. Az idén sokáig élvezhettük a napsütést és a langyos őszi levegőt. Ködben, erős szélben, jeges úton még nem kellett vezetnünk. Azonban vezetési stílusunkat előbb vagy utóbb zordabb időjáráshoz kell igazítanunk. Cikkünkben összeszedtünk néhány biztonságnövelő ötletet a hidegben autóval útnak indulók számára.

Óvintézkedések

Fontos, hogy rossz útviszonyok esetén az autó fékberendezése, gumijai, fűtő-, világító- és párátlanító berendezése tökéletes állapotban legyen.

Amikor a nappali hőmérséklet plusz 7 fok alá süllyed, rakassuk fel a téli gumikat, és cseréljük ki a kopott ablaktörlő gumit. Fontos, hogy a gumiabroncs ne legyen kopott, azaz a profil mélysége legalább 4 mm legyen.

Korai sötétedés és köd

Korlátozott látási viszonyok között vezessünk lassabban, mint máskor. Ködös időben nagyobb követési távolságot tartsunk. Közlekedjünk egész nap tompított fénnyel akkor is, ha jól látunk. A szélvédőt tisztítsuk meg alaposan kívül-belül.

Az első ködlámpát csak sűrű ködben kapcsoljuk be, ritkább ködben inkább csak a hátsót használjuk akkor is, ha az előttünk haladó járművet homályosan látjuk. Ahogy a látási viszonyok javulnak, azonnal kapcsoljuk ki, mert a mögöttünk haladót elvakíthatja.

Csúszós utak

Az őszi és a téli hónapokban az utak gyakran csúszósak az esőtől, a lehullott falevelektől, a lerakódott szennyeződésektől, a hótól, a jégtől, ezért vezessünk óvatosan, és ésszerűen használjuk a féket.

Higgadtan reagáljunk, ha megcsúszik az autó: fékezés helyett oldjuk a tengelykapcsolót, és ellenkormányzással próbáljuk meg tartani az irányt. A kátyúkat lehetőleg kerüljük ki, mert a bennük összegyűlt víz miatt nem tudjuk felbecsülni a mélységüket.

Traktorok ősszel

Ősszel még találkozhatunk traktorokkal az úttesten. Széles helyet foglalnak el, és lassan közlekednek.

Ha utolérünk egy traktort, csökkentsük az autó sebességét, vegyük fel a megfelelő követési távolságot, és csak akkor előzzünk, ha biztonságban megtehetjük.

Vadállatok az utakon

Erdős vidékeken, ahol vadállatokkal találkozhatunk, lassabban vezessünk, és készüljünk fel egy esetleges fékezésre. Ha egy állat kiugrik az autó elé, akkor általában még több is követi. Ha szarvas vagy őz kerül az úttestre, akkor dudáljunk és vegyük le a fényt, hogy az állat menekülési útvonalat találjon.

Aki kisállatokat kerülget, balesetet okozhat. Ha véletlenül elgázolunk egy nyulat vagy egy rókát, akkor húzzunk a kezünkre védőkesztyűt ‒ nehogy megfertőződjünk a veszettség kórokozójával ‒, és távolítsuk el a tetemet az úttestről.

Nehéz évszakváltás

Sokan nehezen szokják meg, hogy ősszel már más szabályok érvényesek az úttesten közlekedőkre, mint nyáron.

Egyesek továbbra is túl gyorsan hajtanak, a kerékpárosok pedig sötét ruhát viselnek. Legyünk óvatosak!

Gyerekek az úton

Az iskolába járó gyerekek még nem ismerik megfelelően a KRESZ szabályait, ezért nekünk kell vigyáznunk rájuk. Meggondolatlanul bármikor az autó elé léphetnek, miután az autóbuszról leszállnak, de kerékpárral közlekedve is elénk hajthatnak.

Fokozott óvatossággal vezessünk, ha gyerekek által gyakrabban használt útszakaszon, pl. iskolák mellett haladunk, és gyerek kerékpárost előzve tartsunk még nagyobb oldaltávolságot, mint a kerékpárral közlekedő felnőttek esetében.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást